Cum a rezolvat situatia Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă dupa cazul de la Sfantul Gheorghe in care antrenorul bosniac Dragan Petricevici a refuzat ca echipa sa, sa asculte imnul asa zisului Tinut Secuiesc?

Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, se află în centrul unui scandal uriaș. Aceasta este acuzată că a interzis intonarea imnului național la competițiile sportive din România, iar ALDE îi cere demisia.
Scandalul a pornit după un incident din Liga Națională de Baschet Feminin. Pe 7 ianuarie 2016, la Sfântu Gheorghe, s-a disputat partida dintre Universitatea Cluj și echipa locală, din etapa cu numărul 17 a campionatului.

Înainte de startul partidei, după intonarea imnului de stat al României, organizatorii, alături de cei 1.500 de suporteri au trecut la ascultarea imnului Ținutului Secuiesc. Pentru că sportivele clujence și-au continuat încălzirea la îndemnul antrenorului Dragan Petricevic, pe întreaga desfășurare a partidei, au fost înjurate și huiduite de cei prezenți în sală.

„În regulamentul Federației Române de Baschet este prevăzut ca înaintea desfășurării partidelor oficiale să fie intonat imnul de stat al României. Un lucru firesc și normal, dar în Secuime s-a încetățenit ca echipele venite în deplasare să fie obligate să stea în poziție de drepți și să asculte și imnul Ținutului Secuiesc. Drăgan Petricevic, antrenorul Universității Cluj, a decis că acest lucru nu este firesc și a dispus ca pe perioada în care era intonat imnul Ținutului Secuiesc fetele pe care le antrenează să își continue încălzirea. Acest lucru a enervat la culme galeria gazdă care le-a huiduit și înjurat pe componentele echipei Universitatea Cluj și pe antrenorul acesteia”, scrie Dan Tănasă pe blogul său.

Reacția Elisabetei Lipă: Imnul național se intonează doar la competițiile internaționale

În urma incidentului, Elisabeta Lipă a trimis o circulară către federațiile de sport în care se precizează că imnul național nu se intonează decât în competițiile internaționale și că ar fi bine ca acesta să nu se mai audă pentru evitarea incidentelor.

Ministrul Tineretului și Sportului este acuzat că nu a apărat atitudinea atrenorului Universității Cluj și, mai mult, nu face nicio precizare cu privire la imnul Ținutului Secuiesc.

Citește și: Elisabeta Lipă rupe tăcerea în scandalul imnului național

De asemenea, Elisabeta Lipă este acuzată că, la sfârșitul documentelui, amenință cu amenda pe oricine intonează imnul național.

Stupiditatea și ridicolul acestei circulare a fost remarcat și de către Emil Hossu-Longin, comentator sportiv la TVR.

„În urma scandalului cu imnul „ținutului secuiesc” de la Sf. Gheorghe ce face Ministrul Tineretului şi Sportului? Avertizează Federațiile că n-au voie să pună imnul național la competițiile interne!!!! Vă dați seama? Dacă se aude imnul României la un meci de baschet din Liga Națională gazdele sunt pasibile de amendă!”, a comentat Emil Hossu-Longin după ce a dat publicității documentul MTS.

ALDE cere demisia

ALDE a emis un comunicat de presă în care cere demisia Elsabetei Lipă și o acuză de „interpretare abuzivă şi absurdă a legii”.

Iată comunicatul integral:

„ALDE solicită demisia ministrului Elisabeta Lipă

ALDE protestează vehement împotriva ideii antinaţionale de a nu se mai intona imnul de stat al României la competiţiile sportive interne. Este o lipsă crasă de patriotism şi spirit naţional să trimiţi federaţiilor sportive naţionale, într-o interpretare abuzivă şi absurdă a legii, ameninţări că vor fi amendate dacă se intonează imnul de stat al României, la competiţiile interne. În alte ţări, cu tradiţie în sport, imnul de stat se intonează uneori şi la competiţiile juniorilor mici, fiind considerat o mândrie şi un simbol naţional. Ne surprinde şi faptul că nu apare nicăieri în adresa ministerului, semnată chiar de ministrul Elisabeta Lipă, o interdicţie de a se intona la competiţiile sportive naţionale alte imnuri, cum ar fi cel al Ţinutului Secuiesc.

