Sfintele mănăstiri Arnota şi Vârful Romani, „Meteorele” romanesti din judetul Valcea

Puţină lume ştie că Vâlcea deţine cel mai mare patrimoniu naţional de mănăstiri şi schituri, acest ţinut fiind numit, pe drept cuvânt, şi Athosul României. Dar şi mai puţină lume cunoaşte faptul că, la Vâlcea, avem două „Meteore”. Adică, două mănăstiri absolut divine, care sunt proiecţiile raiului pe pământ. Sunt două mănăstiri ridicate pe culme de munte, mănăstiri care străpung, cu cupola, cerul, iar, cu temelia, stânca dură.

Meteore

Probabil că Dumnezeu îşi pune îngerii să se aşeze pe streşinile celor două lăcaşe de cult şi tot îngerii sunt cei care bat clopotele. Cele două Meteore au ceva diferit între ele. Vechimea. Una este veche, de când lumea lui Matei Basarab a decis să o lase spiritualităţii româneşti, şi una este nouă, construită pentru un înger, ridicat dintre oameni prea devreme.

Prima este Arnota.

arnota 2Turiștii care aleg să străbată depresiunea Horezu și trec prin dreptul localității Costești sunt surprinși de o construcție albă, care se zărește undeva, pe vârful Muntelui Buia din masivul Parâng. Situată la marginea carierei de piatră, pe un mic platou, Arnota este una dintre puținele mănăstiri construite la aproape 1000 de metri altitudine, operă a domnitorului Matei Basarab.

Despre Arnota, fostul Arhiepiscop al Râmnicului, Gherasim Cristea, spune că „înseamnă ultimul pas spre Dumnezeu. Este locul cel mai înalt și la propriu și la figurat. Acolo, un clopot mare sună: bam!bam!bam! Despică văzduhul peste tot, de parcă acolo începe facerea lumii…”.

Drumul spre Arnota este unul care urcă serpentinant pe lângă cariera de piatră și lasă în spate Valea Bistriței, râul care a dăltuit în munte cele mai înguste chei în calcar din România.

Înainte de a intra în curtea mănăstirii, într-o pădure de mesteceni și molid, panorama care se întinde până dincolo, spre Măgura Slătioarei, îți taie răsuflarea. Se pot vedea pitorescul drum al mocăniței, turlele impozante ale Mănăstirii Bistrița şi localitatea Costești, cu casele mari cu un etaj, o veche așezare păstorească.

Mănăstirea Arnota nu este una mare, are aspect de cetate cu ziduri groase, dar, pe cât este de mică, pe atât este de cochetă. Iar liniștea de aici, de pe vârful muntelui, confirmă zisele fostului arhiepiscop al Râmnicului. Da, Arnota este mănăstirea care te apropie de Dumnezeu. Și nu doar ca altitudine. O curte plină de flori de toamnă, cu aleiromani horezucurate, în care și șoaptele au ecou, câțiva călugări care îți dau senzația că nu pășesc. Locul pare încremenit în timp.

A doua mănăstire este cea de pe Vârful Romani.

La peste 1.400 de metri altitudine, ctitoria lui Dumitru Creştin în memoria fiicei sale, dispărute prematur la 25 de ani, a fost recent inaugurată, în urmă cu doar doi ani. Este o bijuterie brâncovenească, ctitorul a dorit să fie asemănătoare celorlalte mănăstiri vâlcene, de jos.  Din curtea mănăstirii se vede Parângul în toate direcţiile, iar în jurul acestei minuni divine s-a construit o staţiune nouă.  Mânăstirea are hramul Adormirii Maicii Domnului şi este locul unde se spune că îngerii se odihnesc noaptea.

Nu rămâne decât să vizitaţi cele două Meteore ale României, locuri unice în acest judeţ, poate cel mai frumos al României.

Mihai IONESCU – ramnicuvalceaweek.ro

Publicitate

4 gânduri despre &8222;Sfintele mănăstiri Arnota şi Vârful Romani, „Meteorele” romanesti din judetul Valcea&8221;

    • salut. eu sunt din judetul Valcea si stiu altceva. enumera-le pe cele ale Neamtului , eu o sa le enumar pe cele ale Valcii si vedem. de moment iti spun ca la noi in judet sunt de ordinul zecilor, in partea superioara catre suta

  1. https://gyonyk.wordpress.com/2016/01/04/marturisi-l-pe-domnul-ca-in-veac-este-mila-lui/

    Marturisi-L pe Domnul, ca in veac este mila Lui
    Fratilor mei intru dreapta credinta Ortodoxa,
    In acesta prima saptamana din an, iata ca slugile satanei de cativa ani au hotarat si se practica saptamana ecumenismului – de a se ruga impreuna in aceeasi biserica si prin rotatie merg unii la altii….
    Problema este ca ei fac acest lucru si in Sfanta Lui Hristos Biserica, impreuna cu credinciosii prezenti.
    Noi, umilele si netrebnicile slugi ale Domnului nostru Iisus Hristos, in cazul in care suntem la Sfanta Biserica si vedem ca sunt lupi rapitori printre voi….sa nu stati fara ai alunga afara, cu riscul de a fi chiar arestati. Marturisiti credinta Ortodoxa cu pretul vietii si va veti mantui.
    Alungati popii catolici, protestanti, sau de care or mai fi… alungati-i si huliti-i cu voce tare, cu curaj, sa se auda pana la Cer. Nu va mai ganditi ce se va intampla cu voi ulterior, lasati-va la mila Domnului, caci iata ati devenim MARTURISITORI ai Dreptei Credinte, si Domnul priveste catre tine, vrednica Sa sluga.
    Acesta este timpul nostru, al mirenilor si al clericilor adevarati crestini de a marturisi… caci slujitorii Domnului in frunte cu Patriarhul, daca erau ai Domnului, ei insusi ar fi aparat turma incredintata lor de la Stapanul Hristos.
    Si daca nu aveam de gand ca in aceste zile sa mergem la Sfanta Biserica, daca putem, sa mergem in mod special pentru acest lucru, in speranta ca sunt multi cei care in acel moment se afla acolo, si ei considera-din necunostinta, acel lucru ca fiind pe placul Domnului.
    Sa mergem zi de zi, dimineata la Sfanta Liturghie, si seara la Vecernie, si in special la Patriarhie caci acolo sigur se vor aduna iudele si lupii rapitori.
    Sa nu ii lasam pe fratii nostrii nestiutori sa isi piarda sufletele, cand noi prin prezenta si impotrivirea noastra ii putem lumina, sis a se intereseze si ei ulterior referitor la rugaciunea impreuna cu ereticii, caci este lepadare de credinta si arvuna iadului. Dumnezeu sa ne miluiasca, sa ne dea curaj si putere pentru a face acest lucru. Amin.
    Gheorghe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s