Inventatorii de boli. Despre cum Industria Farmaceutica transforma oamenii sanatosi in bolnavi pentru a-si vinde mizerile de medicamente

Pe măsură ce calitatea traiului crește, odată cu speranța de viață, omul consumă tot mai multe pastile

Cu treizeci de ani în urmă, părea o glumă. În pragul pensionării, Henry Gadsden, managerul colosului farmaceutic „Merck”, se confesa revistei „Fortune”, arătându- şi dezamăgirea că uriaşul potenţial de producţie al firmei sale este destinat doar bolnavilor. El visa ca „Merck” să devină un fel de „Wrigley” şi, după modelul marelui producător şi distribuitor de gumă de mestecat, să „vândă la toată lumea”. Inclusiv oamenilor sănătoşi. Trei decenii mai târziu, visul răposatului Gadsden a devenit realitate.

Fondatorul colosului farma „Merck”visa să vândă medicamente la oamenii sănătoși. Visul i se împlinește

Viață lungă, boli multe

Strategiile de marketing ale marilor firme farmaceutice ţintesc din ce în ce mai agresiv către oamenii sănătoşi. Suişurile şi coborâşurile vieţii devin tulburări mentale; slăbiciuni sau stări mai proaste, altminteri dintre cele mai obişnuite, sunt transformate în afecţiuni înfricoşătoare, şi din ce în ce mai mulţi oameni normali se trezesc bolnavi peste noapte. Într-o carte din 2005, Selling Sickness. How Drug Companies Are Turning Us All Into Patients, Alain Cassels (cercetător în politica medicamentelor, la Universitatea Victoria din Canada) şi Ray Moynihan (jurnalist specializat în Sănătate) fac o radiografie necruţătoare a strategiilor de marketing cinice, atunci când nu sunt pur şi simplu criminale, ale producătorilor de medicamente.

Cei doi cercetători dezvăluie cum, prin campanii de promovare concertate, industria farmaceutică mondială, cu o cifră de vânzări de circa 500 miliarde dolari anual, exploatează perfid temerile cele mai profunde ale omului: de moarte, de şubrezire fizică, de boală etc.

Pe măsură ce, în țările dezvoltate, majoritatea locuitorilor se bucură de o viață mai lungă, mai sănătoasă, mai dinamică, cu atât campaniile publicitare îi bagă în panică pe cei grijulii cu sănătatea lor. Probleme minore sunt descrise ca tulburări grave, care necesită tratament imediat. Astfel, timiditatea se transformă în „anxietate socială”, iar tensiunea premenstruală devine „tulburare disforică premenstruală”. Simplul fapt de a fi expus la un risc patologic devine patologie în sine.

Epicentrul acestui tip de comerţ sunt Statele Unite. Americanii reprezintă 5% din populația lumii, dar primesc 50% din medicamentele prescrise pe glob. Cheltuielile populaţiei cu sănătatea s-au dublat în ultimii zece ani, din cauză că preţurile la medicamente cresc dramatic, dar mai ales pentru că doctorii prescriu din ce în ce mai mult.

Aceeaşi maladie cu altă pălărie

Americanul Vince Parry este un guru al acestui tip de marketing. Într-un articol intitulat șocant „Arta de a cataloga starea de sănătate” (The Art of Branding a Condition – în Medical Marketing & Media, Londra, mai 2003), Parry explică metodele prin care firmele sale„favorizează crearea” tulburărilor medicale:

● reevaluarea stării de sănătate;

● redefinirea unor boli cunoscute de mult și rebotezarea lor;

● crearea unor disfuncții din nimic; preferatele lui Parry sunt disfuncţia erectilă, deficitul de atenţie la adulţi şi sindromul disforic premenstrual.

Cu o sinceritate dezarmantă, Vince Parry descrie modul în care companiile farmaceutice definesc condiţiile pentru crearea pieţei pentru produse precum Viagra sau Prozac.

Sub patronajul firmelor de marketing, experţi medicali şi guru precum Parry se aşază la aceeaşi masă pentru a descoperi „idei noi despre boli și stări de sănătate”. Totul este ca acestea să li se prezinte potenţialilor clienţi într-o manieră inedită.

