Știința genetică a reabilitat adevărul istoric: Basarabii erau români de religie ortodoxă. Imagini – Deschiderea mormântului Domnitorului Vlaicu Vodă

S-a confirmat genetic originea română a dinastiei Basarabilor ! „Teoria cumană” a lui Neagu Djuvara este astfel demontată

S-a confirmat genetic originea română a dinastiei Basarabilor ! „Teoria cumană” a fost  demontată.

Despre GENESIS – proiectul de realizare a bazei de date cu ADN-ul vechi al românilor.

Suntem urmașii Romei? Daci, romani sau, eventual, cumani? Sau, poate, urmând legendele și o anume istorie “paralelă”, am putea fi urmașii hiperboreenilor, preafericiții nordici amintiți în legendele Greciei antice? Au fost Basarabii urmașii dacilor?

Istoricii se feresc să dea răspunsuri tranșante când documentele și vestigiile creează doar posibilități străvezii.

În sprijinul lor vine acum proiectul GENESIS, o cercetare unică în România, care caută chiar la rădăcina acestor întrebări: în ADN-ul osemintelor din cimitirele României.

Sunt implicați în acest proiect cercetători interdisciplinari de la Academia Română, Universitatea “Babeș-Bolyai” și Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Eforturile lor urmăresc “scanarea” și arhivarea unei “comori” cel puțin ciudate:  vechiul ADN românesc.

Proiectul este coordonat de academicianul Octavian Popescu, directorul Institutului de Biologie al Academiei Române.

“Scopul proiectului este constituirea unei baze de date genetice care să permită contextualizarea informațiilor arheologice și istorice de la sfârșitul Epocii Bronzului până în preajma anului 1500. Analizele ADN vor fi efectuate la Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-nano-științe din cadrul UBB, iar apoi verificate la Universitățile din Bilbao și Nijmegen”, a explicat, pentru OradeCluj.ro, Alexandru Șimon, cercetător la Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române.

Proiectul se concentrează pe analiza evoluției populațiilor, cu precădere a acelora care au devenit români.

În același timp, urmărește populațiile săsești, secuiești și turanice.

Un prim pas a fost deschiderea in data de  27 iunie a.c. a faimosului mormânt domnesc de la Curtea de Argeș unde se spune că ar fi înhumat Vlaicu Vodă.

Alexandru Șimon, care a participat la această acțiune cu adevărat istorică, a explicat pentru OradeCluj.ro că, deocamdată, cercetătorii sunt circumspecți în ceea ce privește identitatea domnitorului deshumat.

“Putem să spunem cu certitudine că este un personaj de sex masculin, relativ tânăr din punctul de vedere al epocii moderne (sub 40 de ani), înmormântat în secolul XIV, urmând ca mai multe date să poată fi oferite în aproximativ o lună, o lună și jumătate, după efectuarea analizelor ADN și de îmbrăcăminte”, a explicat cercetătorul clujean.

El a mai spus că în săptămânile viitoare ar urma să fie deschis și mormântul lui Mircea cel Bătrân, tot pentru a preleva probe ADN.

De la domnitorul îngropat la Curtea de Argeș au fost luat probe pentru analiza ADN și a a materialelor de îmbrăcăminte. “Sunt luate din dinți, din resturile centurii de piele, din tunică și din nasturii găsiți”, a explicat Alexandru Șimon.

De ce e atât de important ADN-ul vechi al românilor (sau al vechilor români) și care este relevanța cercetării o spune istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, cooptat ca expert în proiectul GENESIS. “Noi sperăm că va oferi date concludente pentru reinterpretarea istoriei României. Pentru verificarea a ceea ce se știe și, eventual, emiterea de noi ipoteze.

De exemplul, la Argeș, mormântul nu a avut o atribuire foarte clară. S-a spus inițial că ar fi chiar Negru Vodă, apoi Vlaicu Vodă… Așteptăm să avem întâi primele rezultate, și abia apoi să le discutăm”, a explicat Tudor Sălăgean.

Mormântul de la Curtea de Argeș a mai fost deschis o singură dată, în anii ’20 ai secolului XX, dar, spune Alexandru Șimon, s-a conservat destul de bine. Un detaliu relatat de cercetător este că, după ce a fost pus înapoi în mormânt, craniul domnitorului de la Curtea de Argeș a fost așezat invers.

Se presupune că osemintele de la Argeș ar fi ale lui Vlaicu Vodă, care a domnit între 1364 și 1377. El este considerat urmaș al lui Negru Vodă, legendarul întemeietor al voievodatului de pe Argeș, care ar fi coborât din Făgăraș.

Următorul pas în proiect este analiza probelor adunate de la morți anonimi, descoperiți în cursul ultimilor ani în șantiere arheologice de pe teritoriul României.

Istoricii diletanți și o parte a presei stipendiate de Soroș sau de prin alte parti, au dat curs promovării acestei teorii absurde, tocmai pentru a lovi în istoria noastra și în Biserica noastră ortodoxă. Trebuie să fi lipsit de elementare studii de artă bisericească ca să susții că Biserica Sf. Nicoale din Curtea de Argeș era ridicată de un catolic.

Câțiva ani la rând cărțile lui Neagu Djuvara despre originea cumană a primilor Basarabi, publicate la prestigioasa Editură Humanitas au fost succese de casă , înșelând buna credință a cititorilor români și sfidând logica istorică.

Teoria originii cumane a Basarabilor promovată de Neagu Djuvara, nu are nicio legătură cu realitatea istorică. Basarab Inu a fost catolic,iar bisericile ridicate de el erau zidite în cel mai pur stil bizantin ortodox.

vlaicu_voda

Recent cercetătorii clujeni patronați de Academia Română și Centru de Studii Transilvane au analizat genetic mormântul unui membru întemeietor al familiei Basarabilor: renumitul Vlaicu Vodă, iar in 28 octombrie 2014, la Academia Română din București, a avut loc comunicarea ,,Mormântul 10 din Biserica Sf. Nicolae din Curtea de Argeș. Despre geneza Țării Românești”, susținută de către șef de lucrări dr. Beatrice Kelemen (Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Biologie și Geologie – Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano Științe, Cluj-Napoca), CS I dr. Adrian Ioniță (Academia Română, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, București) și CS I dr. habil. Alexandru Simon (Universitatea Babeș-Bolyai, Centrul de Studiere a Populației – Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca).

Evenimentul, găzduit de Sala de Consiliu a Academiei, a fost moderat de Acad. Alexandru Vulpe (președintele Secției de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române) și s-a bucurat de o participare deosebită din partea comunității academice și universitare.

