Haos pe strazile din SUA după anuntarea verdictului în cazul poliţistului alb care a ucis un tânăr de culoare

Decizia marelui juriu popular, anunţată luni seara, de a nu intenta continuarea procedurilor judiciare împotriva poliţistului Darren Wilson, care l-a ucis în august pe Michael Brown, la vârsta de 18 ani, a fost urmată imediat de confruntări violente în SUA. Guvernatorul statului Missouri, Jay Nixon, a decretat luni starea de urgenţă, pentru o perioadă de 30 de zile, ordonând desfăşurarea forţelor de poliţie şi activarea Gărzii Naţionale din Missouri în oraşul Ferguson.

FOTO: AFP//Mediafax (Scott Olson)

De la Seattle şi până la New York, inclusiv la Chicago şi Los Angeles, mii de americani au ieşit în stradă luni seara, imediat după pronunţarea juriului în cazul poliţistului alb care, în august, l-a împuşcat pe tânărul de culoare. Câteva sute de manifestanţi s-au adunat în Times Square, la New York, purtând panouri negre pe care se puteau citi mesaje ca „Rasismul ucide”, „Nu vom rămâne tăcuţi” şi denunţând „rasismul în rândul poliţiei”.

„Dacă nu există justiţie, nu există pace”, scandau protestatarii, ale căror rânduri s-au îngroşat odată cu scurgerea orelor. Alţii comparau poliţia cu Ku Klux Klan sau făceau afirmaţii grosolane la adresa acesteia, a constatat un jurnalist AFP.

Poliţia era omniprezentă, cu elicoptere care survolau cea mai celebră piaţă din lume. Bill Bratton, şeful poliţiei newyorkeze a venit în Times Square, unde cineva l-a împroşcat cu un lichid de culoarea roşie pe faţă.

Alt grup de manifestanţi s-a adunat în Union Square, în sudul Manhattanului, iar un al treilea grup a preconizat să se îndreapte către Harlem pe jos, purtând în frunte o pancartă care cere „Dreptate pentru Michael Brown”, tânărul ucis la vârsta de 18 ani de către un poliţist la Ferguson.

La Washington, câteva sute de protestatari s-au adunat în faţa sediului Casei Albe, scandând „Mâinile sus, nu trageţi”, sloganul devenit apelul manifestanţilor de la drama din Ferguson, un orăşel din Missouri (centru).

Ei arborau pancarte cu mesaje ca „Opriţi teroarea rasistă a poliţiei” sau „Viaţa persoanelor de culoare contează”, a constatat corespondentul AFP la Casa Albă. Coloana părea să se îndrepte către Capitoliu.

FOTO: Twitter//AnonOps

Manifestaţii au avut loc, de asemenea, la Boston, Philadelphia, Denver, Seattle sau la Chicago şi Salt Lake City, majoritatea fără confruntări grave. La Oakland, în statul California, în vestul Statelor Unite, aproximativ 2.000 de persoane, potrivit postului CBS, au blocat o autostradă. Au fost operate „numeroase” arestări, scrie cotidianul San Francisco Chronicles.

La Los Angeles, manifestanţi au încercat, fără succes, să pătrundă pe autrostrăzi, însă poliţişti i-au împiedicat. Aproximativ 200 de persoane au manifestat în cartierele din sud, cu populaţie majoritară de culoare.

Unii, adunaţi în faţa unui sediu al poliţiei, au urlat „Moarte copoilor criminali”, scrie Los Angeles Times.Câteva zeci de manifestanţi, unii culcându-se pe jos, pe stradă, într-un „die-in”, au încercat să blocheze intersecţii la Beverly Hills sau în sudul Hollywoodului, purtând pancarte cu mesajul „Rezistenţa este justificată, de la Ferguson şi până în Fâşia Gaza”.

FOTO: Twitter//La Revolucion

Revoltele au continuat în cursul nopţii de luni spre marţi, iar guvernatorul statului Missouri Jay Nixon a solicitat o suplimentare a Gărzii Naţionale, în sprijinul poliţiei.

FOTO: Twitter//NBC News

Poliţia din Ferguson a fost ţinta a numeroase tiruri, iar imobile au fost incendiate. Poliţia s-a confruntat cu o adevărată explozie de violenţă imediat după anunţaea verdictului. Poliţiştii au fost vizaţi de numeroase tiruri, au fost „bombardaţi” cu pietre şi alte obiecte, iar marţi la ora locală 2.30 (9.30, ora României) 12 imobile erau în flăcări, a anunţat şeful poliţiei din comitatul Saint Louis Jon Belmar într-o conferinţă de presă.