FOTO: Profesorii Philippe Even și Bernard Debré

Un raport al Business Insights, destinat conducătorilor de multinaţionale din sectorul farmaceutic este încă şi mai clar: capacitatea de „a crea piețe pentru boli noi” se traduce în cifre de vânzare de miliarde de dolari. Una dintre strategiile cel mai performante, potrivit raportului, este de a schimba modul în care oamenii privesc afecţiunile banale. Ei trebuie „convinși” că „probleme acceptate până acum ca ușoare disconforturi” necesită „intervenția medicului”. Acelaşi raport are şi o concluzie optimistă pentru viitorul industriei farmaceutice:„Anii care vor veni vor fi martorii creării bolilor create de firme”.

Nu a durat mult și profeția s-a împlinit. În 2014, profesorul Philippe Even declara pentru France 4:

„Industria farmaceutică a creat o piață plecând de la boli care nu există. De exemplu pre-hipertensiunea arterială, pentru care sunt tratați 1 milion de francezi și despre care se știe că tratamentele nu aduc nimic”.

Prof. Even, împreună cu prof. Bernard Debré, publica în 2012 „Ghidul celor 4000 de medicamente utile, inutile sau periculoase”. Pe fondul scandalului-monstru al medicamentului de slăbit Mediator și care se estimează că a ucis circa 2000 de persoane în Franța, lucrarea celor doi s-a vândut ca pâinea caldă. Însă breasla medicală nu le-a putut ierta încălcarea Omertei: lui Even și Debré li s-a interzis să profeseze timp de un an.

Racolarea medicilor ca agenţi publicitari

Medicul generalist Des Spencer povesteşte în British Medical Journal din iulie 2008 cum a fost contactat pentru a participa la o specializare care ar fi trebuit să facă din el un expert într-o maladie născocită de imaginaţia industriei. Universitatea la care preda i-a transmis lui Spence oferta unei firme în care scria:

„Căutăm lideri de opinie (…) a căror muncă va trebui să influențeze gestionarea și terapia viitoare ale disfuncției sexuale feminine (…) prin dorință hipoactivă.”

Firmele care au o boală de inventat pentru a crea o piaţă pentru un anumit medicament racolează medici pe care îi folosesc într-o schemă de marketing cu scopuri stabilite dinainte şi în care slujitorii lui Hipocrate nu au nici un fel de libertate de mişcare. Totul, evident, în schimbul unor avantaje financiare, dar şi al prestigiului, notorietăţii, pe care o asemenea campanie o aduce.

„Experții” trebuie să legitimeze „boala”

Dar, „partea cea mai neplăcută în toată această poveste”, continuă Spencer, „este lipsa oricărei legitimități medicale a disfuncției sexuale feminine prin dorință hipoactivă. (…) Industria trebuie să transforme această disfuncție bănuită, în boală gravă. Iar pentru aceasta e important să existe o acoperire mediatică, mărturii ale celebrităților, dar mai ales sacrosancți experți medicali care legitimează totul. «Experții» estimează că 40% dintre femei «suferă» de această «boală». Iată un exemplu de simplificare numai bună pentru a fi citată peste tot!”, conchide medicul din Glasgow.

Impresia de depresie

Numărul persoanelor depresive de pe mapamond a crescut de șapte ori din 1970 până în 1996, relevă St-Onge. În Statele Unite, numărul de consultații în urma cărora s-au prescris antidepresive s-a dublat între 1980 și 1989. O tendință similară s-a înregistrat în tot Occidentul. Numărul femeilor care iau antidepresive este triplu față de cel al bărbaților, iar milioane de copii americani le iau cu regularitate.