Cele mai importante concluzii ale comunicării sunt  următoarele

 • defunctul din Mormântul 10 („Vlaicu Vodă”) a decedat cu puţin timp înainte de ridicarea Bisericii Argeş II (biserica de astăzi), ridicată cel devreme pe la 1350, fiind înmormântat în Biserica Argeş I (datând din anii 1230-1260), fiind vorba, cel mai probabil, de unul dintre fiii nenumiţi ai lui Basarab I amintiţi într-un document din 1335;
 • nu au apărut elemente care să îl lege în plan genetic pe defunct de comunităţi sau indivizi de origine cumană;
 • mormântul 10 este singurul mormânt neprofanat de la Curtea de Argeş şi rămâne până astăzi singurul mormânt domnesc cu inventar complet;
 • istoria defunctului din mormântul 10 se înscrie în coordonatele cruciate (anti-tătare la acea vreme) ale afirmării monarhice, cunoscute atât de Ţara Românească, cât şi de Moldova;
 • personajul din mormântul 10 aparţine contextului istoric al acelor Olachi Romani (valahi romani/ români romani) conduşi de către Alexandru, fiul lui Basarab, spre Papalitatea de la Avignon, împotriva intereselor regelui Ludovic I de Anjou al Ungariei la 1345.

Aceşti români erau întinşi din Ţara Românească, în Banat, de-a lungul Munţilor Apuseni până în Maramureş, unde întregeau revolta anti-angevină declanşată de la 1342-1343 de Bogdan (viitorul stăpânitor al Moldovei), precum şi extensiile transilvane ale uniunii politice de la Argeş (Oltenia şi Muntenia): Ţara Haţegului şi Ţara Făgăraşului.

Din perspectivă cronologică este cea mai importantă agregare politică românească, documentată şi acceptată în mediul apusean, până la Dacia lui Ştefan cel Mare, generată la 1498 de administraţia veneţiană şi de interesele Casei de Habsburg care – în cadrul formulei regionale Hungaria, Polonia, Dacia et Croatia – a rezistat vreme de peste trei decenii.

( Comunicatul Universității „Babeș-Bolyai”)

In urma discuțiilor și comentariilor, cele mai importante concluzii au fost următoarele:

– defunctul din Mormântul 10 („Vlaicu Vodă”) a decedat cu puțin timp înainte de ridicarea Bisericii Argeș II (biserica de astăzi), ridicată cel devreme pe la 1350, fiind înmormântat în Biserica Argeș I (datând din anii 1230-1260), fiind vorba, cel mai probabil, de unul dintre fiii nenumiți ai lui Basarab I amintiți într-un document din 1335; nu au apărut elemente care să îl lege în plan genetic pe defunct de comunități sau indivizi de origine cumană.

– Istoria defunctului din mormântul 10 se înscrie în coordonatele cruciate (anti-tătare la acea vreme) ale afirmării monarhice, cunoscute atât de Țara Românească, cât și de Moldova.

– Personajul din mormântul 10 aparține contextului istoric al acelor Olachi Romani (valahi romani/ români romani) conduși de către Alexandru fiul lui Basarab spre Papalitatea de la Avignon împotriva intereselor regelui Ludovic I de Anjou al Ungariei la 1345.

– Acești români erau întinși din Țara Românească, în Banat, de-a lungul Munților Apuseni până în Maramureș, unde întregeau revolta anti-angevină declanșată de la 1342-1343 de Bogdan (viitorul stăpânitor al Moldovei precum și extensiile transilvane ale uniunii politice de la Argeș (Oltenia și Muntenia): Țara Hațegului și Țara Făgărașului.

Vlaicu_Voda_mormant

Vlaicu_Voda_deschidere_mormant

Deschiderea mormantului lui Vlaicu Voda

Vlaicu_Voda_ramasite_pamantesti

Ramasitele pamantesti ale  domnitorului Vlaicu

Din cercetările genetice reiese că Basarabii erau etnici români, înrudiți cu voievozii ortodocși din Maramureș, care au pregătit revolta împotriva Coroanei maghiare și „descălecatul” în Moldova, ce a dus la întemeierea noului stat medieval românesc de la est de Carpații Orientali.

În urma acestor cercetări se reliefează că Basarabii s-au implicat activ în revolta nobilimii românești ortodoxe din Maramureș, după bătălia de la Posada din 1330, pentru a se lovi în Ungaria lui Ludovic cel Mare.

În acest cadru istoric „descălecatul” lui Bogdan I trebuie coroborat cu emanciparea Basarabilor din Muntenia față de Coroana maghiară. A existat, evident, sprijinul acordat de domnii munteni revoltei ortodoxe a cnezilor maramureșeni împotriva expansiunii catolice și politice a regatului maghiar.

În concluzie „teoria cumană” a lui Neagu Djuvara se înscrie ca și cărțile demitizante ale lui Lucian Boia în direcția „europeană” de falsificare a Istoriei României. În opinia acestor “falsificatori ai istoriei” strămoșii noștri originari trebuie să fi avut origini cumane și catolice, numai români ortodocși să nu fie.

Știința genetică a reabilitat însă adevărul istoric: Basarabii erau români de religie ortodoxă. – cersipamantromanesc.wordpress.com

Urmariti va rog si:

Ziarul SRI-ului HotNews promoveaza o noua monstra de anti-romanism prin promovare cartii lui Lucian Boia, in care il denigreaza pe marele patriot Mihai Eminescu

Cititi va rog si alte subiecte interesante la rubrica: Istorie.

Publicitate

44 de gânduri despre &8222;Știința genetică a reabilitat adevărul istoric: Basarabii erau români de religie ortodoxă. Imagini – Deschiderea mormântului Domnitorului Vlaicu Vodă&8221;

 1. N-o sa reuseasca dusmanii nostri sa mutileze adevarata Istorie a romanilor , asa cum si-au pus in gand sa distruga cultura si Istoria popoarelor lumii .
  Sa le ajute Dumnezeu cercetatorilor nostri sa combata minciuna lui Neagu Djuvara .

 2. Pe drumul de la Curtea de Arges spre Campulung Muscel, prima localitate se cheama Valea Iasului; umbla vorbe ca unul din mesterii lui Manole, pe nume Iasu, ar fi la originea denumirii satului. Daca mergi cu trenul – eu asa am mers – dinspre Iasi in jos, spre Regat, te frapeaza asemanarea intregii zone cu Valea Iasului din Arges. Ca si cum aceleasi imagini s-ar deschide ochiului, ca si cum zonele diferite geografic ar fi literalmente surori. Dar nu numai; din Iasi, urcand spre Suceava, Gura Humorului, peisajele si chiar numele satelor (Albesti, Costesti, Valcelele,…) amintesc locurile omonime din Muntenia, ca si cum cine le-a denumit, le cunostea si pe acelea iar asemanarea nu putea fi trecuta cu vederea..

  • In limba vehce romaneasca iasii era denumirea poporului seminomad al iasilor – un popor sarmat. Urmasii acestor iasi este poporul oset din Caucaqzul de Nord.

   Valea Iasului ar fi denumirea unei vai locuite de o parte a iasilor stramutati din tara iasilor care cuprindea teritoriul din jurul Tirgului Iasilor pina in stepele Baltilor spre Soroca (Moldova de la Est de prut). Se stie ca iasii evitau sa populeze munti, ci numai cimpii si locuri cu ptuine dealuri..

 3. Oare dl.Djuvara va recunoaste in ceasul alXII-lea eroarea despre scrierea sa referitoare la aceasta origine a Basarabiei?!,ar fi un gest de patriotism,asa cum se lauda ca nu a vrut sa-si ia cetatenie franceza,”a vrut sa ramana roman”,si evident pentru renumele domniei sale,dar…………?!

