Expertul rus Vladimir Ștoli: Ceea cu ce avem de-a face acum este un adevărat al treilea război mondial.

Tensiunea în comunitatea internațională în legătură cu situația din Ucraina nu este o escaladare a războiului rece – este vorba despre începutul celui de-al treilea Război Mondial, consideră profesorul Academiei Ruse de Economie Națională și Administrare Publică pe lîngă Președintele Federației Ruse, Vladimir Ștoli, citat de noi.md.

s560x316_al_treilea_razboi_mondial

Această opinie a fost exprimată în cadrul mesei rotunde „Rusia-SUA-UE-NATO: asigurarea securității generale sau un nou război rece?”, care a avut loc miercuri.
„Războiul rece, despre care vorbește toată lumea, totuși s-a încheiat la începutul anilor nouăzeci. Ceea cu ce avem de-a face acum este un adevărat al treilea război mondial, despre care putem vorbi începînd cu tragedia iugoslavă din 1999 (bombardarea Iugoslaviei de către forțele NATO)”, – a spus Ștoli, informeaza deschide.md.

Potrivit acestuia, drept începutul războiului trebuie să fie considerate conflictele locale, care preced implicarea altor părți. „Primul război mondial a fost precedat de războiul americano-spaniol (războiul pentru reîmpărțirea coloniilor în 1898) și războiul anglo-bur (conflictul dintre Imperiul Britanic și Republica Transvaal în Africa de Sud în 1899-1902), iar al doilea război mondial – de războiul civil în Spania (1936-1939) și o serie de alte conflicte”, – a explicat expertul.

Potrivit lui, un eveniment de cotitură, care ar putea declanșa un conflict internațional pe scară largă ar putea fi intrarea forțelor NATO pe teritoriul Ucrainei și acordarea acesteia a statutului de partener principal în afara NATO. „Acum în Ucraina se crează o zonă moartă. Pe teritoriul său nu este nevoie de un popor independent, pentru că acest pămînt este zona interacțiunii de interese diferite ale altor jucători”, – a spus Stohl.

Cititi va rog si: 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s