Video. Cum se traieste in Fasia Gaza…

Gaza cu o populatie de 1,7 mil de locuitori, este una dintre cele mai populate zone pe un teritoriu foarte restrans, dar si unul dintre locurile cele mai rele ca nivel de trai. Locul, mai este denumit ca fiind „cea mai mare inchisoare in aer liber”. 

APTOPIX Mideast Israel Palestinians

Si acum o sa va explic de ce. Gaza este teritoriu ocupat de refugiati inca din 1948 cand Israelul i-a fortat pe cei mai multi dintre ei sa isi paraseasca locuintele. De zeci de ani Israel controleaza Gaza, pe mare, aerian si terestru, controland ce intra si ce iese. Cand organizatia Hamas a castigat alegerile in Palestina in 2006, Israelul a intensificat controlul asupra oamenilor care locuiesc in Gaza, asta pentru ca Israelul considera ca Hamasul este o organizatie terorista, chiar daca palestinienii o denumesc ca fiind o miscare de rezistenta.

Blocarea Gazei de catre Israel a fost denumita de catre ONU, violarea drepului international, in acest fel a taiat practic Palestina de restul lumii, facand viata in Gaza greu de suportat. 80% din populatie depinde de ajutorul medical, nu e de mirare cand 57% din populatie sufera din lipsa acuta de hrana. Apa este de asemnea o problema, 90% din apa nu este potabila. Medicamentele se gasesc in cantitati foarte mici, personalul medical find si el intr-un numar foarte mic. Doar cazurile urgente fiind lasate sa paraseaca Gaza, asta daca sunt norocosi.

Egiptul este de asemenea foarte resrtictiv cu cei din Gaza, controland la sange cine intra si cine iese din Gaza. Infrasturctura este si ea o mare problema, materialele de constructii sunt foarte greu de adus in Gaza, asta deoarece Israelul considera ca pot fi folosite sa construiasca arme, asa ca le este greu sa construiasca suficente case ca sa tina ritmul cu cresterea populatiei. Asta duce la interuperi foarte dese de curent, pana la 12 ore pe zi.

Economia Gaza fiind practic paralizata, Gaza exporta doar un singur camion de provizii pe zi, rata de somaj este una dintre cele mai ridicate din lume, aproape 40% din populatie. Israelul a lansat constant atacuri in Gaza si cu o densitate asa mare de oameni, e greu ca cine sa se considera in siguranta.

Israelul mereu a declarat ca aceste atacuri sunt de fapt raspuns la atacuri venite din partea Palestinei. De fapt aceste atacuri sunt total disproportinate. Cel mai sangeros atac a a venit in Decembrie 2008(asta cred ca o sa fie pana la operatiunea care se desfasoara in aceste saptamani) odata cu operatiunea denumita Cast Lead, peste 1400 de palestinieni fiind ucisi si alte cateva mii fiind raniti, iar majoritatea infrastruturii fiind distrusa. Apoi in Noiembrie 2012 intr-o operatiune de o zi, 133 de persoane au fost ucise. O racheta a ucis 12 membri a unei familii, printre care 5 copii. Bombardamentele asupra Fasiei Gaza au continuat de atunci pana in zilele noastre.

Acesta este o scurta descrierea referitor la cum se traieste in Gaza. Generatii intregi de palestinieni nu stiu si altfel de viata.

Urmariti va rog si alte stiri legate de masacrul din Fasia Gaza la categoria: Palestina 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s