 4. Nu e mare scofală și mai ales e prea mare deranjul produs somnului de veci al voevozilor români pentru a combate elucubrațiile unui boșorog senil ca Djuvara. Pe de altă parte incantarea n-ar trebui sa fie prea mare avand in vedere că istorici precum Tudor Salăgean, mason cu nevasta unguroaica, ajuns pe aceasta filieră taman directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei,(vă imaginați cu ce consecinte pentru românism) este demult un apostol, e drept mai diplomat sau poate șiret mai degrabă, al autonomiei Transilvaniei. Alexandru Șimon este fiul unui profesor de fizică de la UBB, o vreme chiar prorector și care a ajuns in cercetare din cauza faptului că tatal său intrase in disgratiile masonului Andrei Marga și nu l-a putut vârâ in UBB initial. Din păcate, Clujul nu mai e de peste 2 decenii un centru de excelentă nici pentru cercetarea istorică. Oculta si nepotismul au avut grijă să propulseze masiv nonvalorile, lichelele, oportuniștii, impostorii, bocii, buzii, tișii, dâncii, etc.

  • Aţi uitati de academicianul Ioan-Aurel Pop, istoric eminent, cu amplă reputaţie internaţională, care a combătut cu argumente zdrobitoare minciunile propagate de mitomanul Lucian Boia (e mai potrivit personajului acest epitet, decât acela de MITOLOG). Istoricii oneşti, cunoscătorii veritabili de istorie AU MEMORIE BUNĂ, din fericire.

   • Nu, nu l-am uitat. Am evitat sa-l amintesc pe Ioan Aurel Pop din mai multe motive. Este un profesionist al breslei dar cu o rara avis nu se prea poate face …primăvară. După 2 decenii de stapânire absolută a lui Marga asupra UBB, I.A.Pop nu a reușit in cei 3 ani de mandat rectoral să epureze nulitățile introduse masiv in catedrele universitare de către predecesorul său, care pe langă clientelisme, nepotisme a reușit sa deromânizeze Universitatea din Cluj. Asa se explică de ce clonele lui Boia s-au dezvoltat in voie la UBB și pe banii romanilor pseudointelectualii fabricați de Marga au dat la iveală frumoase capodopere de antiromânism fie din postura de închipuiți istorici, filosofi, poetese, literați și ce or mai fi. Și cum nu a putut scăpa de balastul nefast postdecembrist, IA.Pop a ajuns să stea la masă cu impostostorii transformați in profesori universitari de Marga. Și asta prin contaminare pare sa-i fi modificat în ultimii ani și lui IA Pop caracterul uman. In rest da merită toată stima pentru prestația didactică și științifică și mai ales pentru luările consecvente de poziție față de aberațiile lui Boia.

 5. proiect mai amplu in ce sens? asta e oare ceva asa de important pentru națiune? adică să ințeleg că e vorba de resursele subsolului? dacă suntem daci avem drepturi…dacă nu, nu mai avem ? oricum încă nu s—a confirmat nimic, asta reiese din articol nu? altă stire cu valoare zero care nu are nici o treabă cu omul simplu care asteaptă altceva pentru bunăstarea populației. cand vă luați țara inapoi? pentru unii care nu sunt cu picioarele bine infipte in pământ crede si el ce îi e servit să creadă că îi e greu să judece cu propriul cap. amin. demnitatea umană lasă de dorit. ăstia sunt cei ce se vând pe un preț de nimic.

 6. Între anii 2004–2007 a fost făcut un studiu de genetică, condus de către Alexander Rodewald de la Universitatea din Hamburg, şi s-a dovedit o vechime a românilor de 3.000–5.000 ani pe aceste pământuri. Se zvoneşte de vreo 2-3 ani că se pregăteşte un alt studiu măsluit, cu rolul de a contrazice acele rezultate. Poate chiar ăsta e.

 7. Suntem dacoromani. De aceea nu trebuie acceptat a fi amputată programa şcolară de unica oră săptămânală de Latină (clasa a VIII-a) şi prin scoaterea unei ore săptămânale de Limba Română. Actualul guvern, precum cele anterioare, arată prin ideea criminală mai sus citată că este complicele şi susţinătorul dacomaniei (numită şi DACOPATIE, ca orice boală), prin care se urmăreşte compromiterea dublei noastre apartenenţe europene (prin daci, prin romani, implicit drepturile noastre teritoriale). În Austria, Germania, Ungaria, se fac până la 5 (cinci) ore săptămânmale de Latină, în timp ce hahalerele agramate cu idei creţe din creiere nedetede deja menţionate ne renegă etnogeneza, identitatea lingvistică, apartenenţa la nobila familie neolatină. Ne vor fii ai ploii. Eu NU SUNT aşa ceva, ci sunt DACOROMÂNCĂ.

  • Ce inseamna „dacoromani”? Poti sa demonstrezi ca esti „DACOROMÂNCĂ”?
   Uite un mic exemplu regional, dar pe care il poti extinde la toata tara:
   (clic pe imagine pentru a mari)

   Apropo, dacii au fost asimilati, exact in aceiasi masura in care ungurii, tiganii, tatarii si altii care mai traiesc pe la noi au fost asimilati. Adica mai putin de 10% au imprunutat din obiceiurile romanilor sau au format familii mixte.
   Terminati cu prostiile astea cu origini daco-romane. Adica cum? Au venit soldatii romani si dacoaicele toate si-au lasat chilotii in vine si deschis picioarele dornice sa se „mixeze” si sa dea nastere la corcituri numite „romăni”? Dar barbatii daci ce faceau? Se uitau la aia cum le calaresc femeile si ei o descopereau pe „Manuela” sau deveneau gay? Au fost exterminati cumva?

   Uite aici niste dovezi clare cum se asimileaza populatiile in cateva sute de ani. Adica rezultate ZERO!

   Dupa cate vedeti, dupa sute de ani, nu mai pot ei de asimilati si corciti ce sunt. Vreti sa vorbim si de cat de asimilati sunt ungurii sau tiganii?

   Puneti mana si cititi „Dacia Preistorica” a lui Nicolae Densusianu.
   https://napoleonsavescu.wordpress.com/opera-si-autorul/onoare-memoriei-lui-nicolae-densusianu/

 8. ionut ,
  Este foarte important pentru noi romanii , ca nimeni sa nu denatureze istoria in ce priveste originea neamului romanesc , cu atat mai mult trebuie sa combatem oculta masonica care prin niste sclerozati bosorogi ce-si spun istorici si oameni de cultura , cauta sa desnationalizeze Romania si sa-i stearga adevarata Istorie (si cultura)inlocuind-o cu una inventata de ei .

 9. maria,
  cum naiba numai la români e incertitudinea asta? in europa suntem unicați, de când mă stiu, noi căutăm să aflăm cine suntem. bulgarii de exemplu nu au aceiasi preocupare desi sunt in aceiasi situație nu? mă refer că si popprul bulgar a trecut printr—o istorie la lel de zbuciumată. imi este clar că cumva țara asta incurcă socotelile statelor imperialiste si că ar fi mai bine să nu mai fie. dar noi? in acest moment ar fii trebuit să ne cunoastem locul pe acest pământ fără să zică nu stiu ce cretin că suntem nu? asta inseamnă că europa ne vrea dispăruți cu orice preț. si uite că noi asteptăm să vină un cercetător britanic si să ne lumineze că noi suntem handicapați si nu ne stim părinții si bunicii ce neam sunt. europa nouă ne datorează astăzi cultura și civilizația lor. prin noi există astăzi ca să ne spurce si să ne facă țigani. de aia au murit românii sute de ani. cu știrea asta e apă de ploaie.

