Harghita.Un etnic maghiar semnaleaza cum se fac defrisarile intr-o comuna condusa de un primar UDMR!

În teren se defrişează, iar la birou se muşamalizează, semnaleaza dantanasa.ro in urma unei scrisori primite la redactie. 

Ciumani-Tumultul-ilegalităţilor

Ilegalităţile săvârşite cu bună ştiinţă afectează buna gospodărire a pădurilor noastre. În Ciumani, Composesoratul cu acelaşi nume funcţionează ilegal, deoarece, la momentul reconstituirii dreptului de proprietate, transformarea unităţilor de măsură vechi în hectare s-a realizat incorect în scopul creşterii artificiale a suprafeţelor solicitate pentru retrocedare. De asemenea, nici la momentul de faţă nu sunt stabilite definitiv limitele de hotar ale composesoratului. Responsabil pentru acestea este consiliul de administraţie şi conducerea comunei care nu au respectat legislaţia cu privire la reîmproprietărire şi la administrarea pădurilor.

În aprilie 2014, cu ocazia şedinţei composesoratului (alegerea noului preşedinte) s-a spus că ei utilizează şi păşune. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple deoarece din 1948, după naţionalizare, acele păşuni s-au împădurit în mod natural, astfel că, după 50-60 de ani, în unele zone s-a format o pădure matură, numai că cei care au condus composesoratul le-au transformat din nou în păşune (au tăiat pădurea).

Dacă Benedek Imre (fostul preşedinte) ar şti câtă păşune a făcut fiul lui din pădurile din zona Garadics Patak şi AVD şi nu numai, ar conştientiza, poate, că administrarea acestora a fost una defectuoasă şi ilegală.

La Composesoratul Szilfas, atunci când Benedek Imre a fost în conducere, 50 ha de pădure (în zonele KICSILOKON – 44 ha, JAJGATO – 3 ha, TOKES – 3 ha) au fost transformate în păşune (anii 1997-1999).

Benedek Imre a afirmat, tot în şedința din aprilie a.c., că responsabilii de la Szilfas dau 500 lei membrilor deoarece au în proprietate numai păduri de 100 ani, dar şi că au cu 13 ha mai mult teren decât sunt îndreptăţiţi legal.

Conducerea Composesoratului Ciumani şi cea a comunei încearcă să inducă în eroare instituţiile statului prinsemnalarea unor împroprietăriri ilegale (cu 13 ha) a Composesoratului Szilfas, astfel încât să nu se verifice cât au primit ei ilegal la momentul retrocedării. Acesta este modul lor de a acţiona, poate şi din cauză că nu le este frică de legile acestei ţări, dar şi pentru că nimeni nu le-a făcut nimic până acum indiferent de faptele lor. Motivul real al atacurilor la adresa Composesoratului Szilfas îl reprezintă suma mare de bani dată membrilor comparativ cu cât au primit cei de la Ciumani.

În 2008, primarul din partea UDMR a promis că ne dă de toate, lemn, terenuri, numai să votăm cu el… după aia a spus că el nu are competenţe în acest sens, deci am fost buni numai când am votat.

Când Dezsi Zoltán a fost prefect şi a vizitat comuna Ciumani, i-am spus toate necazurile noastre, la fel ca şi lui Gyerkó László şi Tánczos Barna (n.n. – primul fost şi al doilea actual senator), dar nimeni nu a făcut nimic.

Primarul a apreciat cei 14 ani de activitate a composesoratului. În şedinţa din acest an s-a spus cât de legal şi corect au lucrat cu toate că, acum câţiva ani, chiar preşedintele acestuia a afirmat că am făcut totul ilegal deoarece dacă făceam legal nu vă puteam da (membrilor, desigur) decât 50 de lei.

Stimate domnule primar, pentru acest gen de activitate nu trebuie mulţumiri, ci trebuie condamnată. Nu aţi făcut nimic în sensul acesta, ci aţi ajutat ca tatăl acestor păduri să facă ce vrea el. Cum se poate tolera o asemenea contrazicere (în teren se defrişează, iar la birou se muşamalizează?). Minciuna s-a transmis de la primar la primar, ca şi conducerea composesoratului, de la tată la fiu (apropo, noul preşedinte este Benedek Árpád, nimeni altul decât fiul lui Benedek Imre).

Am primit mulţumiri de la primar şi viceprimar pentru că i-am ales. Şi eu (ca mine mai sunt mulţi locuitori ai acestei comune) doresc să vă mulţumesc pentru cei 9 ani de minciuni şi promisiuni neonorate şi pentru că şi în ziua de azi aşteptăm să ni se recunoască dreptul de proprietate pentru ceea ce ni se cuvine legal.

Sper că toate acestea vor rămâne în istoria Ciumaniului, iar cei ce vor veni după noi vor vedea şi ce este rău, nu doar ce e bine şi frumos. Numai aşa se pot îndrepta greşelile.

Bartalis Imre de la Composesoratul Szilfas din Ciumani

Comentariu VT: Sunt convins ca acesta nu este un caz singular, avand in vedere ca in judetele Covasna si Harghita s-a taiat aproape 70% din terenul impadurit. Semnalam si in trecut, de cei din celelalte partide se mai ia justitia, fie ca sunt din PDL, fie ca sunt din PSD sau PNL, dar de cei din UDMR nu se atinge nimeni niciodata. Pana cand isi mai faca de cap acesti nenorociti care si functioneaza in afara legii ca partid!?!

Cititi va rog si: 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s