Cu toate că antidepresivele nu sunt indicate în tratamentul depresiilor ușoare la adulți, ele sunt prescrise masiv. Un „merit” îl au și firmele de lobby care au lansat ideea că 60-70% dintre sinucideri sunt cauzate de depresiile netratate. Potrivit lui Jean-Claude St-Onge, femeile sunt în mod deosebit vizate de eforturile de „medicalizarea” a vieții. Altădată, ele mergeau la medic când erau gravide, acum îl consultă în chestiuni de contracepție și de menopauză. De altfel, se vorbește deja și de „perimenopauză” (perioada de dinainte de instalare a menopauzei și până la instalarea acesteia), o nouă afecțiune care se încearcă a fi popularizată. Ca urmare, femeile devin mari consumatoare de pastile pe perioade lungi de timp.

Farmacoterapia fricii

Cea mai eficientă strategie de marketing pentru „vânzarea” bolilor este frica. Pentru a vinde femeilor la menopauză hormonul de substituţie s-a mizat pe frica de criză cardiacă. Pentru a vinde părinţilor ideea că cea mai mică depresie necesită un tratament greu şi îndelungat s-a mizat pe teama de sinucidere a tinerilor. Pentru a vinde medicamente anticolesterol s-a mizat pe teama morţii premature. Şi asta în pofida faptului că de multe ori medicamentele promovate furibund produc efecte inverse celor scontate. În noul limbaj de marketing se vorbește deja de „farmacoterapia fricii”. Alături de „disease mongering”, negoţul cu boli.

Prin manipularea medicilor, lobby-urile au modificat normele analizelor, pentru a crește numărul de pacienți susceptibili a fi tratați

„Dacă altădată puteam spera să găsim un tratament pentru fiecare boală, negustorii de sănătate, astăzi, mai mult ca niciodată, par să vrea a găsi o boală pentru fiecare medicament fabricat”, constată medicul Martin Winkler în postafaţa lucrării lui Jorg Blech, Inventatorii de boli.

„Manipulând membrii influenți ai comunității medicale, lobby-urile industriei farmaceutice au modificat încet, încet normele anumitor valori biologice (colesterol, tensiune arterială etc) pentru a obține astfel creșterea numărului pacienților susceptibili a fi tratați”.

Căci, conchide Winkler, „a-i face pe niște oameni perfect sănătoși să creadă că trebuie să se îngrijescă pe viață reprezintă pentru fabricanți o veritabilă rentă viageră”.

Epidemia de marketing

În best-seller-ul Die Krankheitserfinder (Inventatorii de boli), Jörg Blech, biochimist german, stabilit în America şi corespondent pentru Der Spiegel, New Scientist şi The Guardian, explică în ce mod industria farmaceutică în colaborare cu experţii de marketing a impus scăderea arbitrară a nivelului normal al colesterolului pentru ca indivizi perfect sănătoşi să devină peste noapte bolnavi; explică de ce de vreo două decenii femeile la menopauză sunt terorizate cu spectrul osteoporozei pentru a favoriza vânzările la medicamentele care ar preveni fracturile; explică tehnicile de manipulare a opiniei publice cu scopul de a crea o piaţă impresionantă a pilulelor care tratează impotenţa.

FOTO: Jörg Blech, autorul lucrării Inventatorii de boli

Între 1984 şi 1987, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder (DSM 4), care este biblia psihiatrilor americani, a introdus 77 de noi boli mentale, scrie Jean- Claude St-Onge înReversul pilulei, publicată la Montreal, Ecosociétés, în 2004. Pentru a introduce aceste noi boli a trebuit schimbată definiţia bolnavului. Oricine resimte la un moment dat o stare de rău devine automat bolnav. Şi, bineînţeles, comentează maliţios St-Onge, pentru fiecare boală există un medicament. Iată câteva exemple de „boli noi”:

● timiditatea este reciclată sub numele de „anxietate socială”

●naturala regurgitare la bebeluși devine „reflux esofagian patologic”

● omeneasca senescență se transformă în „insufi ciență circulatorie cerebrală”

● până și stresul de la loterie este legat de „traumatismul biletului necâștigător”

În aprilie 2004, o anchetă extrem de bine documentată şi aprofundată, realizată de Lisa Cosgrove, cercetător la University of Masachussets Boston, şi publicată în prestigioasa revistăPsycho-Therapy and Psychosomatics, a demonstrat că mai bine de jumătate dintre psihiatrii care au lucrat la redactarea DSM 4 au fost plătiți de firmele care fabrică exact medicamentele care tratează așa-zisele boli nou introduse în manual. – evz.ro

Si nu uitati oamnei buni, promovarea vaccinurilor face parte din aceasi categorie.