 10. ADN-ul unei persoane are o structură unică, specifică acelei persoane şi numai ei! Similarităţile structurale dintre două probe de ADN nu pot indica decât faptul că persoanele respective sunt înrudite. Structura ADN-ului nu depinde de… originea etnică a unei persoane, cum în mod eronat lasă să se înţeleagă acest articol! Mai precis, diferenţa între ADN-ul meu şi ADN-ul unui ţigan nu este cauzată de faptul că eu sunt român şi el este ţigan! În fond, ce vrem noi, românii, să demonstrăm cu aceste opinteli care nu ne servesc la nimic? Dimpotrivă! Să presupunem că reuşim să demonstrăm că Adam şi Eva au fost… români! Bun! Şi cu asta ce-am făcut? Să presupunem că reuşim să demonstrăm că stră-stră-strămoşii noştri au fost la vremea lor seminţia „cea mai tare din parcare”! Bun! Şi cu sta ce-am făcut? – vorba lui Tănase! Eu zic că am făcut ceva, dar nicidecum nu ne-am făcut un bine, căci această extraordinară şi nemaipomenită descoperire nu ne poate conduce logic decât la întrebarea-constatare: CE-AM FOST ŞI CE-AM AJUNS?! Aşa că toată această „scremere” de a dovedi că noi am fost cândva mari şi tari, mi se pare ridicolă şi inutilă. Şi, mai grav, Încă ceva: poate contesta cineva că indienii din cele două Americi au fost acolo „de când lumea şi Pământul”? Ei şi! La ce le serveşte acest adevăr incontestabil indienilor de astăzi? Citez din http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Marian+P%E3tra%BAcu
  „Complexul de inferioritate al celor mai mulţi dintre conaţionalii noştri se relevă cel mai pregnant prin protocronismul lor exacerbat, grevat masiv de ignoranţă şi infantilism, prin care ei caută să se convingă şi să convingă pe şi pe alţii (cei pe care nu reuşesc să-i convingă sunt, desigur, trădători de neam şi ţară), că strămoşii noştri s-au aflat la originea civilizaţiei planetare, dar, în acelaşi timp, şi că, la nivel mondial, există o conspiraţie care încearcă să ascundă acest lucru, ce mai – că restul omenirii nu există decât pentru a ne oculta nouă întâietatea în orice domeniu. Această beţie colectivă cu amăgiri oculte a devenit în mod clar un caz de patologie psihiatrică! Şi ne mai mirăm că suntem trataţi în consecinţă… Mai grav este însă faptul că tocmai această patologie psihiatrică naţională s-ar putea să ducă la dispariţia noastră ca naţiune”.

  • Erată: La „Şi, mai grav” trebuia să continui astfel: Şi, mai grav, acasta nu dovedeşte dcât faptul că noi avem nişte mentalităţi exterm de păguboase – mentalitatea de slugă, care-şi urăşte din toţi rărunchii stăpânul, dar în faţă i se prosternează şi, pe la spate, nu scapă nicio ocazie de a-l fura; mentalitea compexului de inferioritate, mentalitatea prostiei fudule („Prostu’ până nu-i fudul, parcă nu e prost destul!”) etc.

   • @ chircutz
    Ce om fi si de un de om fi , e totusi bine sa stim adevarul , pentru a putea sti sa demontam propaganda si manipularea unuia de teapa lui Djuvara . Sau unuia ca ala nu i se aplica complexul de inferioritate de care vorbeati mai sus , ca si ala tot ii tragea cum ca cumanii sunt buricul targului …
    Originea etnica are pentru mine o importanta secundara totusi , important e sa stim ca aceasta nu ne coboara sau scade in ochii Domnului , cel mult in ai oamenilor , caci nu mai exista barbar , scit , rob ori liber ci toti si toate intru Hristos (citez din memorie) .
    Voi pomeni si eu de un alt complex de inferioritate al romanilor , intretinut de SUA si Occidentul democrat , anume ca romanii sunt inferiori , needucati , tigani , prosti , etc .
    Nu trebuie sa credem balariile astea , imbecilitatile de acest tip . Din pacate multi din romani cad in plasa asta si vad numai valorile si realizarile occidentale , minimizand si/sau ignorand valorile nationale . Sa stie tot romanul ca nu suntem cu nimic inferiori niciunui popor , si nu exista oameni inferiori / superiori dpdv etnic . Dumnezeu a lasat oricarei etnii sanse egale de cunoastere . Din pacate , noi plecam capul si suntem educati agresiv de mass-media asta ordinara sa luam totul fara a mai filtra rational de la stilata europa , ca stiu aia mai bine ca noi .