FOTO: Twitter//BuzzFeed News

El a declarat că, potrivit numărătorii sale, au fost trase 150 de focuri de armă. Însă poliţia nu a rispostat şi nu a fost semnalat niciun mort. În total, 29 de manifestanţi au fost arestaţi, a spus el.

Barack Obama, apel la calm către protestatarii de la Ferguson

Preşedintele Barack Obama a lansat luni seara, de la Casa Albă, un apel la calm către protestatari: „Suntem o naţiune fondată pe respectarea legii”, a declarat liderul de la Casa Albă. „Mă alătur părinţilor lui Michael Brown îndemnându-i pe toţi cei care contestă această decizie să o facă în mod paşnic”, a adăugat el, recunoscând că furia este o reacţie „de înţeles”.

„Îndemn, de asemenea, forţele de ordine (…) să dea dovadă de reţinere”, a subliniat el.

Preşedintele a avertizat faţă de tentaţia de a „disimula problemele” legate de rasism în Statele Unite. „Este necesar să recunoaştem că situaţia de la Ferguson trimite la provocări mai importante cu care ţara noastră se confruntă în continuare”, a sublinait şeful statului. „În prea multe regiuni din ţară există o neîncredere profundă între forţele de ordine şi comunităţile de culoare”, a continuat el, evocând „moştenirea discriminării rasiale”.

„Nu este o problemă doar la Ferguson, este o problemă în America”, a subliniat Obama, primul preşedinte de culoare al ţării. „Este necesar să înţelegem aceste probleme şi să vedem cum să facem progrese. Însă acest lucru nu se va face aruncând sticle, spărgând geamurile maşinilor (…) şi cu siguranţă nu atacând orice”, a adăugat el.

FOTO: Twitter//AnonOps

FOTO: Twitter//Anonymous

Întrebat despre o eventuală vizită pe teren, la Ferguson, Obama a răspuns evaziv „să vedem cum evoluează lucrurile”.

Familia lui Michael Brown s-a declarat „foarte dezamăgită” de decizia juraţilor

Familia lui Michael Brown, tânărul de culoare împuşcat mortal de un poliţist la Ferguson, s-a declarat „profund dezamăgită” de faptul că Darren Wilson a scăpat de urmărirea penală, dar a îndemnat mulţimea să dea dovadă de calm, relatează AFP.

„Suntem profund dezamăgiţi de faptul că ucigaşul copilului nostru nu trebuie să sufere consecinţele acţiunilor sale”, a anunţat familia într-un comunicat, dar cere „în mod respectuos ca manifestaţiile să rămână paşnice”.

FOTO: Twitter//RT

„Trebuie să lucrăm împreună la repararea acestui sistem care a permis să se întâmple aşa ceva”, a adăugat familia, care conduce o campanie pentru ca fiecare poliţist aflat pe teren să fie echipat cu o cameră care să-i monitorizeze activitatea. „Nu vom face un simplu zgomot, vom schimba lucrurile”, a subliniat familia lui Michael Brown.

Versiunea marelui juriu

Poliţistul alb care a ucis un tânăr de culoare vara aceasta în oraşul Ferguson din statul Missouri a tras 12 focuri de armă după o altercaţie cu tânărul, pe care-l suspecta că a furat nişte ţigări de foi, relatează AFP. Aceste elemnte au fost raportate luni de către procurorul Robert McCulloch, atunci când a anunţat că poliţistul nu va fi urmărit judiciar.

Poliţistul Darren Wilson, care se afla în maşina de patrulare, l-a identificat pe Michael Brown ca fiind unul dintre eventualii suspecţi în furtul unor ţigări de foi, comis cu puţin timp înainte într-un minimarket din Ferguson. După ce l-a reperat pe stradă, el i-a cerut să treacă de pe carosabil pe trotuar. „Au vorbit, dar Michael (şi un prieten) au continuat să mergă pe mijlocul străzii”, a declarat procurorul.

„Atunci când au trecut pe lângă Wilson, poliţistul a remarcat că Michael Brown avea ţigările de foi în mână. La ora (locală) 12.02 (8.02, ora României). Wilson a cerut prin radio ajutor, afirmând că a identificat doi suspecţi”, a spus procurorul. „Poliţistul Wilson şi-a întors maşina astfel încât să le blocheze drumul şi traficul pe ambele sensuri. Mai multe maşini au sosit dinspre est şi vest, dar nu au putut să depăşească vehiculul de poliţie”, a adăugat McCulloch într-o conferinţă de presă.

O altercaţie a avut loc, atunci, între poliţistul Wilson, aflat în continuare în maşină, şi domnul Brown, care era în picioare, la nivelul geamului şoferului. În timpul acestei altercaţii, poliţistul a tras două focuri de armă”, a continuat el.