Alte informatii desoebit de importante despre aceasta industrie satanista care ne distruge sistematic, cititi va rog la categoria: Industria farmaceutica 

10 gânduri despre &8222;Inventatorii de boli. Despre cum Industria Farmaceutica transforma oamenii sanatosi in bolnavi pentru a-si vinde mizerile de medicamente&8221;

 1. Din nefericire , acesti mafioti care ataca sanatatea oamenilor , au succes , pentru ca nu exista o informare permanenta si de amploare a oamenilor , pentru ca nu toti au calculator si internet sa se informeze .
  Am o vecina care inghite zilnic sapte feluri de medicamente si este putreda de bolnava incat i-au scazut trombocitele la 40 de mii , cand minima este de 150 de mii din cauza acestor otravuri . I-am explicat ca se otraveste zilnic cu cele 7 feluri de otravuri , mai bine sa bea zilnic sucuri naturale din legume si fructe din gradina , cat inca se mai poate si mi-a raspuns ca trebuie sa le ia pe toate ca este bolnava si asa i-a dat doctorul .Pe langa asta , a mai suportat o operatie fiind taiata de la gat pana sub abdomen , la sugestia doctorului care i-a gasit la control niste ganglioni , care , dupa operatie acesti „ganglioni” erau niste bilute de grasime pe ici pe colo .Important pentru ei a fost ca au incasat banii pentru operatie , i-au dat un pumn de medicamente , care , in mod sigur , ii grabeste sfarsitul .
  Oamenii in general cred atat de mult in medicamente , incat daca ii forteaza cineva sa nu le mai ia , au deja impresia ca moartea ii asteapta . Asta-i mentalul omului in raport cu consumul de medicamente-otravuri , cele destinate bolilor inventate de Industria Farmaceutica . Multe din medicamentele vechi eficiente pentru anumite tratamente in bolile grave s-au retras de pe piata , fiind inlocuite cu alte variante noi , ce contin substante extrem de toxice incepand cu aspartam , avand mai mult de 50 de reactii adverse unele mortale .
  Cel mai bun tratament pentru oricine este o alimentatie sanatoasa , naturala , sucuri naturale din legume si fructe facute in casa , consumul de miere in loc de zahar , ceaiuri naturale din plante culese de pe camp ,consumul de carne numai de la animale crescute in gospodarii la tara si in cantitati foarte mici
  Nimic de la supermarket !!!! Decat hartie igienica , servetele , pungi pentru gunoi , pahare de unica folosinta s.a.m.d. produse din acestea , NU MANCARE !.

  • este responsabilitatea fiecaruia care lasa sanatatea in grija altuia. cit despre preventie… zero. suntem niste mici harduri indoctrinate prin reclame si alte bibliografii sa devenim niste consuatori indobitociti.cit despre doctori… unii au facut pactul cu diavolul, altii doar sunt spalati pe creier de catre programele de studiu, sau sunt doar fara coloana vertebrala si isi pazesc statutul social si cistigurile prin tacere.
   una peste alta, suntem direct raspunzatori pentru sanatatea insividuala, iar socialmente,trebuie sa ne implicam in pastrarea cadrului general de sanatate.

 2. Poate ca doctorii racolati nu sunt chiar doctori si atunci accepta orice i se propune pentru a fi pe post,iar cei care cu adevarat respecta „JURAMINTUL LUI HIPPOCRATE” ,cred ca-i mai complicat sa-i convertesti in Vudu.
  Faptul ca lumea accepta sa ia medicamente cu pumnul, imi e mila de acesti oameni dar cum pot fi ajutati daca ei nu se ajuta.
  Doamne ajuta-i pe cei bine Credinciosi!