   • De acord cu dvs., cu observaţia că eu nu am căzut în nicio plasă! Regret să v-o spun, dar când spuneţi „…intretinut de SUA si Occidentul democrat , anume ca romanii sunt inferiori , needucati , tigani , prosti , etc.”, chiar dvs., fără să vreţi, vă lăsaţi „prins” într-o mentalite deloc benefică, anume, aceea că noi niciodată nu suntem vinovaţi pentru ceea ce ni se întâmplă rău, întotdeauna alţii sunt vinovaţi; cu alte cuvinte suntem şi laşi din fire, din moment ce nu avem curajul de a ne asuma răspunderea pentru greşelile noastre! Ca să înţelegeţi mai bine ce vreau să spun: noi suntem ca bolnavii psihici – niciodată un bolnav psihic nu recunoaşte că este bolnav şi că are nevoie de ajutor specializat, dimpotrivă – cei din jurul lui sunt nebuni, nicidecum el! Grey Owl, un aventurier englez, pretins indian ojibways, scriitor talentat, dar soţ şi tată renegat, într-o carte superbă, „Oameni şi animale” se cheamă, referindu-se la tendinţa unor oameni de a-i învinui întotdeuna pe alţii de ceea ce li se-ntâmplă lor rău, spunea următoarele: „Învinuim de nenorocirile noastre soarele, luna şi stelele – o admirabilă diversiune, al cărei autor este omul!”. Aşadar, câtă vreme nu ne vom recunoaşte defectele, nici nu vom putea scăpa de ele! Personal, vă asugur că sunt dispus să înţeleg şi să iert orice, cu excepţia faptului de a fi luat de fraier! Repet, dacă cineva îşi bate joc de mine, o face pentru că poate şi pentru că are de cine-şi bate joc, iar pentru asta nu există decât un singur vinovat: EU! Problema este că toate defectele, toate apucăturile noastre – şi, Doamne, câte sunt! – sunt la noi „afecţiuni” cronice şi, prin urmare, greu de „tratat”! Uitaţi, vă dau din memorie câteva ciate: (1) „Neamul tracilor este, după cel al inzilor, cel mai numeros din lume. Dacă ar avea un singur cârmuitor sau dacă tracii s-ar înţelege între ei, el ar fi de neînvins şi, după socotinţa mea, cu mult mai puternic decât toate neamurile. Dar acest lucru este cu neputinţă. De aceea sunt aceştia atât de slabi!” (Herodot), (2) „Românii nu sunt o naţiune, ei sunt o profesie!” (Bismark), (3) „România este un pământ tragic, unde totul sfârşeşte în comic!” (Paul Morand), (4″) România? Un spaţiu al ratării!” (Emil Cioran), (5) „Aflatul în treabă este metodă de lucru la români!” (Petre Ţuţea), (6) „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de maturitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştri cari s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti… Nu ne prăbuşim din cauza… duşmanului… boala o avem în suflet, este o înfricoşătoare epidemie de meningită morală… Piramida noastră socială este morbidă: vârful – bolnav de sifilis, temelia – de pelagră!”, (7) „Poporul acesta ar putea fi un popor mare dacă ar scăpa de lichele şi lichelism!” (Marin Preda), (8) „În România nu sunt posibile decât două ipostaze ale existenţei umane: lichea ori câine bătut!” (Ernest Bernea), (10) „Licheaua este prototipul cetăţeanului din ţara mea. E dureros. E adevărat!… Licheaua română înfloreşte în putregaiul tuturor idealurilor sfărâmate!” (Petre Pandrea). (11) „Trădarea face parte din constituţia fizică a poporului român! Toţi marii conducători ai românilor au pierit prin trădare!” (C. V. Tudor – este singurul caz în care am fost de acord cu el), (12) „Nu mai acuzaţi străinii că ne taie domnitorii, / Că intimidează Ţara cu guverne provizorii; / Eu atât aş vrea să aflu arătându-vă obrazul: / Unde am fost noi românii când ne-a fost tăiat Viteazul?” (Adrian Păunescu).
    Ce popor cu scaun la cap ar alege să fie condus de un criminal (Ion Iliescu), de cineva căruia i-a fost scârbă de poporul său (Emil Constantinescu, declaraţie la Viena cu „prilejul” ultimei mineriade) şi de un bembeluc beţiv, curvar şi hoţ (Traian Băsecu)? Poprul român a făcut-o, şi, culmea, chiar de două ori în cazul primului şi al ultimului! Şi, iarăşi culmea – toţi trei evrei! Acum un an am ales un sas. L-am susţinut, dar „mi-am luat mâna de pe el după ce a promulgat Legea 217/2015 şi decretul prin care se instituie „ziua limbii maghiare”. Se pare că părerea multora cum că poporul român este unul „neisprăpvit” (ca naţiune pe depli formată) şi că nu se poate conduce singur, este adevărată. Pe de altă parte, să ştiţi că-i înţeleg şi pe cei care-şi bat joc de noi: păi, nu este păcat să ai de-a face cu astfel fraieri şi proşti şi să nu profiţi cât poţi de mult de pe urma lor? Cum spuneam: „Fiecare popor îşi are conducătorii pe care şi-i merită!” (Karl Marx).

   • Mentalitatea de sluga o au intr-adevar cozile de topor si multe cozi rabda D-zeu si-n vremurile astea din neamul nostru, corcit sau nu. Dar sa stiti ca proverbul cu „Prostu’….” tot romanii l-au gasit dar ceilalti, cei intregi… si asta ca un antidot la fudulie, ceva de genu’ ” haide, hai, nu te prosti, ca zici bine dar ai grija sa nu ti-o iei in cap..”
    Sa-l pomenim astazi, ca suflet, ca unul, în neam, pe Ion Creangă, român neaos, adevarat.

   • Ba nu sunt prins in nici o plasa , ca sa folosesc expresia dvs. , acesta e purul adevar . SUA jidanii si occidentul cauta sa ne tina captivi prin promovarea unei politici de inferiorizare a poporului roman . Acesta este un adevar . Insa daca ducem discutia intr-un registru mai amplu , e drept ca avem partea noastra de vina , … n-am contestat niciodata acest lucru , numai ca nu fusese adus in discutie…
    Despre tradare si celelalte metehne , pot sa va spun ca nu se gasesc numai la poporul roman , ci la absolut toate popoarele lumii . Si la ei , exact ca si la noi , istoria e plina de tradari . La exemplele aduse de dvs. pot sa aduc contraexemple care sa demontreze virtutile poporului roman …
    Zicea Herodot ceva de traci ???
    Ce s-a ales de greci , au cucerit lumea toata , si acum ce mai sunt ??? O tara falimentara , minuscula din Europa … Sansa lor ca au mai tinut de ortodoxie , altfel ar fi fost asimilati complet de turci ! Daca Biserica Ortodoxa Greaca n-ar fi tinut vie flacare identitatii natiei grecilor , acest popor n-ar mai fi existat !
    Despre restul citatelor rautacioase , ma opresc in a le comenta , desi as putea , insa nu imi plac exagerarile ! Prea generalizeaza citatele selectate de dvs. , iar generalizarea e dovada da rautate si manipulare , minciuna si rea-vointa ! De ce sa nu dam si citate din Eminescu , care a iubit neconditionat nemul romanesc si Romania ???
    De ca sa nu dam citate si din Cantemir ? Sa incercam sa cautam o pozitie echilibrata , ca au si nemtii si francezii si grecii si toate natiile scursurile lor , numai ca ar fi o exagerare sa judeci o natiune generalizand defectele scursurilor acelei natii …
    Acum mai trebuie precizat ceva . Romanii au intr-adevar conducatorii pe care-i merita . Dar asta e din cauza impiedicarii lor la o informare corecta , la adevar . Daca toti jurnalistii din mass-media au manipulat si au mintit , ce sansa la o informare corecta sa aiba cetateanul onest . Hai ca noi ne mai informam din mediul virtual , filtram informatiile , avem mai multe surse . Dar batranii de la tara , saracii , ce sansa au ? Ei cred tot ce vad la tv . Asa ca pe langa politruci , o alta categorie de slugoi care au adus dezastrul in tarisoara asta sunt jurnalistii-ziaristii , care nu au stiut decat sa promoveze vederile politice ale patronilor , condamnand la dezinformare poporul roman .
    Daca spuneti ca ati sperat ca neamtul asta va aduce binele in Roamania , pot sa va spun ca ati dat dovada de naivitate . Daca am avea capacitatea sa invatam din istorie , am observa ca alogenii nu au dat niciodata conducatori buni romanilor , cu foarte mici exceptii .
    Tot dovada de naivitate e ideea ca suntem incapabili sa ne conducem singuri , si ca o conducere straina ne va aduce marea cu sarea . Nu , ne vor jupui elagant si neelegant de tot ce vor putea … hai sa nu cadem si in plasa asta , ne ajunge in cate am cazut !

 11. chircutz,
  vreti sa ne convingeti ca sunteti un „intellectual”prin asemenea comentarii?.Da sunteti un tradator de neam.Noi astia simpli vrem sa se scoata adevarul la lumina.
  Sa aveti un AN NOU 2016 fericit!