„Domnul Brown a fugit, atunci, către est, pe bulevardul Canfield , iar poliţistul Wilson l-a urmărit (pe jos). Domnul Brown s-a oprit şi s-a întors către poliţist”, a spus procurorul. „Poliţistul s-a oprit şi el. Michael Brown s-a îndreptat către poliţist, care a tras, atunci, mai multe focuri de armă, iar Michael Brown a fost rănit mortal”, a adăugat el.

Procurorul a subliniat cât de dificil a fost să se ajungă la versiunea „bună” a faptelor, pe baza mărturiilor unor persoane care au afirmat că Michael Brown avea mâinile ridicate în aer, în timp ce altele afirmau că avea mâinile pe lângă corp.

„A existat un anumit număr de martori care cred sincer că ceea ce au spus este adevărat. Până la urmă au păstrat aceeaşi versiune, chiar dacă nu corespundea probelor materiale”, a mai spus procurorul.

În urma acestor audieri, juraţii au stabilit „că nu exită motive suficiente să intenteze urmăriri împotriva ofiţerului Wilson”.

Michael Brown a fost ucis pe 9 august în această suburbie a oraşului Saint Louis. Cadavrul său a rămas timp de peste patru ore pe jos, până când a fost ridicat de către autorităţi. Revolte au izbucnit la scurt timp după aceea şi au continuat câteva săptămâni.

„Ştiţi, ştiind că vorba despre o utilizare legitimă a forţei sau despre un caz de legitimă apărare nu atenuează această tragedie. Rămâne în continuare faptul că această viaţă a fost curmată. Iar familia rămâne cu această pierdere pentru totdeauna”, a conchis procurorul. – gandul.info

Asta e America, si visul american: oameni nevinovati impuscati, abuzuri din partea oamneilor legii prin intarea in casele oamenilor fara nici un  motiv, jafuri armate, atentate prin scoli cu zeci de copii morti, trafic de droguri, promovarea homsexualitatii, promovarea satanismului inca din scolile primare, atentate interne gen 9/11 Septembrie 2001 sau atentatul intern de la Boston.

Iar acum datorita tuturor acestor nedreptati cat si a nivelului de trai tot mai scazut, veti auzi tot mai mute stiri despre revolte cat si multe alte nenorociri care in final vor ducea catre un razboi civil. Nu exsita alta varianta pentru ca asta se doreste haos general, de asta s-au si format lagarele de concentare create de FEMA.

Iar ceea ce va pune capac va fi legea la care se lucreaza pentru scoaterea din legalitate  a portului de arme, ceea ce nu e un lucru rau, dar pentru americaiil de rand care au fost indoctrinati de sute de ani pe acest sistem, ar fi cel mai rau lucru posibil. Pe de alta parte insa au dreptate, pentru ca atunci controul va deveni total din partea autoritatilor.

Dumnezeu cu mila!

Pentru a intelege mai bine cele descrise mai sus urmariti va rog si:

Publicitate

5 gânduri despre &8222;Haos pe strazile din SUA după anuntarea verdictului în cazul poliţistului alb care a ucis un tânăr de culoare&8221;

  1. Papusarii au inceput ce au programat si nu o sa renunte pentru nimic in lume-EI VOR HAOS-si ma tem ca vor reusi sa ajunga la finalul dorit de ei.O Doamne!

  2. Ar trebui Obama sa faca dreptate protestatarilor si sa dea ordin sa se respecte legea asa cum sustine doar de fatada si sa condamne acel politist care a omorat copilul , pentru ca si el este de culoare .
    Ce spune sloganul Americii , la toata lumea despre Discriminare ? Ei sunt primii care aplica discriminarea in lume dar tot ei zbiara ca la ei nu-i discriminare .
    Dar , papusarii au un rol important in aceste atrocitati aplicate populatiei , urmate de revolte in masa .
    Chiar asta clocesc ei de un timp , atacuri armate in scoli , universitati , locuri publice , soldate cu morti si raniti , apoi vine „salvarea ” de la ei , Guvernul si papusarii , adica GM si NOM .

  3. obama in acest caz nu poate face nimic,el a fost ales tot de papusari(el nu este cetatean american),asta-i un motiv si al doilea toti i-ar sari in cap ca e normal sa fie partinitor cu negrii,el fiind de-ai lor.Deci toate nenorocirile pe lume vin de la acesti dementi satanisti.

  4. Du-i ,Doamne, la Chicago, Baltimore, Seattle, Chicago, Los Angeles, etc.Pentru cei care nu stiu. Cand americanii ne bombardau in WW II, bietii de bucuresteni, patiti ziceau, ca nestiutorii, ” Du-i, Doamne, la Ploiesti”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s