Harul Preotesc nu se ridica niciodata – O intamplare cu invataminte

In ultima vreme, defaimarea slujitorilor Bisericii Ortodoxe a luat proportii masive. Nimeni insa nu vorbeste de consecintele acestor acte. Iata in randurile de mai jos o povestire, pe care va recomand sa o cititi cu mare atentie si sa o recomandati si prietenilor: Parintele Mihai-Andrei Aldea

91016_rugaciunea-_serghie-meciov

In Pireu, cu destui ani in urma, un preot a fost caterisit si pentru ca avea o dubla pregatire, a lucrat dupa aceea ca profesor. Desigur a cerut transferul, si a plecat in alta parte. De sarbatori venea in Pireu ca sa-i vada pe ai sai si pe prieteni. O doamna l-a recunoscut si i-a zis alteia:

-Il cunosti? A fost preot ”Si l-au tuns”, l-au caterisit. Cealalta cand a auzit, fiind si slaba de minte, cand fostul preot a trecut pe langa ea, ”i-a pus coarne” si s-a strambat in spatele lui. N-a trecut un an, si femeia a murit si au inmormantat-o in Cimitirul Invierii. S-au incheiat trei ani (n.n. acesta era termenul legal acceptat pentru deshumare), dupa care au deshumat-o, si au gasit-o putrezita, in afara de maini care erau intregi, de parca atunci ar fi fost puse in mormant si negre ca si cum ar fi fost vopsite, cu unghii mari cumplite la vedere. Au chemat pe preotul cimitirului care i-a facut slujba si i-a citit rugaciunile de iertare de trei ori, dar nu s-a intamplat nimic! Atunci l-au instiintat pe mitropolitul Hrisostom, care a venit imediat, si-a pus epitrahilul si omoforul si a citit rugaciunea arhiereasca de iertare, dar tot nu s-a intamplat nimic. Printre rudele si cunoscutii care se sflau la deshumare era si doamna aceea care -i aratase moartei pe preotul caterisit. Era vecina ei si ruda mai indepartata. Aceasta se gandea:
-Ceva pacate trebuie sa fi facut mainile, daca acestea n-au putrezit. Si si-a adus aminte de acea intamplare, a priceput care este cauza si a povestit mitropolitului. Acesta a dispus sa-l gaseasca imediat pe acel preot caterisit. Pentru ca aceasta se intampla in perioada vacantei scolare, l-au gasit in Pireu. In dupa-amiaza acelei zile, el a mers cu mitropolitul la cimitir. Intre timp separasera oasele moartei, iar mainile le pusesera intr-un colt. Mitropolitul l-a pus in tema pe fostul preot si i-a zis:
-Vino sa vezi, fiule, harul preotiei nu te-a parasit, ci a ramas lipit de tine. Iart-o, spune ”Dumnezeu s-o ierte”, atinge-ti mainile de mainile ei si minunea se va intampla. Cand preotul a rostit acele cuvinte si i-a atins mainile, ele s-au facut tarana. – pelerinortodox.com

(”Explicarea Dumnezeiestii Liturghii” – Pr. Stefanos Anagnostopoulos)

Cititi va rog si alte subiecte despre frumusetea ortodoxiei la categoria: Ortodoxie

7 gânduri despre &8222;Harul Preotesc nu se ridica niciodata – O intamplare cu invataminte&8221;

 1. off topic:
  Planeta Ortodoxiei – Albania și România

  Planeta Ortodoxiei – Bulgaria și Serbia

  desenul Peresvet și Osleabea cunoscut ca Bătălia de la Kulikovo – desene animate rusești produse de Patriarhia Moscovei

 2. 1. Incerc sa nu smintesc pe nimeni si in primul rand pe mine.
  2. Sunt convins ca judecata divina este foarte diferita de a noastra, a pamantenilor.

  Cu aceste doua ipoteze in minte si in suflet, nu ma pot dumiri, nu pot intelege spusele unui preot la o conferinta din care am inteles ca un preot, chiar si daca-l iei din șanț (de beat ce era), implineste tainele ortodoxiei ca si cum nu s-ar fi intâmplat nimic…

  Imi este foarte greu sa accept astfel de fenomene… Harul Sfantului Duh sălășluiește în noi chiar dacă suntem păcătoși și ne place starea aceasta de decadență duhovnicească, chiar dacă nu avem frică de Dumnezeu, nici credință, nici dorință de îndreptare?!?

  Incă o data: știu că există o taină a preoției, știu că un preot este om și el, deci cu slabiciuni omenești care îl fac să cadă în păcate și apoi să se căiască cu lacrimi, după care recade în ele iar și iar, dar… patimi precum beția, sau ca mîndria și egoismul și dușmănia semenilor sunt compatibile cu harul preoțesc? Faptul că este preot nu îl face mai special decît mine, simplul enoriaș care nu poate accepta îndemnul „fă ce zice popa, nu ce face popa!”?

 3. Laurentiu,
  Preotul este cel mai mare om de pe Pamant !
  De ce ?
  Pentru ca este slujitorul lui Dumnezeu sa „angajatul”lui Dumnezeu si nu al cuiva de aici de pe pamant !
  Preotul savarseste Sfinte Taine , ce nu se savarsesc nici in cer de catre nimeni dintre puterile ceresti , pentru ca Dumnezeu i-a dat aceasta putere preotului , care LEAGA si DEZLEAGA , ceea ce se face numai aici pe pamant !
  „Ceea ce preotul leaga legat va fi in ceruri si ceea ce preotul dezleaga , dezlegat va fi si in ceruri”!
  De aceea este mare preotul pe pamant , mai mare decat orice imparat sau rege pamantesc , preotul este deasupra acestor functii pamantesti , pentru ca este slujitorul lui Dumnezeu Insusi !
  Orice pacat ar savarsi preotul , Dumnezeu este in masura sa judece , si daca preotul se roaga pt iertare , Dumnezeu il iarta si noi nu cunoastem cat si cum se roaga acel preot care pacatuieste . De aceea , sa nu ne intereseze pe noi de pacatele preotului , ci de ale noastre mai intai , iar pentru acel preot (pe care-l stii ca a pacatuit intr-un fel sau altul) sa te rogi , sau sa ne rugam toti , pentru ca , daca n-ar fi preoti pentru noi lasati de Dumnezeu , ne-ar inghiti Iadul . Preotul savarseste pt noi Sfintele Taine si asa cum am citit in articolul de mai sus , nu este lipsit de Har , pentru ca asa a lasat Dumnezeu , sa lucreze pentru noi .
  Si sa nu uitam ca un preot este ispitit de sapte demoni , pentru a-l rasturna din Har , nu acelasi lucru se intampla cu noi . Iar Dumnezeu nu-i ia Harul , pentru ca este in slujba LUI si stie ca diavolul lucreaza impotriva preotilor prin multe ispitiri si nu vrea mantuirea oamenilor .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s