 12. care adevăr? că pe parcursul a 2000 de ani au fost mai multe invazii de migrarori de unde a luat nastere poporul român? asta e clar. si noi suntem urmasii lor. dar presedinții iliescu, constantinescu sau johanis sunt români? ei ne definesc ca neam? unii vor să stie cine sunt cică. acum cel mai important lucru este că suntem români si asta se vede prin credință si cultură. altceva nu mai contează. oameni smintiți, manipulați si ieftini. calitatea umană lasă de dorit la noi cu toate studiile si diplomele școlare. care trebuie mereu să vă zică alții cine sunteți. sunteti fii de scroafe, lachei, umili si bastarzi. eu asa sper să reiasă din studiu, ca să fiți mândrii că sunteți români, să vă găsiți locul si linistea sufletească.

 13. „calitatea umană lasă de dorit la noi cu toate studiile si diplomele școlare. care trebuie mereu să vă zică alții cine sunteți. sunteti fii de scroafe, lachei, umili si bastarzi.”

  Nu stiu pe cine faci tu fii de scroafe, lachei, umili si bastarzi, dar in acelasi timp ai tupeul sa vorbesti ce „calitate umana”, lucru care tie iti lipseste. Mestere, linisteste-te si renunta la insulte. Cu un simplu comentariu ai reusit sa insulti pe toata lumea care a comentat pe aici si pe atutorul blogului si articolului.
  Daca ai ceva de spus sau contrazis, fa-o in mod civilizat, fara insulte si foloseste dovezi si argumente logice, daca nu ia o pauza.

 14. vt,nu am avut intentia de a lasa sa se inteleaga prin comentariul meu ca acest proiect este sa-l combata pe dl. Djuvara,ci pur si simplu am spus ca sunt curioasa daca dl. Djuvara va recunoaste greseala domniei sale.
  Doamne ajuta!

 15. dragă je,
  dintre toți cei ce comentează pe blog am impresia că tu esti cel mai deplasat. oricum ce comentăm noi aici e apă de ploaie…dar referitor la ce am jignit eu pe cine, ce, cum? asta depinde de locul pe care il ocupă fiecare in societatea românească. dacă te—am jignit cu ceva eu oficial imi cer scuze omule. de unde era să stiu eu că tu te tragi din neam de lele? eu iți sugerez să mai citesti odată ce am scris cap—coadă si rumegă si tu un pic cu minte de jidan de data asta. țara geme cu dealde tine…

  • Da sigur, eu sunt cel deplasat.
   Dupa ce fac afirmatii cu „scroafe, lachei, umili si bastarzi” tot eu sunt ala care ma trag din „neam de lele” si trebuie sa mai „rumeg”, ca asta fac oamenii, „rumega” ca vacile nu gandesc ca oamenii. Nu-i asa, doar „țara geme cu dealde tine…”, in mod evident incerci sa ocolesti sa folosesti in mod direct cuvantul prost. Adica tara geme de oameni prosti ca mine. Si mai ai tupeul sa vorvesti de „calitate umana”. A ta se vede foarte clar. Nu scapi nici o ocazie de a face tot felul de comparatii si aluzii deplasate, de a insulta pe oricine, orcand si in mod gratuit.

   Am sa te intreb ceva foarte simplu: tu esti in deplinatatea facultatilor mintale?
   Din punctul meu de vedere NU!

 16. Bun,majoritatea dintre dumneavoastra il cunoasteti pe Daniel Roxin…un mare patriot…urmariti-l…..
  Mai oameni buni, un popor fara identitate este unul slab si usor de manipulat!
  Se intorc stramosii in mormant! Insa, mare atentie…”Nationalismul” e o boala incurabila pe care majoritatea romanilor o au…si sper sa nu devina incurabila;)
  La multi ani ! Fiti buni, blanzi, calmi, cu duhul blandetii am rezistat mii de ani, mama Gaia ne protejeaza indiferent de ceea ce se vrea din exteriorul acestui pamant sacru.
  Namaste!
  Ps Domnule Chircutz , a fost o placere sa va citesc commenturile ; ma intreb, atati adevarati, amestecati printre ignoranti…. si totusi Romania rezista!!!

  • Sunt onorat! LA MULŢI ANI! ŞI LA CÂT MAI MULŢI ROMÂNI CU CAPUL PE UMERI! AVEM NEVOIE DE ASTFEL DE OAMENI, ALTFEL RISCĂM SĂ PIERIM CA NAŢIUNE!
   „La urma urmei, noi nu suntem altceva decât ceea ce facem din ceea ce alţii au făcut din noi!” – spunea Jean Paul Sartre şi mare dreptate avea. Să nu credeţi că eu văd numai defectele poporului român! Spre exemplu, nimeni nu contestă că indicele de inteligenţă al românilor este unul dintre ele mai ridicate din lume. Problema noastră este că „inteligenţa este aproape inutilă pentru persoana a cărei singură calitate este” (Alexis Carrell), iar carenţele noastre de caracter combinate nefericit şi paradoxal cu o inteligenţă nativă, dar needucată, nu ne fac decât să fim şmecheri, să fim „dăştepţi” şi fuduli, superficiali şi neserioşi – afirmaţia „lasă că merge şi aşa” este pentru noi un principiu de viaţă, iar „aflatul în treabă este metodă de lucru la români” (Petre Ţuţea), leneşi, hoţi şi băşcălioşi, căci iată „băşcălia este metoda prin care românii transformă toate dramele în fleacuri” (tot Petre Ţuţea, dacă bine-mi amintesc). Evident, nu generalizez, aceste constatări rezultă în urma unei analize statistice, căci da, există şi excepţii, mult prea puţine însă pentru a schimba ceva! De cealaltă parte, la noi, paradoxal, şi prostia este extremă – a se vedea cum se fură la noi, de cele mai multe ori prosteşte, iar până şi ea, prostia este una fudulă. Am mai spus-o, o spun iarăşi cu riscul de a fi înjurat: îi admir pe maghiari pentru faptul că, în mai puţin de 150 de ani de la sedentarizatea lor în Câmpia Panonică au avut un rege şi un regat. Noi, care suntem aici „de când lumea şi pământul” ce naiba am păzit? Ei au mers cu Hitler până la capăt şi tot n-au pierit! Ce s-ar fi întâmplat cu noi dacă făceam acelaşi lucru? Chiar şi aşa – noi suntem declaraţi ţară în care a fost holocaust şi am plătit şi vom plăti hăt – mult şi bine evreilor pentru asta! Maghiarii – NU! Ei au bine merci o ditamai statuie a lui Horthy în Budapesta, nouă ni s-au interzis numele de Ion Antonescu dat străzilor! Statul român s-a opus atunci când autorităţile slovace au vrut să denumească un pod reconstruit cu numele unui locotenent român căzut eroic apărând acel pod în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, pentru motivul că acel locotenent ar fi fost legionar, ceea ce nici măcar nu este adevărat, el fusese doar un simpatizant al Mişcării Legionare! Şi chiar să fi fost legionar, asta înseamnă că el era un criminal? Eu am avut trei unchi legionari şi niciodată nu mă voi dezice de ei! Intre 1924 si 1939, legionarii au omorit 4 persoane: prefectul Manciu, ucis in legitima aparare (asa a stabilit instanta de judecata) de catre Capitan, I.G. Duca ucis fiindca declansase prigoana antilegionara (soldata cu legionari ucisi nevinovati), Mihai Stelescu ucis intrucit se lasase convins de siguranta sa-l omoare pe Capitan, precum si criminalul de serviciu al lui Carol al II-lea, Armand Calinescu, din ordinul caruia au fost strangulati Capitanul, Nicadorii si Decemvirii. In aceeasi perioada de timp, autoritatile au ucis, fara vreo hotarire judecatoreasca, cca. 400 de legionari. Astăzi, dacă vine vorba de legionari, tot românul care habar nu are de Mişcarea Legionară se simte oripilat şi dator să exclame: „Ah, criminalii ăia!?”. Dar, cine erau criminali? Legionarii? În niciun caz!
   Sasul nostru preşedinte nu a ezitat să promulge Legea 217/2015 – antilegionară şi decretul de instituire a „zilei limbii maghiare” (în curând noi, românii, vom fi obligaţi să ştim limba maghiară, în timp ce peste trei sferturi dintre maghiari vorbesc stâlcit limba romînă şi un sfert tot dintre maghiari nu cunosc deloc limba română!) – fapte pentru care eu nu-l voi ierta niciodată!
   Noi nu am progresat de-a lungul istoriei decât împinşi de la spate şi atunci, doar în două cazuri: când am avut parte de nişte domnitori geniali şi când am fost conduşi de străini! Prima universitate românească a apărut la Iaşi, la mai bine 500 de ani de la apariţia Univesităţii din Praga! A trebuit ca Oltenia să fie ocupată de austrieci (1717-1739), iar Moldova şi Ţara Românescă şă fie ocupate de ruşi (1829-1856) ca să aflăm şi noi ce este acela un recesământ al populaţiei şi al animalelor. Iarăşi, paradoxal, noi, românii, ştim ca nimeni alţii a ne „tăia creanga de sub picioare” ori a ne „da cu stângu’-n dreptu’ „. Care este titlul imnului nostru de stat? Care este mesajul real al baladei „Mioriţa”, cea atât de „frecată” prin şcoala românească? Etc., etc. Ar trebui ca în liceu obligatoriu să fie studiată lucrarea „Din psihologia poporului român”, de Dumitru Drăghicescu, din care citez: „Adevărul ete că trecutul nostru atât de agitat şi nefericit, n-a pus în joc şi n-a dezvoltat decât însuşirile sufleteşti nefavorabile, slabe – defectele noastre , adăugând, pe lângă lipsurile noastre morale de la obârşie, şi alte defecte noi”.

