Comentarii de la cititori: SUA santajeaza Romania

Comentariul cititorului Daniel la articolul:  Ungaria lovita de SUA pentru ca nu mai face jocul oligarhilor americani:

SUA santajeaza Romania: “Ori lasati americanii sa extraga gaze de sist pentru a le vinde Europei dependente de gazul rusesc, ori va vom izola ca pe vremea lui Ceausescu si va lasam prada razboiului”.

Politologul american George Friedman este unul dintre acei analisti pe care ii asculta liderii politici si militari de la Washington. Director al Stratfor, una din cele mai apreciate agentii de analiza din SUA, George Friedman, evreu nascut in Budapesta, ne avertizeaza pe noi, romanii: “Americanii vin aici sa faca bani. Sunt multe feluri de a face bani si un mod sigur de a-i pierde: sa nu cunosti situatia, adica impredictibilitatea.

In ultimii ani, investitorii americani s-au saturat de Romania. Exemplul care imi vine in minte e Rosia Montana. A devenit un simbol in comunitatea de investitori a ceea ce se poate intampla in Romania. Cred ca guvernul a inteles asta si faptul ca principalele voastre resurse sunt cele energetice si minerale. Trebuie sa va targuiti, dar odata incheiat targul, sa va tineti de el”, scrie infocivic.ro.

“Daca un guvern incheie un contract, toate guvernele de dupa el trebuie sa il respecte. Daca nu, viabilitatea Romaniei ca tara independenta e amenintata. Romania are nevoie de investitori straini, nu are resursele sa se dezvolte singura. Capacitatea europenilor de a investi e limitata, chinezii au bani, dar isi aduc propria forta de munca, rusii au bani, dar nu au expertiza, americanii le au pe toate. Problema e acum domnia legii – un contract sa ramana un contract, sa nu se schimbe. Asa ca nu faceti targuri proaste, ca sa nu trebuiasca sa le schimbati.

In 6 luni – un an, investitorii vor incepe sa vina. Companiile americane urmaresc acum cu atentie Romania. Stim de o companie care vrea sa investeasca in energie si are nevoie de informatii. Din pacate, la voi aceste informatii sunt secrete, or nu poti aduce investitii cu informatii tinute in secret. Gazele de sist sunt o arma care poate fi folosita pentru a evita razboiul. Rusia controleaza Europa prin gaze. Aveti nevoie de resurse alternative iar Romania e cea mai bogata in astfel de resurse. De aceea americanii sunt atat de interesati de resursele voastre.

Romania trebuie sa decida daca va permite exploatarea gazelor de sist. Ar fi minunat daca nu am avea nevoie de ele, dar data fiind pozitia strategica a Romaniei, exploatarea gazelor de sist e o problema strategica nationala. Gazul de sist limiteaza influenta ruseasca. Oricat de mult ar putea afecta mediul el ofera o solutie geopolitica. In situatia actuala a Romaniei, ar fi iresponsabil sa nu luati in considerarea exploatarea gazelor de sist. Decizia trebuie luata acum”, ne atentioneaza analistul american “fiindca acum rusii taie energia Europei. Totul presupune un risc. Gazele de sist ar putea polua mediul, dar Rusia… Nimic din ce am construit nu a ramas fara consecinte asupra mediului. Romania vrea sa fie sigura ca restul Europei are suficient gaz ca sa nu poata fi santajata de rusi, altfel Romania va fi izolata, asa cum a fost in timpul Razboiului Rece. Riscul ecologic e real, riscul geopolitic e si mai real. Pericolul ca Romania sa se intoarca la perioada cand era izolata de toata lumea, ca in timpul lui Ceausescu, trebuie luat in considerare”.

Mai multe despre cum e exploatata si bajocurita tara noastra draga puteti citi la categoria: Distrugerea Romaniei.

3 gânduri despre &8222;Comentarii de la cititori: SUA santajeaza Romania&8221;

  1. Zau…sa mori tu ma Fridmanne?! Dupa tot jaful de pana acu’ furam tare bagati in seama (la jaf vreau sa zic, ca in rest…), iar acu’ stau „investitorii” si americani si nu numai de se-nghesuie care mai de care…Ma lasi! Sunt ca viespii la stupina, la furtisag (vezi bechtelu’ care la 450 de km a „facut” la plesneala 52 si din cei 2.5 mld au incasat 1.3…mare afacere…pentru ei!). Nicaieri in Europa, cel putin, jaful n-a fost mai mare, distrugerea n-a fost totala, ca in Romania, nici dupa cele doua razboaie, tara asta n-a fost rasa ca in acesti ultimi 25 de ani. Care-i spilul?

  2. Nu va e rusine,ne-ati distrus industria ,ati intrat in tara cu intentia de a fura ,distruge tot ce va sta in cale.Ati fost ajutati de UE si de coruptii de la guvernare care v-au fost ca o manusa si acum aveti obraznicia sa ne mai si amenintati daca nu va lasam sa luati si praful dupa toba?!Asta-i DEMOCRATIA care o IMPLEMENTATI voi in tarile care dispun de o bogatie din care voi vreti sa va imfruptati? Nimeni nu va mai inghite sunteti avari,cotropitori si INUMANI.

  3. Intra in toate tarile jefuitorii , invadatorii si satanistii de americani .
    Ce rusine sa aiba acestia ? Ai vazut drac sa-i fie rusine ?
    Dracu-i nerusinat , mincinos , face discordie intre oameni , jefuieste , inseala , etc, etc .
    Si daca li se permite , . . . . . !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s