Considerăm că doamna ministru Lipă ar trebui să-şi reevalueze priorităţile ministeriale, în sensul unei mai bune coordonări a relaţiei cu federaţiile sportive naţionale pentru promovarea sportului de înaltă performanţă, precum şi a sportului de masă. În acelaşi timp, este nevoie acum, mai mult decât oricând, de o strategie a sportului românesc în anul 2016, an olimpic. Nu în ultimul rând, sportul românesc are nevoie de o nouă legislaţie, mai clară şi mai adaptată realităţilor prezentului.

De asemenea, doamna ministru nu trebuie să uite că este şi ministrul tineretului, funcţie din care a reuşit „marea performanţă” să taie 18% din bugetul pe tineret al instituţiei, în comparaţie cu bugetul anului 2015. Nu credem că tinerii care au ieşit în stradă şi-au dorit acest lucru de la Guvernul Cioloş. În acelaşi timp, dorim să tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte neimplementarea Strategiei Naţionale pentru Tineret, prin lipsa planurilor de acţiune aferente acesteia. Îi atragem atenţia doamnei ministru, care este preocupată acum să-i sancţioneze contravenţional pe cei care intonează imnul de stat al României, că neimplementarea şi nefinanţarea unei strategii naţionale, adoptate prin hotărâre de guvern constituie o încălcare a legii”. – dcnews.ro

Doamna ministru, e pacat de performantele dumneavoastra din sportul romanesc, ceea ce faceti acum va strege cu buretele tot ce ati realizat. Nu e posibil niciodata sa reactionezi de o asemnea maniera.

Scuzele publice si o revizuire la ce ati dictat, adica Imnul Romaniei sa fie obligatoriu si singurul cantat in competitiile interne, ar mai spala din defavorul pe care l-ati adus Romaniei si poporului roman.

Urmariti va rog si:

Respect antrenorului bosniac Dragan Petricevici! Antrenorul a fost înjurat pentru că și-a pus echipa să ignore imnul așa zisului Ținut Secuiesc: Pentru mine există un singur imn oficial în această țară!!

Publicitate

12 gânduri despre &8222;Cum a rezolvat situatia Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă dupa cazul de la Sfantul Gheorghe in care antrenorul bosniac Dragan Petricevici a refuzat ca echipa sa, sa asculte imnul asa zisului Tinut Secuiesc?&8221;

 1. Cum isi permite aceasta zdreanta din Guvernul de Maidan Ciolos-Soros sa insulte in asa hal Romania si Poporul Roman????
  Daca ar fi in Rusia si si-ar permite o astfel de TRADARE , Putin i-ar lua capul pe loc !!!
  Tradatorilor , ce cautati in conducerea Romaniei , daca ii calcati in picioare atat Demnitatea de Stat Liber si Independent cat si Constitutia ?
  De ce nu publicati pe fata ca nu mai suntem Stat National ci pasalac maghiar ?
  Afara cu voi toti din Guvernul Romaniei , tradatorilor ca nu sunteti romani !

  • Aceasta „zdreanta” a fost multipla campioana mondiala , Europeana si olinpica deci o valoare in canotaj . Problema este alta daca nu are capacitatea sau nu e lasata sa conduca MTS asa cum trebuie Cred ca ar trebuii sa plece . Doamna Lipa esti un simbol pt sportul Romanesc si nu numai nu merita sa te murdaresti in aceasta cloaca soroista

 2. mda …
  Afara si cu ” alde ” ,parlament guvern si toata sandramaua fiarei la iad cu satana fara coarne cu fata de om si slugile acestei dihonii cu nume de polituc sau ” alde ” La Teapa Domnitorului Vlad Tepes cu tati naimitii si spurcatii de pe ast pamint
  Ca Adevarat este
  Mare Adevar a grait monah Bastovoi stie dracu cum sa fie politic corect ,uciga l ar CRUCEA din Lavra Pecerska
  Amin.

