Un nou tun marca Ponta: Vanzarea Electrica SA!!!

Radu Moraru a demonstrat, marţi seară – în emisiunea Naşul, cum Guvernul Ponta pregăteşte un tun de miliarde prin vânzarea Electrica SA, compania fiind subevaluată.

stalpi curent

După ce în 2006 Guvernul Tăriceanu a vândut cinci sucursale ale Electrica SA către CEZ (Cehia), ENEL (Italia) şi EON (Germania), compania a rămas cu trei sucursale care deservesc 18 judeţe: Reţeaua Transilvania Nord – 6 judeţe -, Reţeaua Transilvania Sud – 6 judeţe -, Muntenia Nord – 6 judeţe .
Un simplu calcul arată că valoarea liniilor de medie tensiune din fiecare judeţ se ridică la aproximativ 65 de milioane de euro, la care se adaugă TVA. Calcul: pe judeţ există, în medie, aproximativ 3.000 km de reţea electrică de medie tensiune x 10 stâlpi/km = 30.000 stîlpi x 1.500 euro/stâlp = 45 milioane Euro (valoarea stâlpilor) + valoarea conductoarelor electrice = 65 milioane euro + TVA/judeţ.

Pe lângă reţelele de medie tensiune, în fiecare judeţ există, în medie, aproximativ 1.000 km linii de înalta tensiune x 4 stâlpi/km = 4.000 stîlpi x 50.000 euro/stâlp = 200 milioane euro + valoarea conductoarelor electrice = 280 milioane euro + TVA/judeţ.
Pentru reţeaua de joasă tensiune există aproximativ 6.000 km de reţea electrică x 30 stâlpi/km x 1.000 euro/stâlp = 180 milioane euro + valoarea conductoarelor = 250 milioane euro + TVA/judeţ.

În fiecare judeţ există aproximativ 20 de staţii de transformare de 110 KW (medie tensiune), care potrivit calculului valorează 80 de milioane de euro + TVA/judeţ (4 milioane euro/staţie + tva = 80 milioane euro + TVA).

De asemenea, în fiecare judeţ există aproximativ 2.500 de posturi de transformare de medie tensiune/joasă tensiune. Valoarea acestora se ridică la 37,5 milioane euro/judeţ (2.500 posturi de transformare/judeţ x 15.000 euro/post = 37,5 milioane euro + TVA).

Potrivit calculelor de mai sus, compania Electrica SA valorează 12,9 miliarde de euro + TVA, la care se adaugă valoarea sediilor: un total minim de 14 miliarde de euro + TVA.

Guvernul Ponta se pregăteşte să vândă, pe 16 iunie, 51% din acţiunile companiei – care aşa cum am demonstrat mai sus se ridică la suma de 7,2 miliarde euro + TVA -, cu numai 290 milioane de euro, în ciuda faptului că Electrica SA are o valoare enormă şi un profit anual de mai multe miliarde.

Pe lângă faptul că acţiunile scoase la vânzare sunt subevaluate, Electrica SA este o companie strategică care valorează 17,4 miliarde euro. În aceste condiţii, Guvernul României ar trebui să pretindă pentru cele 51% din acţiuni 8,9 miliarde de euro şi nu 290 de milioane, cu atât mai mult cu cât cumpărătorul va deţine majoritatea acţiunilor. Compania care va achiziţiona pachetul majoritar al Electrica SA va putea face oricând o majorare de capital şi va ajunge, astfel, să deţină în scurt timp toate acţiunile, devenind proprietar integral. Aşa s-a întâmplat şi în cazul companiei austriece Erste care a achiziţionat, în 2006, 65% din acţiunile BCR. În numai doi ani, prin majorarea capitalului social, Erste a ajuns să deţină 85% din acţiuni fără a mai plăti niciun leu statului român.

Cititi va rog si: 
JAFUL SECOLULUI – PRIVATIZAREA SNP PETROM!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s