ROMÂNIA, PRIMA ȚARĂ DIN LUME care a avut o sondă petrolieră, o rafinărie petrolieră și a exportat benzină pentru prima dată…

ROMÂNIA – povestea PRIMEI ȚĂRI DIN LUME care a avut o sondă petrolieră, o rafinărie petrolieră și a exportat benzină pentru prima dată…

Din cele mai vechi timpuri subsolul României a fost bogat în hidrocarburi şi acest lucru este atestat de urmele de petrol de pe bucăţile de ceramică din secolul al II-lea descoperite în siturile araheologice.

Peste 150 de ani de experienţă în domeniul extracţie de petrol şi un subsol cu peste 2000 de ani de resurse naturale, ar fi cifrele cu care ar trebui să ne mândrim atunci când vorbim despre zonele petroliere, zone care în 1857 stabileau pentru România, la nivel mondial, 3 mari premiere:

– Prima ţară din lume cu o producţie de petrol înregistrată oficial în statisticile internaţionale. (The science of petroleum, 1938)
– La Lucăceşti, Bacău s-a construit prima sondă petrolieră comercială din lume. Prima rafinărie industrială a fost construită de fraţii Mehedinţeanu la periferia Ploieştiului, (strada Buna Vestire nr.174) cu echipament comandat în Germania, de la compania Moltrecht.
– Primul oraş din lume, iluminat public cu petrol lampant, a fost Bucureştiul. Începând cu 1 aprilie 1857, oraşul avea să fie iluminat cu 1000 de lămpi.

foto 2

Toate acestea au dus la transformarea oraşului Ploieşti în „capitala aurului negru“. Oraşul devenise după anul 1856 cel mai mare producător de petrol din Europa. În ţară existau 10 rafinării cu o capacitate de 34 de milioane de tone pe an din care 5 erau în jurul Ploieştiului, în judeţul Prahova.

Ca urmare a dezvoltării industriei petrolului din România la momentul respectiv, ţara a înregistrat şi alte premiere mondiale:

– Începând cu anii 1900 România a fost prima ţară din lume care a exportat benzină.
– În 1904 se înfiinţa prima şcoală din lume de maiştri sondori la Câmpina.

foto 4

“Între anii 1939-1940, destinul României a coincis cu destinul petrolului. România trece de la neutralitatea din septembrie 1939 la nonbeligeranţa părtinitoare începând cu mai 1940, aşa cum şi industria petrolieră trece de la o industrie acomodată statului şi cerinţelor pieţei libere capitaliste la una încorsetată de celebrul Ol Pkt semnat între Bucureşti şi Berlin la 27 mai 1940. Importanţa petrolului românesc pentru Reich-ul lui Hitler este foarte bine arătată de estimările marelui istoric german Andreas Hillgruber. Conform analizei sale, livrările de produse petroliere ale României către cel de-al III lea Reich, au însumat în perioada 1939-iulie 1944 o cantitate de 11.632.000. Aceasta a reprezentat o treime din consumul general al Reich-ului.” (historia.ro)

foto 1

Mădălina Corina Diaconu  – cunoastelumea.ro

Ce popor a avut odata tara asta, cum oare de ne-am schimbat atat de mult? Ce s-a intamplat de ne-am pierdut toata identiatatea? Chiar asa de tare ne-a tampit perioada comunista? Chiar ne-a omorat tot spiritul, ne-au luat tot suflul? Sau e vorba de perioada de dupa 1989, care dupa ce am iesit din comunismul care fost atat de urat de toata lumea, a reusit cu toate tampenile occidentale care au intrat brusc in viata noastra sa ne zapaceasca de tot si sa ne faca sa uitam tot  ce am avut bun si sa ne aruncam in bratele rechinilor Noii Ordini Mondiale?

Oare ne vom mai trezi vreodata, ne vom mai recapata simtamintul patriotic? Vom mai sti vreodata sa apreciem adevaratele valori, sa stim ce e aia respectul fata de cei de langa noi si fata de tara, oare vom mai putea vreodata sa ne ridicam si sa spunem, GATA AJUNGE NE-AM SATURAT CA DUPA CE AM FOST UN NEAM DE TOATA ISPRAVA, SA AJUNGEM LA COADA EUROPEI DIN CAUZA TRADATORILOR DE NEAM SI TARA CARE NE-AU MANIPULAT INTR-UNA DUPA REVOLUTIE si NE-AU TAMPIT SI NE-AU CALCAT IN PICIOARE CA  PE NISTE CARPE?