   • @ Am mai spus-o, o spun iarăşi cu riscul de a fi înjurat: îi admir pe maghiari pentru faptul că, în mai puţin de 150 de ani de la sedentarizatea lor în Câmpia Panonică au avut un rege şi un regat.
    Pai sa le multumim romanilor , caci in momentul cand ne-au cucerit si jefuit , aveam un rege si un regat , pe Decebal !
    Dupa ce ne-au jefuit de tot ce-au gasit , ne-au lasat si fara aparare si organizare in calea migratorilor !!!
    Asta e marea contribuite a culturii latine pe aici .
    @Ei au bine merci o ditamai statuie a lui Horthy în Budapesta, nouă ni s-au interzis numele de Ion Antonescu dat străzilor!
    Si bustul lui Antonescu de la biserica ctitorita de el la Muncii , a fost acoperit , din aceeasi ascultare ridicola si absurda de strainatate .
    LEGIONARII AU FACUT SI EI DESTULE NEFACUTE , INCLUSIV PRIGOANA IMPOTRIVA ORTODOCSILOR DE STIL VECHI , in plus erau ecumenisti si filocatolici .
    Exemplul cu universitatea nu are o prea mare relevanta , daca e asa , si bizantinii infiintau prima universitate cam cu 1000 de ani inainte de cea din Praga , si cu toate astea s-a ales praful de Bizant !

 17. http://bacaustars.com/2016/01/betia-de-anul-nou-din-anglia-noi-imagini-socante-englezoaicele-s-au-destrabalat-la-maxim.html
  Iata rasa superioara , din vest … La gradul asta de civilizatie ne dorim sa ajungem ???
  Am colindat Romania in lung si in lat , dar niciodata nu am vazut femei moarte de bete pe trotuar !
  Asa ca , sa fim tare circumspecti la valorile vestice … Sa nu mai credem propaganda superioritatii vestice . Ne sunt superiori , dar numai in ce priveste destrabalarea !!!

 18. DIN DOCUMENTELE DESCOPERITE/APARUTE PANA IN PREZENT

  Printre alte mentiuni ale prezentei valahilor in zona nord dunareana se numara: exemple fara o ordine cronologica

  Scrierile cartografului armean Chorenatsi, cel care in secolul a IX-lea pomeneste prezenta Tarii Balakilor (Blahilor) in nordul Dunarii;

  Scriitorul bizantin Kinnamos, care in 1167 vorbeste despre valahi ca despre colonistii romani;

  Preotul Goderfius von Viterbium, cel care in 1120, in “Gesta Henrici”, pomeneste Blachina – Tara Blahilor – printre cuceririle Romei;

  Literatul persan Gardizi, care in secolul al XI-lea mentioneaza prezenta unui popor crestin de origine latina, situat intre neamurile rusilor, bulgarilor si ungurilor; cca 1050-1094 scrisa in nord estul PERSIEI

  Cronica imparatului german Friederic Barbarossa, cel care aminteste existenta unei tari numite Walahia intre Muntii Carpati si Dunare; anii 1194-1250

  Cronica turceasca din secolul al IX-lea, Ogusmane, care mentioneaza existenta unei tari a valahilor, situata la nordul Dunarii si la nordul Marii Negre, pana la Nipru; Ea cuprinde istoria popoarelor turcice din sec. VII î.Hr. până în anul 1035. E scrisă în vechea limbă turcească geagatai in cca. 839, cu litere arabe-rescrisa de Abu al-Ghazi Bahadur Han

  Mentiunea din cronicile khazare a Tarii Ardil – Ardeal – nume preluat de triburile ungare si transformat in Erdely sec. 7-cu mult inainte de maghiari! . In 960 apare din nou aceeasi denumire –TARA BOGATA AUR –ARGINT in scrisoarea regelui chazar iosif catre rabinul de Cordoba
  ADAUGARI
  Istoricul grec Zosimos mentioneaza, de asemenea, in secolul al V-lea, conflictul dintre Imperiul Roman de Rasarit si tribul carpo-dacilor de la nordul Dunarii, conflict soldat cu infrangerea celor din urma
  Prima atestare a limbii romane dateaza din anul 587 si se refera la expresia rostita de un soldat bizantin in timpul luptelor cu avarii. Cuvintele „Torna, torna, fratre” insemnand „ intoarce-te intoarce-te frate” par sa fie prima mentiune cunoscuta privitoare la limba romana.
  679-GEOGRAFUL DE LA RAVENA-COSMOGRAFIA-DACIA CA PATRIE A DACILOR
  Insemnarea de la manastirea Castamonitu ( sec VIII) ii aminteste pe vlaho-rinchini.