 3. Ce poti astepta de la grobienii astia din „GUVERNUL TEHNOCRAT” a lui soros?
  Maine ,poimaine ne trezim ca ne interzice sa mai spunem ca suntem romanI.
  JOS CU ACEASTA SLEAHTA DE UCIGATORI DE TARA SI DE NEAM!

 4. ……….masura hotarita de ministrul Sprtului si Tinretului doreste evitarea unor scandaluri regionale……dar totodata trebuie luoate masuri asemenataore si celor care aduc injurii intr-o competitie sportiva………
  Totodata pentru Cresterea Vitatlitati Tinerimi , trebuiesc dezvoltate programe speciale care sa conduca la acest scop national care permite dezvoltarea armonioasa a Poporului Roman.
  ….dar dincolo de toate……cele ce sau desfasurat la Sfintu Ghetghe lasa de dorit si cred ca trebuie analizat cu ttoata atentia acest eveniment………masurile dure nu duc la nimin …dar exigenta si corectitudinea comportari umane trebuie sa fie in primplan in relatiile dintre populatiile Romaniei.
  Ioan

 5. CE EVITARI REGIONALE,ERAU PE TERITORIUL ROMANIEI ATUNCI NU SE DISCUTA DE REGIONALE.ASTA NU FACE DECAT SA DEA APA LA MOARA LUI dragnea,iohannis si altii CARE VOR SA FARAMITEZE TARA PENTRU O MAI PUTERNICA JEFUIRE A TARII SI EVIDENT PENTRU D E Z B I N A R E A ACESTUI POPOR.
  JOS CU JAVRELE CARE VOR SA DESFIINTEZE ACEASTA TARA!

 6. Si ce daca a fost „multipla campioana mondiala”, („fosta-i lele cum ai fost”), daca in momentul de fata este o zdreanta a lui Soros? O zdreanta care calca in picioare Romania ! Un ministru trebuie sa fie si un om de cultura , in primul rand si nu un fost sportiv , cele doua „ranguri” se afla la mare distanta una de cealalta !
  Se vede treaba ca in guvernul actual nu-i nevoie de oameni de cultura si nici patrioti , ci de ostili fata de Romania ! Pentru mine e o proasta si o inculta , vanduta pe bani , lui Soros si Sistemului ocult !!!

 7. …si uite cum au vandut si camasa dupa ei aceste lifte spurcate caci romani nu se mai pot numi
  A stiut sa se foloseasca de Imnul National pentru a si castiga competitiile sportive , a stiut a se folosi de increderea naiva a prostilor si amaratilor de pe acest pamint care au sustinut o de jos spre podiumul gloriei doar pentru ca reprezenta ROMANIA
  iar astazi madame Lipa stie sa arunce la cosul de gunoi tot ce inseamna Romanie
  Sa ti fie rusine Elisabeta ca vinzi ROMANIA precum la tarla si vrei a sterge numele de ROMANIA prin tot ceea ce faci
  …iar ” gradele ” date sunt tot pentru ROMANIA si sunt precum o masca hidoasa ce nu ti va prii , caci nu le meriti
  Mda ,
  toate la timpul lor , pentru fiece fapta este si plata
  si traim cu speranta la DUMNEZEU ca intr o buna zi ROMANIA nu va muri si nici Imnul acestei Tari nu va inceta de a se auzi , atunci cand romanu cel prost naiv si amarat se va trezi si pe barbarii cei tirani ii va prinde si lega

  Nu mor caii cand vor cainii
  Si nici Romania nu va muri ,
  cand vor vrea barbarii ,naimitii si paganii
  Amin.

 8. Din pacate, in ultimii 4 ani, adica un intreg ciclu olimpic, sportul a avut parte numai de neaveniti in functiile de conducere:

  1. Tocala Carmen, incompetenta, rea, imbarligatorae, ipocrita si mincinoasa. Cat a jucat baschet, colegele de echipa ii spuneau „shulfa”, ca umbla numai cu imbarligari si turnatorii. Conduce sportul din 2012, timp in care a distrus si a umilit toate federatiile. A crescut nivelul de birocratie desi nu rezolva nicio cerere. Stau cererile pe masa ei cu saptamanile, chiar si cele mai simple adeverinte. A promis ca va scoate noua lege a sportului inca din toamna lui 2012, iar timp de 4 ani nu a facut nimic in acest sens. Va intra in istorie ca o „Ana Pauker” a sportului romanesc, care a pus acest domeniu pe butuci. Toata aceasta slaba performanta pt Jocuriel Olimpice 2016 i se datoreaza in totalitate, deoarece conduce sportul exact de 4 ani dar doar in sensul distrugerii lui.

