Programul „Sănătate pentru sate”, realizat de Patriarhia Română în colaborare cu Ministerul Sănătății, a ajuns sâmbătă, 21 noiembrie 2015, în comuna Glina din județul Ilfov.
A fost pentru a doua oară când echipa de medici, asistenți medicali și voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului a ajuns în comuna ilfoveană, după ce la prima vizită, peste 200 de oameni din comună au fost consultați de tinerii din cadrul acestui program.
La a zecea acțiune a Caravanei „Sănătate pentru sate” au participat 12 medici cu diverse specializări: cardiologe, medicină internă, neurologie, diabet, nutriție și boli metabolice, reumatologie, kinetoterapie și recuperare medicală, endocrinologie, psihiatrie, pediatrie, psihiatrie pediatrică și medicină de familie. Medicii au fost ajutați de 11 asistenți medicali, doi profesori de la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București, însoțiți de patru elevi, iar de organizare s-au ocupat șapte voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului”, informează
basilica.ro.
„Acțiunea de astăzi a fost foarte bine organizată. Acest lucru înseamnă că am învățat și noi, ca medici și voluntari, să ne organizăm cât mai bine, evoluție pe care am observat-o de la o acțiune la alta. Sunt mulți oameni care ne așteptau și suntem convinși că vom lăsa în urma noastră multă bucurie, iar noi vom fi fericiți la finalul zilei pentru că am putut să facem și azi fapte bune. Sa îi vedem sănătoși pe oameni este mulțumirea noastră cea mai mare și nu se poate descrie în cuvinte sentimentul acesta. Azi au venit pacienți în vârstă, dar și copii. Pentru noi este important ca oamenii să învețe să prevină și dacă este cazul să tratăm, dar e mai ușoară prevenția. Acest lucru încercăm să îl spunem fiecăruia: să își poarte de grijă și de sănătate”, a afirmat Cristina Spiroiu, medic endocrinolog.
Părintele medic Antonio Dumitrașcu, consilierul Sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române, a declarat ca în satele din apropierea Capitalei sunt mulți oameni care suferă și de boli, dar și de singurătate:
„Am constatat că există mulți tineri și adulți cu patologie neurologică și psihiatrică, cu atacuri de panică și anxietate cauzate de singurătate și neputință adusă de sărăcie. Patologia vârstnicului a fost cardiacă, reumatismală, dar în mod oarecum neașteptat și metabolică. Au existat mulți pacienți cu diabet, obezitate, dislipidemii și implicit complicațiile cronice ale bolilor metabolice: arteriopatie, neuropatie și nefropatie. În urma celor zece acțiuni ale caravanei am putut sesiza o delimitare clară între zonele limitrofe metropolei și satele mai îndepărtate. Caracteristic satelor din împrejurul Bucureștiului sunt bolile cardiace și metabolice, boli accentuate de sedentarism și alimentația nesănătoasă similară cu a populației orașului. În schimb, cu cât ne îndepărtăm de oraș, predomină patologia reumatismală degenerativă, hipertensiunea și patologia neurologică de natură vasculară”.
Programul „Sănătate pentru sate” a început pe 3 septembrie 2015, cu binecuvântarea PF Daniel și s-a desfășurat doar în Arhiepiscopia Bucureștiului. Având în vedere rezultatele obținute și interesul foarte mare al oamenilor care au beneficiat de această campanie, mai mult ca sigur că va fi extinsă la nivel național. – activenews.ro
Urmariti va rog si:
Apreciază:
Apreciază Încarc...
Similare
Doamne ajuta!
Da o NOUA INDOSARIERE pe linga planul acela de iluminare gratuita a catunelor neelectrificate vine si pleasca aceasta peste noi. Nu stiti c-am ce contine pachetul acela de convertire a vintului si soarelui. Va spun eu. Antena wifi(repetitor gsm) camera cu vedere 360 grade iar in final energie gratis pentru beneficiar. Mai vreti MOKA.