Urmariti va rog si :

Publicitate

7 gânduri despre &8222;ROMÂNIA, PRIMA ȚARĂ DIN LUME care a avut o sondă petrolieră, o rafinărie petrolieră și a exportat benzină pentru prima dată…&8221;

 1. Romania , una dintre cele mai bogate tari din lume , in petrol , gaze , aur , minereuri de tot felul , campii , munti impaduriti , tot ce trebuie unui popor pentru a trai bine fara ajutor din afara , fara sa intindem mana catre occident pentu absolut nimic .Daca e sa fim cinstiti , in Comunism , tara a prosperat in sensul ca s-a construit industria in toate domeniile si eram stapani in tara noastra , iar in Capitalismul salbatic masonic mafiot din afara si din interior , distrugator de dupa lovitura de stat , asa zisa revolutie , Romania a fost distrusa si jefuita sistematic cu acceptul lepadaturilor tradatori din toate guvernele si partidele pana in momentul de fata . Toti au fost mituiti sa jefuiasca tara si s-o vada pe nimic , s-o dea de pomana mafiotilor din Occident si s-o transforme in colonie americana .
  Tot romanul din aceasta tara isi da seama , stie in ce stare ne-au adus acesti tradatori demni de tot dispretul si de toata pedeapsa pentru tradarea de catre acesti neispraviti , a unui neam care a rezistat tuturor invaziilor de-a lungul secolelor !!!!
  Sa te aperi de invazii sute de ani si in doar 25 de ani , o mana de infractori sa predea Romania americanilor , transformand-o in COLONIE SUA .
  Iliescu , Constantinescu , Basescu si Iohannis dimpreuna cu toti din politica ,toate scursurile din partide si toti hotii , sa nu puteti muri , sa va chinuiti pana cand Romania nu va fi din nou a poporului si nu a americanilor sau a UE !!!!!!

 2. Gazul metan a fost descoperit la Bazna(jud.Sibiu)Un eveniment de mare insemnatate din istoria Baznei s-a petrecut in anul 1672. In toamna acelui an, dupa ce cazuse bruma, cativa ciobani, care-si pasteau turmele la marginea padurii, vrand sa se incalzeasca, au aprins focul in apropierea unor balti. De la focul lor s-au aprins baltile din jur, cele mai adanci. Deasupra baltilor jucau limbi de foc albastrui. Vestea despre focurile vii descoperite la Bazna s-a raspandit imediat.
  Proprietati fizice
  Metanul este un gaz incolor, mai usor decat aerul, insolubil in apa, solubil in alcool, eter, benzen. Mirosul gazului metan din conductele industriale si casnice este dat de substantele continand sulf (mercaptani) care sunt adaugate special pentru a face gazul usor de recunoscut prin miros; eventualele scapari de gaze pot fi astfel descoperite la timp.A fost descoperit de A.Volts in 1778 in malul baltilor si a fost numit prima oara gaz de balta.Ţara noastra poseda zacaminte de metan cu puritate ridicata (98%-99%), cele mai importante fiind cele de la Sarmasel , Copsa Mica, Bazna, Nades, Şincai, Deleni etc.
  România are rezerve de gaze naturale dovedite de 100 miliarde metri cubi. Cea mai mare parte a resurselor de gaze naturale ale României sunt situate în Transilvania, Moldova, Muntenia și Marea Neagră, cu aproximativ 75% din ele aflânduse în Transilvania, în special în județele Mureș și Sibiu. Cel mai mare câmp de gaze naturale din România se află la Deleni, descoperit în 1912 și se află între comuna Băgaciu și Județul Mureș cu rezerve dovedite de 85 miliarde metri cubi. Alte câmpuri de gaze naturale sunt cele de la Filitelnic (40 miliarde metri cubi), câmpul de la Roman-Secuieni (24 miliarde metri cubi), Voitinel (11,8 miliarde metri cubi), Ghercești (11 miliarde metri cubi) și Sărmășel (10 miliarde metri cubi), toate cu rezerve mai mari de 10 miliarde metri cubi. În prezent, România are a treia rezervă de gaze din Uniunea Europeană, imediat după Olanda și Marea Britanie.
  1 noiembrie1857: La Timișoara se introduce pentru prima dată iluminatul stradal cu gaz aerian, produs prin distilarea cărbunelui. Timișoara este primul oraș din Imperiul Habsburgic și din România cu astfel de lămpi stradale.
  Actualmente suntem deposedati de bogatiile solului si subsolului de catre nemtii de la eON(gazul si rezervele) si austriecii de la Holzindustrie Schweighofer care ne taie padurile sa prinda cucu’ si ne mai si ameninta cu d-na Europa.In Nord Korea „tradatorii”sunt executati cu tunul antiaerian ca au atipit la ineptiile debitate de conducatorul multiubit.La noi cum ar trebui executati,toti,dar absolut toti care ne-au condus si ne-au vandut din ’90 incoace?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s