 3. Hristos a inviat!
  Draga anca,
  Juramitul lui Hipocrate este unul paginesc-:,,Jur pe Apollon,pe Asclepios,etc”.Fara valoare crestina.
  Oricum,crestinii nu trebuie sa jure pe nimic.Sa avem costiinta treaza,atit.

 4. Am citit articolul. Sunt repetate niste fraze fara a da niste exemple concrete . Nu stiu cum am putea sa ne aparam profesorii, oamenii care timp de 10,20, 30 de ani studiaza niste mecanisme ce produc boala si prescriu medicatie care sa ajute organismul sa se vindece, in fata unor oameni care se uita la ei si le pun direct stampila de vanzatori. Poate ar trebui sa stati o saptamana pe langa doctori in spital acolo unde sunt cu adevarat oameni bolnavi care au nevoie de medicamente. Sa vedem cine ar putea spune unei persoane HIV + doar sa manance sanatos si sa nu isi mai ia medicatia antiretrovirala. Sau cine ar renunta la a da antibiotic unui copilas cu meningita bacteriana si ar alege sa puna otet pe picioare ca sa ii scada febra ( nu detaliez urmarile acestor decizii pentru ca sunt evidente)
  Ne jucam cu idei si concepte pe care nu le intelegem dar le prezentam publicului larg care si asa e susceptibil la manipulare. Va indemn sa cititi mult si sa nu adoptati o idee doar pentru ca se aseamana macar putin cu ceea ce ati gandit/simtit la un moment dat. Validarea unui gand trecator nu se face doar de un articol scris pe internet.
  Fiti sinceri! Nu stiti nici macar un graunte din cate stie un medic. Cred ca daca nu sunteti medic stiti despre medicina cat stie o persoana care nu a cititi niciodata Biblia despre adevar.
  Nu apar industria farmaceutica. Eu ii apar pe medici.
  Pace!

  • Daca citim articolul atent @Untaru Olguta aici nu se mentioneaza despre contestarea medicamentelor necesare in cazul unor boli grave ci doar despre crearea unei cereri de medicamente pentru niste boli imaginare! Nimeni nu contesta tratamentul medical necesar! Contestam mediatizarea a ceva inutil pentru imbogatirea si crearea unor colosi ca sa controleze masele, individul uman. Vina ne apartine si noua, oamenilor de ne lasa manipulati, de a ne marii dorinta de confort.

   • Stampila de vanzator, si-au pus-o singuri medicii care prescriu excesiv chestii care nu sunt necesare. In genere, cei de familie sunt aceia.
    De ex, dupa o banala bronsiolita, med fam imi prescrie un fel de vaccin de inghitit pt prunc. Bun, cer opinia Dr 2,specialist (+homeopat) -„nu, luati altceva, ce va dau eu, naturist, se aude harait in piept”. Merg si la dr no.3, pt ca nu mi-a placut abordarea no.2, (fusereala, aroganta si fara explicatii)
    No 3 medic specialist deasemeni, foarte explicativ si comunicativ,.nu ii da NIMIC!. Pt ca nu e cazul. Si nu se aude nimic la ascultat,(era seara imediat urmatoare consultului la homeopat)… copilului ii trecuse. 🙂 concluzia o trageti clar. E dificil sa iei decizii corecte, cand unii incearca sa te induca in eroare. E tare dificil sa stii sa iti feresti copilul de” hiene” 😦 ..Atentie la homeopati ca si ei vand la greu sub „semnul naturii”!

  • au devenit doar agenti de vinzari, unii macar fara sa o stie. pentru ca asa li s-a spus pe la conferinte… ce e in trend.plus ca daca prescriu ce trebyie, vor merge si la alte conferinte. unele prin Tailanda, Japonia, etc… deci cum sa nu prescrii, mai ales ca dupa o campanie TV puternica, vin singure oile la tine si-ti cer ele medicamentul X. Tu trebuie doar sa le indeplinesti cererea, si vei deveni in ochii lor un medic la curent cu noile medicatii.
   De acord cu ?juramintul? lui Hipocrate. Ceva mai pagin nu prea a mai ramas in vigoare dupa cruciada crestinismului impotriva vechilor religii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s