Rusia a cerut Statelor Unite să-și retragă avioanele din spatiul aerian Sirian, SUA refuză și prin intermediul Arabiei Saudite amenință Rusia că il va da jos militar pe Bashar al Assad, aliatul Rusiei

Prima misiune aeriană a forțelor ruse în Siria a urmărit să dea un semnal de forță după întâlnirea de luni dintre Putin și Obama.

Avioanele rusesti in prima misiune pe cerul Sirian

Faptul că Rusia a efectuat primele sale lovituri aeriene în Siria, miercuri, 30 septembrie, a fost confirmat de Ministerul rus al Apărării și a fost criticat de Statele Unite.

Moscova a subliniat că a acționat în sprijinul lui Bashar Al-Assad, în războiul acestuia cu ISIS, asistată de alte puteri străine, inclusiv Iran și Irak, coordonate de la centrul aliat aflat la Bagdad.

Țintele raidurilor au fost depozite de muniție și vehicule, localizate, potrivit unor surse americane citate de Debka, în jurul localităților Homs și Hama.

Atacurile aeriene ruse marchează un punct de cotitură în evenimentele din Orientul Mijlociu: Rusia apare acum ca puterea cea mai importantă din regiune.

Guvernele care până acum își coordonau politicile militare cu Statele Unite, cum ar fi Israelul, Iordania și Turcia, vor trebui grabnic să-și schimbe și să-și adapteze orientarea și afinitățile.

Pentru Israel acesta este sfârșitul anilor de libertate pentru forțele sale aeriene în care își putea lovi inamicii survolând nestingherit Siria sau Libanul.

De asemenea, raidurile ruse de miercuri reprezintă sfârșitul oricăror planuri pe care Turcia și Iordania și le-au făcut pentru a stabili o zonă-tampon în Siria pentru a-și proteja frontierele.

Deși criticile Washingtonului au venit rapid, acesta a precizat că raidurile Moscovei nu vor modifica planurile și acțiunie coaliției internaționale anti-ISIS conduse de Statele Unite. Rămâne de văzut, comentează cu scepticism site-ul israelian Debka.

Secretarul de stat american John Kerry i-a transmis ministrului rus de Externe Serghei Lavrov că raidurile aeriene „nu sunt folositoare” și contravin eforturilor de a preveni ca accidente sau chiar ciocniri între cele două forțe să aibă loc în spațiul aerian.

La o zi după ce Casa Albă a anunțat că intențiile Rusiei în Siria au fost „limpezite” la summt-ul Obama – Putin de la New York, liderul rus a ridicat din nou tensiunea în regiune.

Un responsabil american a declarat miercuri că diplomații ruși au trimis cereri oficiale pentru ca avioanele americane să părăsească spațiul aerian sirian, precizând că aici se află aparatele rusești.

Surse militare americane au declarat pentru Fox News că avioanele americane nu se vor conforma cererii Rusiei. „Nimic nu arată că ne vom schimba operațiunile în Siria”, a declarat un oficial de la Pentagon.

Pe de altă parte, Debka a citat surse militare care susțin că pregătirile Rusiei arată că acțiunile sale nu se vor limita la teritoriul sirian. Ele sunt conduse de la un comandament comun stabilit zilele trecute la Bagdad, și la care participă Rusia, Siria, Iranul și Irakul.

Acesta se dorește o contrapondere a centrului american de la Amman al coaliției internaționale, la care participă Statele Unite, Arabia Saudită, Qatar, Israel, Iordania și Emiratele Unite, care sprijină acțiunile rebelilor.

Așadar, două comandamente militare cu două scopuri total opuse: pro- și anti-Assad.

Marți, șeful Pentagonului, Ashton Carter a dat instrucțiuni staff-ului său să deschidă un canal de comunicații cu Kremlinul pentru a se asigura că operațiunile militare americane și rusești se desfășoară fără incidente.

