Priviti cate drepturi aveau romanii cand erau sub ocupatie ungureasca!

Macelul de la Belis, sursa foto: Mircea Honor Et Patria, honoretpatria.wordpress

Macelul de la Belis, sursa foto: Mircea Honor Et Patria

“Măcelul de la Beliș, in noaptea de 8 spre 9 noiembrie 1918, la solicitarea contelui Ioan Urmanczy, de origine armean, proprietarul a 28.000 de iugăre de pădure din zonă (la exploatarea forestieră lucrau copiii și bătrânii din sat, precum și prizonieri de război italieni, toți aceștia fiind ținuți în înfometare și mizerie.

După încheierea armistițiului, proprietarul a fugit la Budapesta la 3 noiembrie 1918, iar prizonierii de război au cerut să fie lăsați să plece acasă, dar au fost refuzați. Prizonierii au iscat o revoltă, iar trei gărzi ungurești au fost ucise. Prizonierii italieni au distrus depozitul de cherestea și au plecat. Fratele proprietarului, Nandor Urmanczy, deputat în Parlamentul Ungariei, a publicat un apel în ziarul budapestan „Pesti Hirlap”, constituind un detașament pus sub comanda căpitanului Antal Dietrich.

Acest detașament „a fost organizat, înarmat și aprovizionat cu alimente și echipament în cazarma din strada Falk Miksa, cu știrea și consimțământul Ministerului de Război” din Ungaria. Detașamentul a sosit cu un tren special la Călățele, la 8 noiembrie 1918, apoi s-a deplasat cu căruțele și pe jos spre Beliș), un detaşament format din 60 de soldaţi şi ofiţeri maghiari condus de căpitanul Antal Dietrich s-a deplasat la Beliş. Înarmaţi cu 6 mitraliere, puşti, şi folosind cartuşe dum-dum ei au asasinat peste 45 de romani.
După incendierea satului, au jefuit şi batjocorit cadavrele, 25 dintre acestea fiind aruncate în foc. Aceste fapte abominabile au fost constatate de o comisie mixtă trimisă la Beliş de Consiliul Naţional Român şi de Consiliul Naţional Maghiar.
In acea perioadă se purtau negocieri româno-maghiare la Arad între ministrul Oskar Jaszi și o delegație a Consiliului Național Român, condusă de Ștefan Cicio Pop pentru rămânerea Transilvaniei într-o federație cu Ungaria. Delegația română a hotărât întreruperea tratativelor de la Arad
În anii 80 Sergiu Nicolaescu a realizat un reuşit film, Capcana Mercenarilor, în care a readus în opinia publică memoria măcelului de la Beliş. ”

Măcelul de la Beliș din 1918 – dr. Aurel Gociman

Macelul de la Belis, sursa foto: Mircea Honor Et Patria, honoretpatria.wordpress

Nota: Ungurii au avut ocazia sa dovedeasca ce pot face daca administrarea Transilvaniei este lasata in mainile lor. Chiar si Ungaria moderna actuala este un contraexemplu pentru modul in care se comporta cu minoritatile etnice si chiar si cu “altfel” de minoritati.

Problema cea mai mare pentru multi romani naivi si creduli din cale afara in noua propaganda platita si indrumata de catre autoritatile de la Budapesta, este aceea ca nu-si cunosc istoria adevarata, nu stiu ca pamantul romanesc este imbibat de sangele romanilor ucisi de catre jugul unguresc! Este de ajuns o singura privire la fotografia din acest articol pentru a intelege “bunastarea si beneficiile” stapanirii austro-ungare din Transilvania.

In concluzie, Sabin Gherman, este apostolul raului, iar “predicile” sale sunt adevarate versete satanice cu care vrea sa-i indobitoceasca pe cei naivi care se incred in bazaconiile pe care el le latra zilnic in asa zisa sa emisiune TV. Cand expunea cu atata patos, cu atata patima, asa zisele beneficii aduse de catre austro-ungari romanilor, de ce a uitat sa pomeneasca si de acestea expuse in articolul nostru? – glasul.info

Ca sa vedeti cate pot face acesti capcauni de ungurieni in Romania si fara sa li se atinga nici macar un fir de par, urmariti si subiectele de mai jos:

15 gânduri despre &8222;Priviti cate drepturi aveau romanii cand erau sub ocupatie ungureasca!&8221;

  1. Ungurii se trag din huni , iar despre huni stie oricine ce fel de natie au fost si sunt inca progeniturile seculare ale acestora . Cine-si mai aminteste dintre batrani sau cine a citit despre teroarea si crimele hortiste , este de ne-imaginat ce-au putut sa faca aceste hoarde unguresti cu bietii romani , la cate schingiuiri au fost supusi si cate crime odioase au facul hortistii , dupa ocuparea Transilvaniei in urma Dictatului de la Viena , aceste hoarde ale lui Miklos Horthy , au trecut granita din Ungaria , cu scopul de a extermina populatia prin crime . 166 000 de romani si evrei au fost deportati de catre acesti criminali de razboi . In Istoria Romaniei , nimic nu se aminteste de aceste fapte , insa exista informatii si lucrari aparute ale unor istorici patrioti care au facut cunoscut masacrul hortistilor in Transilvania .

  2. Iata , am gasit in biblioteca mea o lucrare aparuta in anul 1985 cu titlul „Teroarea Horthysto-Fascista in Nord-Vestul Romaniei , septembrie 1940 – octombrie 1944 „, care cuprinde marturii , poze cu documente si cu tarani romani torturati si expulzati de prin satele lor .

  3. vt,
    Doar pe la anticariate , este o carte format A4 , cartonata , culoarea de pe coperta jumatate gri , jumatate maro , autori, Ion Ardeleanu , Gheorghe Bodea , Mihai Fatu , Oliver Lusting , Mircea Musat , Ludovic Vajda si colaboratori sunt : Vasile Arimia , Vasile Bobocescu , Ion Calafeteanu , Ladislau Fodor , Olimpiu Matichescu , Ion Patroiu , Gheorghe Unc . Pentru o mai buna protectie , nu publicati acest comentariu cu autorii , am scris pentru dumneavoasta in scopul de a gasi lucrarea mai usor printre cartile vechi de la anticariate .
    Doamne ajuta !

  4. Ce s-a intimplat, cu Romani de l-a granița actuala a Romaniei, pina l-a Tisa???. Unde de fapt și de drept, este granița reala a Romaniei???. Care au fost facuți, din ION, in IANOȘ, și din GHEORGHE in GYURI, și așa mai departe. Statul nostru nu scoate o vorba, despre acesta situație.RUȘINE PT NOI.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s