Cum actioneaza Chevronul in Romania ca sa obtina contractele de exploatare a gazelor de sist

Justiția română ne arată situația sumbră în care se află țara noastră și cazurile în care cetățenii sunt umiliți de instanțele de judecată în fața marilor corporații care au pus ochii pe resursele României. 

Motorists are shown at gas pumps at a Chevron gasoline station in Burbank

Un geolog plătit de Chevron a fost numit de Curtea de Apel Iași ca specialist independent într-un dosar în care Chevron era parte, pentru a lămuri chestiunea esențială supusă judecății. În 29.06.2012, Consiliul Local al Comunei Băcani, județul Vaslui, a emis o hotărâre prin care interzicea explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunei.

Hotărârea a fost atacată în instanță de Prefectul Judetului Vaslui. Dosarul a fost înregistrat cu numărul 2658/89/2013 și a fost judecat în fond de Tribunalul Vaslui și în recurs de Curtea de Apel Iași. În dosar au intervenit Chevron România în favoarea Prefectului Județului Vaslui și Asociația Salvați Bucureștiul în favoarea Consiliului Local.

Chestiunea esențială supusă judecății a fost dacă gazele de șist sunt prevăzute de Legea petrolului 238/2004. Dacă gazele de șist sunt prevăzute de Legea petrolului, ele sunt în proprietatea statului și Consiliul Local nu se poate pronunța asupra lor. Însă, gazele de șist nu sunt prevăzute de Legea petrolului, sunt în proprietatea comunei și a Consiliul Local și se pot pronunta asupra lor.

Pentru a se lămuri asupra acestei chestiuni tehnice, Curtea de Apel Iași a solicitat ”Universității Alexandru Ioan Cuza” din Iași să numească trei geologi în calitate de specialiști independenți.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza, prin Departamentul de Geologie, avea în desfășurare contractul de servicii nr. C981073 cu Chevron România, pe perioada 2012-2015. Practic întreg Departamentul de Geologie era plătit de Chevron Romania prin acest contract de servicii.

Fără a înștiința Curtea de Apel Iași asupra acestui fapt, Universitatea Alexandru Ioan Cuza a numit trei geologi, fiecare dintre ei plătiți individual de Chevron prin contractul de servicii menționat.

Curtea de Apel a ales prin tragere la sorți pe geologul Daniel Țabără. Faptul că este platit de Chevron prin contractul nr. C981073 rezulta din CV-ul acestuia, publicat pe site-ul Departamentului http://geology.uaic.ro/daniel.tabara/research.html.

daniel-tabara-contract-chevron

Deși Curtea de Apel Iași a fost înștiințată asupra acestui element de incompatibilitate, Curtea de Apel Iași a păstrat în cauză ca specialist pe dl. Daniel Tabără, respingând cererea de recuzare.

Fără nici o surpriză, prin punctul său de vedere, dl. Daniel Țabără a sprijinit poziția Chevron.

Curtea de Apel Iasi a încălcat flagrant dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă prin nerespectarea articolelor 332/1 și 42/13
Art. 332 (1) Experții pot fi recuzați pentru aceleași motive ca și judecătorii.
Art. 42 (1) Judecătorul este, de asemenea, incompatibil de a judeca în următoarele situații:
13. atunci când există alte elemente care nasc în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparțialitatea sa.

Asociația Salvați Bucureștiul va sesiza Delegația Comisiei Europene pentru Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), care va vizita România săptămâna viitoare, asupra faptul că judecătorii Curții de Apel Iași au acceptat ca ”specialist independent” într-un proces în care compania Chevron este parte, un geolog aflat sub contract cu Chevron, se arată într-un comunicat al asociației remis miercuri presei.  – presalibera.net

Pentru o mai buna imagine despre cum actioneaza Chevronul si efectele in urma exploatarilor de gaze de sist, urmariti va rog si urmatoare subiecte:

3 gânduri despre &8222;Cum actioneaza Chevronul in Romania ca sa obtina contractele de exploatare a gazelor de sist&8221;

  1. Daca mai stam mult pe ganduri daca sa acceptam MERITOCRATIA si CONSTITUTIA MERITOCRATA in special,nu o sa mai fie nevoie iar noi o sa zgarmam in gunoaiele lasate de acesti sacali care isi cunosc interesul si vor recurge la orice proceduri murdare pentru asi atinge scopul.Iar acest tradator de tara tabara ar trebui spanzurat de limba.

  2. anca ,
    S-a mai vorbit pe aici despre MERITOCATIA , acestui individ Laurentiu Primo si cred ca cel putin noi care mai scriem pe aici , ne-am lamurit in ce ape mlastinoase si nisipuri miscatoare se scalda acest „binefacator”al neamului romanesc , care ne condamna pe noi ca ne inchinam la ciolane (Sf Moaste)!!!
    Mie , daca mi-ar tranti cineva o vorba de genul acesta in fata , cred ca as fi in stare sa-i smulg limba .
    Hai sa nu mai pomenim de fundatia acestui satanist deghizat in ortodox !!!

    • Maria, sistemul meritocrat il consider si eu un sistem foarte bun din punct de vedere politic si social. E un sistem care e mult mai vechi, nu a fost inventat de Laurentiu Primo, el doar l-a adaptat pentru zilele noastre. O constitutie meritocrata cred ca ar ajuta enorm la punerea acestei tari pe un fagas normal, capitalismul am vazut la ce a dus. Cat despre Laurentiu Primo, ai dreptate, ce a declarat il poate compromite foarte mult, numai ca sunt doua chestii diferite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s