Ministerul rus al Apărării a răspuns cu o decizie provocatoare, și anume că întreaga coordonare cu Statele Unite trebuie să se facă prin intermediul Bagdadului, dând astfel un semnal cătr Washington că cele două comandamente se află pe picior de egalitate.

Ministrul israelian al Apărării, Moshe Ya’alon a dezmințit marți că Israelul își coordonează acțiunile cu forțele ruse, subliniind că țara sa își rezervă dreptul de a zbura liber în spațiul aerian sirianși va continua să împiedice ca livrările de arme să ajungă la grupări precum Hezbollah.

De notat că gherilele Hezbollah acționează deja în teritoriu alături de forțele armate ale lui Assad și ale Rusiei.

Între timp, alte șase avioane moderne rusești Suhoi Su-34 au aterizat pe aeroportul internațional Al-Assad din Latakia, după ce au străbătut spațiul aerian irakian.

Rapiditatea cu care forțele ruse se desfășoară în Orientul Mijlociu pare să depășească puterea de reacție a Statelor Unite și a Israelului. – evz.ro

Intre timp Arabia Saudita, sclavii americanilor, cat si vocea Americii, ameninta cu razboi daca Bashar al-Assad nu pleaca din fruntea Siriei.

Arabia Saudită a declarat ca președintele sirian Bashar al-Assad trebuie sa plece sau va fi eliminat prin intervenție militară.

Saudi Foreign Minister Adel al-Jubeir (AFP)

Ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir

Ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir, a facut aceste remarci la Adunarea Generală a ONU de la New York, marți, în urma unei întâlniri cu aliații țării sale.

„Nu există nici un viitor pentru Assad în Siria,”, a spus Jubeir. „Există două opțiuni pentru o înțelegere în Siria. O opțiune este un proces politic în care ar exista un consiliu de tranziție. Cealaltă opțiune este o opțiune militară, care, de asemenea se va încheia cu eliminarea lui Bashar al-Assad de la putere. ” – presstv.com

Deci lucrurile se inrautatesc cu ficare zi care trece, taberele par sa fie formate. De data aceasta nici Rusia si nici SUA nu mai pot sa dea inapoi. Siria este punctul cheie, cine pierde controlul Siriei, va avea enorm de suferit pe viitor. Rusia stie ca daca Assad cade si SUA va instala un guvern marioneta, urmatoarea tinta a americanilor va fi Iranul, iar dupa Rusia. Iar daca pierde SUA controlul, adio petrodolar, ceea ce duce la caderea economica drastica a Statelor Unite, cat si la destramarea imperiului american. Deci interesele sunt imense, iar situatia este una dintre cele mai dificile de la al doilea razboi mondial incoace.

Urmariti va rog si:

Publicitate

4 gânduri despre &8222;Rusia a cerut Statelor Unite să-și retragă avioanele din spatiul aerian Sirian, SUA refuză și prin intermediul Arabiei Saudite amenință Rusia că il va da jos militar pe Bashar al Assad, aliatul Rusiei&8221;

  1. Acum incepe dezastrul.SUA nu va ceda si se va ajunge la razboi,pacat ca Putin este singur.Americanii stiu sa joace cartea care-i face stapanii lumi,distrugandu-i apoi si pe cei care le-au fost aliati.Dar sa speram ca ulciorul nu merge de multe ori la apa.

  2. anca,
    Americanii nu mai sunt stapanii lumii si nu mai au ce carte sa joace . Oamenii s-au desteptat , iar Putin nu e deloc singur , are multi sustinatori dintre sefii de state din lume , iar popoarele europene si nu numai , sunt de partea Rusiei , nu stii ca nemtii strigau in gura mare „Merkel in Siberia si Putin la Berlin”?
    Arabia Saudita este sluga SUA , iar din aceasta tara araba vanduta papusarilor , s-au recrutat multi membri ISIS ! Cu cine sa tina , sau , cum sa-l sprijine pe Assad daca sunt parte a SUA ?
    Tine cont ca Rusia este mai bine inarmata cu tehnologii militare care depasesc cu mult SUA .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s