  2. Nicu Banicioiu, un politruc ieftin care a fost acolo doar pe post de foto-ministru, ocupandu-se doar cu facutul pozelor si datul de interviuri. Banicioiu, total incapabil sa conduca un minister, si-a delegat toate competentele lui Tocala Carmen care a facut ce a stiut ea cel mai bine: a distrus sportul definitiv.

  3. Gabi Szabo, o pamblicara ingamfata fara nicio expertiza pt functia de ministru. Ce a facut si aceasta Szabo de cum a fost pusa in functie? Si-a delegat si ea toate competentele tot lui Tocala Carmen care, mai apoi, a sapat-o pe Szabo cat de mult a putut, peste tot. Deci, in mare tot Tocala a condus si distrus sportul in ultimii 4 ani. Un alt aspect deloc de neglijat este si faptul ca stateau sefii de federatii cu zilele la usa lui Szabo iar cand ii primea statea de vorba cu ei 5 minute in timp ce manca sau se uita la TV, dupa care-i trimitea la Tocala, care-i trimitea bineinteles …la dracu’.

  4. Uta Lipa, este suma tuturor incompetentilor de mai sus. Rea, foarte ingamfata, inculta, semi-analfabeta, razbunatoare, frustrata, mahalagioaica, fara nicio expertiza in administratia publica, fara nicio expertiza in organizarea sportiva, si mai ales cu caracter ZERO BARAT. O parvenita plecata de la coada vacii, care a trecut pana si liceul tot ca gasca prin apa. O habarnista care-si da cu parerea despre tot si toate, ea stiind sa faca bine doar un singur lucru: sa dea la vasle si atat. Ati auzit de Lipa ca fiind vreo mare antrenoare de canotaj? Nu, pt ca expertiza ei incepe si se termina in barca, doar ca sportiv. Nici macar antrenoare de canotaj, la vreun club, nu a fost capabila sa fie. A distrus pana si federatia de canotaj, aducand-o sub conducerea ei in situatia sa aiba cele mai proaste performante din istoria canotajului romanesc. Daca nici macar in domeniul ei nu a putut sa faca performanta decat ca sportiv, fiind ZERO BARAT ca antrenor si ZERO BARAT ca presedinte de federatie, cum dracu’ sa poata conduce un minister?!?!. O respectam suficient ca sportiva, primeste de la noi toti o renta viagera de vreo 10.000 lei/luna pt rezultatele sportive, dar cu asta basta, e suficient. Ati vazut ce lectii da peste tot si ne spune ca „statul nu mai are bani sa sustina sportul si federatiile?! Dar pt tine madam Lipa, are statul destui bani? Dar pt tine ipocrito are statul bani sa-ti dea peste 150.000 Euro pe an? Ca tu madamo, iei si renta viagera, si salariu de general, si salariu de ministru, si salariu ca presedinte de federatie, si cota parte din premierile alea imense de la canotaj, unde mai pui ca inainte luai salariu si de la Dinamo…. . Normal ca vi si arunci vrajeala asta ca nu mai are statul bani, ca stai cu frica in san ca nu-ti mai raman tie suficienti sa-ti umpli burdihanul.
  Ai un tupeu iesit din comun si un obraz foarte gros, madam Lipa.

  A, si am uitat ceva, ai militarizat ministerul sportului aducandu-ti doi ofiteri activi din servicii pe post de consilieri ca sa-i ti pe toti in sah, santajandu-i cu dosare, catuse, etc. Oi fi tu „mare campioana” dar ai dovedit tuturor ca ai un caracter ZERO BARAT. Iar caracterul, asculta la mine, conteaza cel mai mult pentru un om.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s