  In Cronica Diocezei Salzburg (871) se aminteste ca hunii i-au impins sau presat pe daco-romani, pe gotii si pe gepizi, dar unii dintre acestia, gepizii, si azi mai sunt acolo – „Huni … expulerunt Romanos et Gotos ei Gepidos. De Gepides autem quidam adhunc ibi resident”.8 Nu poate fi vorba de expulzare in secolul al V-lea.
  Imparatul Constantin cel Mare 306-337, initiaza construirea unui pod peste Dunare, care sa faca legatura cu fosta provincie romana, precum si o campanie de la care isi va trage titlul de Dacicus, lucru pe care il va repeta si imparatul Justinian.
  Nu trebuie uitat nici imparatul Galerius (293-311), imparat roman de oricine dacica, nascut, se pare, la sudul Dunarii, din tata trac si mama „transdanubiana”, termen referitor la fosta populatia daca din provincia cu acelasi nume
  Nu mai putin importanta este marturia ambasadorului bizantin, Priscus Panites, la curtea regelui hun Atilla cca. 395 – 453 . Scriitorul Priscus Rhetor ambasadele , care-l insotea pe generalul Maximin in satul lui Atila in anul 448 scrie: „Hunii … se silesc sa invete limba gotilor si ausonilor”6 -adica a daco-romanilor autohtoni.
  Acesta mentioneaza pe langa prezenta hunilor in Pannonia si populatia autohtona, pe care o numeste barbara:
  (GETII DACO ROMANII)
  Acesti volochi – din anul 898, despre care aminteste cronicarul Nestor, – nu sunt nici romani, nici bulgari, nici wälsche, ci vlahi, urmasi ai marii si stravechii semintii de popoare a tracilor, dacilor si getilor” lamureste istoricul german Schölzer in Russische Annalen6.
  GEOGRAFIA UNIVERSALA HUDUD-ALAM anul cand a fost scrisa 982 Geografia universală HUDUD-AL-ALAM („Hotarele lumii” după „Tradiţia istorică despre întemeierea Statelor Româneşti”, Gh. Brătianu, Chişinău, 1991)
  Renumitul istoric şi martir Gheorghe Brătianu scrie, după geograful afgan: „ţara locuită de madjgharî se mărgineste la răsărit cu munţi, la apus şi miazănoapte cu ţinuturi locuite de Rus, miazăzi cu neamul creştin V.n.nd.r., care sunt oameni slabi şi sărmani, lipsiţi de averi. Mirvăt sunt vecini cu munţii V.n.nd.r. şi se întind de la ei pînă în ţara pecenegilor şi la Marea Neagră ”
  In secolul al X-lea, inainte de schisma bisericii crestine, era la Balgrad (Alba Iulia) o dioceza condusa de Ieroteu subordonata patriarhului Theophlactos din Constantinopol10
  Belizariu, vestitul general al lui Iustinian, învingîndu-i pe aşa-zişii goţi în Italia, îşi ia titlul triumfal de GETICUS MAXIMUS.
  505(?)-565) a fost unul dintre cei mai mari generali ai Imperiului Bizantin și unul dintre cei mai faimoși generali din istorie. A reprezentat elementul-cheie in planul Împăratului Iustinian I de recucerire a Imperiului Roman de Apus, ce fusese pierdut barbarilor cu un secol în urmă.
  Referitor la dl. Boia si Djuvara acompaniati de oltenasul GOOD POINT -CIOROIANU este de prisos sa vorbim. Acestia reprezinta opinii doar pt bani insa cunostinte temeinice nu pe sarite sau selective nu au valoare . Dl IOAN COJA, IOAN AUREL POP ETC AU MULT MAI BINE ASEZATE ARGUMENTELE ISTORICE PE O BAZA LOGICA FARA A ALTERA FONDUL ISTORIC TRACO GETO DACO ROMAN VALAH . DANSII NU MARSEAZA EXCLUSIV PE GETO DACI SUTA LA SUTA INSA NU SE OMITE ACEST ASPECT CUM DOMNII MENTIONAT MAI SUS EMIT OPINII/ESEURI /DEMITIZARI/FUMATATE DE ADEVAR GEN ; BASARAB -ORIGINE CUMANA-DJUVARA ,BOIA OMITE FONDUL GETO DACO ROMAN ,CIOROIANU APROBA ACESTE ASPECTE/OPINII F. CONCLUDENTE???? . ESTE F. CLAR CA PE AMALGAMUL TRACO GETO DACO ROMAN A REZULTAT ASEZAT IN TIMP POPORUL ROMAN CU ORIGINI CLARE LATINE. Apropo referitor la DJUVARA AMINTITII DOAR …car n 89 iunie dorea ruperea Transilvaniei- din partea română, iniţial, şi-au pus semnătura pe acest document şase „români”, la care, ulterior, s-au mai adăugat şi alţii, inclusiv fostul rege al României, Mihai. Cei şase sunt următorii: Stelian Bălănescu (din partea Cercului Român din RFG), Mihnea Berindei (vicepreşedinte al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – LDHR), Ariadna Combes (fiica Doinei Cornea, vicepreşedinte al LDHR), Mihai Korne (director al revistei „Lupta”), Ion Vianu (reprezentant al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România din Elveţia), Dinu Zamfirescu (membru al Biroului LDHR, membru al Partidului Naţional Liberal). Printre cei care şi-au pus, ulterior, semnătura sunt de nominalizat: Neagu Djuvara, Paul Goma, Virgil Ierunca, Eugen Ionescu, Monica Lovinescu, Vladimir Tismăneanu, Doru Braia , ADICA FAPTE ISTORICE DOVEDITE rezultatul……Semnatarii doreau Transilvania pt Regele Mihai.
  Este bine ca Presedintele GEORGE BUSH SR a fost pe post de ECATERINA CONACHI deoarece a demontat actiunea semnatarilor acelui demers in frunte cu Regele Mihai -ZIS SI CAIMACAMUL VOGORIDE care cu cohorta de laudaci doreau un alt RAPT DIN TERITORIUL ROMANILOR.
  Domni iDjuvara,LIICEANU Cioroianu si Boia se multumesc cu ceva KOSONI,ADAUGATI VA ROG SI PE ROXIN,LIICEANU,DOGARU SAVESCU-TISMANEANU care nu au citit carti din diferite biblioteci IN LATINA SAU GREACA DEOARECE AU UN HANDICAP MAJOR PT SIMPLU FAPT CA NU STIU /NU AU INVATAT ASA CEVA INSA SUNT F. APROPIATI DE CEI CE AU MILITAT LA DECLARATIA DE LA BUDAPESTA.DE ACEEA IN SPIRITUL CRONOLOGIEI ISTORIEI FAPTICE IAR NU CONTRAFACTUALA SUNT MANDRU CA PROVIN DIN GETO DACO ROMANI SI PORT CU MANDRIE NUMELE DE ROMAN .by the way ….. NU AM AUZIT PE SLAVESCU SI TOXIN SA CRITICE ACELE EXPRIMARI /ESEURI/DEMITIZARI ISTORICE EMISE DE BOIA SI DJUMARA PE MULTI KOSONI.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s