Revolutie in Moldova. Manifestanții AU INTRAT în clădirea Parlamentului. Se vorbește despre prezența Armatei pe străzi. Membrii Guvernului votat azi s-ar fi refugiat într-un hotel al lui Plahotniuc

ACTUALIZARE 20.40 O parte din manifestanți, care nu au reacționat la chemarea de a renunța la asaltul asupra Parlamentului, sunt pe cale să pătrundă în sala unde este blocată presa.

CHIȘINĂU: Manifestanții AU INTRAT în clădirea Parlamentului. Se vorbește despre prezența Armatei pe străzi. Membrii Guvernului votat azi s-ar fi refugiat într-un hotel al lui Plahotniuc

ACTUALIZARE 20:20 Liderii protestatarilor susțin că deputații moldoveni și membrii Guvernului Pavel Filip au fost scoși din parlament deghizați în polițiști de membrii unui club sportiv condus de parlamentarul Constantin Țuțu. Acesta este, de asemenea, cunoscut ca o persoană din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, implicat în afaceri ilegale inclusiv în România. Este acuzat de raket transfrontalier. Potrivit protestatarilor, miniștrii lui Filip au fost duși la hotelul Codru, aflat în apropierea Parlamentului și în proprietatea lui Plahotniuc.

ACTUALIZARE 19:50 Unul dintre foștii deputați comuniști, Aleksandr Petkov, anunță că membrii noului Guvern, condus de exponentul Partidului Democrat Pavel Filip, ar fi fost scoși din Parlament cu ajutorul poliției, „… iar jurnaliștii au fost lăsați în clădire”.

Situația rămâne extrem de tensionată la intrarea din spatele clădirii Parlamentului. Mulțimea deține controlul la ieșire, chiar dacă poliția a reușit să blocheze scările. Scandările mulțimii se aud la câteva intersecții distanță, deși în afara perimetrului Parlamentului nu au fost înregistrate violențe sau tulburări ale ordinii publice.

Toți vorbitorii la posturile TV care transmit în direct acum la Chișinău îl îndeamnă pe președintele Nicolae Timofti să se adreseze cetățenilor cu un mesaj care să cheme la calm. Șeful statului deocamdată tace.

Liderii protestatarilor încearcă să-i convingă pe oamenii să renunțe la asaltul asupra Parlamentului și să meargă în Piața Marii Adunări Naționale. Principalul lor argument este că toți deputații și membrii Guvernului votat azi ar fi fost scoși din Parlament deghizați în uniforme de polițiști.


Foto: Polițiștii au fost lăsați să plece, dar le-au fost luate căștile și scuturile (Constantin Grigoriță)

ACTUALIZARE 19:00 Jurnaliștii prezenți în preajma Parlamentului de la Chișinău afirmă că ar fi și armata în preajmă. „E si armata prin preajma. Pe str. Maria Cebotari, intre strazile Sciisev si Bucuresti sunt parcate câteva autocare cu numere ale armatei nationale „FA”. Sau le-au imprumutat de la armata, sau se tem pe bune”, scriu unii dintre ei pe Facebook.

ACTUALIZARE 18:55 Oamenii care au pătruns la primul etaj al Parlamentului transmit din mână în mână scuturi ale polițiștilor și piese de mobilier. Potrivit unor jurnaliști blocați în clădirea Legislativului, care transmit la telefon sau postează pe Facebook, protestatarii ar încerca în acest fel să-și facă loc printre polițiștii care s-au baricadat în interior. La fel, există informații că membrii noului Cabinet de Miniștri sunt blocați înlăuntru, împreună cu jurnaliștii.


ACTUALIZARE 18:30 Decizia manifestanților este de a nu le da voie parlamentarilor să părăsească clădirea. Asta deși nu se știe dacă deputații se mai află în Parlament. Lumina nu este aprinsă în niciunul dintre birourile Legislativului.

Potrivit lui Andrei Năstase, președintele partidului politic Platforma Demnitate și Adevăr, în Parlament se află trupe cu destinație specială. Cea mai mare parte din oameni par să-l fi ascultat, asaltul asupra intrării a slăbit din intensitate. Cu toate acestea, protestatarii strigă: „Noi nu cedăm!”, „Noi de aicea nu plecăm!”.

Valentin Dolganiuc, unul dintre liderii Platformei DA, a declarat că formațiunea sa nu își asumă ceea ce se petrece la Parlament. „Ceea ce se petrece în fața Parlamentului nu sunt acte de violențe, este nemulțumirea poporului. Societatea civilă nu mai poate răbda situația politică, vrea anticipate”, a declarat Valentin Dolganiuc.

ACTUALIZARE 17:50 În acest moment mulțimea încearcă sa forțeze intrarea din spatele clădirii Parlamentului. Situația e destul de gravă. Politia abia face față. Oamenii sunt destul de agresivi.


Foto: Constantin Grigoriță

ACTUALIZARE 17:00 Parlamentul Republicii Moldova a votat astăzi, cu 57 de voturi pentru,  programul de guvernare și componența unui nou Guvern, condus de Pavel Filip. Sub presiunea protestatarilor, care au înconjurat clădirea Parlamentului, deputații din noua majoritate de la Chișinău au exclus din ședință un șir de proceduri obligatorii conform Regulamentului, cum ar fi sesiunea de întrebări-răspunsuri ce urmau să fie adresate premierului desemnat. Propunerea de a se trece direct la vot a venit de la liderul formal al Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, în timp ce un grup de deputați din opoziție a încercat să blocheze tribuna Parlamentului, iar liderii protestatarilor au pătruns în holul Legislativului, solicitând suspendarea ședinței

Astfel, noul Guvern a obținut votul de învestitură în regim de urgență, în timp ce o mulțime de câteva zeci ce mii de oameni scandau în stradă „Jos Mafia”.

Știrea inițială

Parlamentul de la Chișinău se întrunește astăzi, la orele 16.00, într-o ședință extraordinară, pentru a vota învestirea unui nou Guvern, condus de Pavel Filip. În paralel, la Parlament se desfășoară o amplă manifestație de protest, convocată de opoziția extraparlamentară și mai multe organizații neguvernamentale, care îl acuză pe oligarhul Vladimir Plahotniuc de tentativă de uzurpare a puterii de stat, prin intermediul unor interpuși din Partidul Democrat din Moldova (PD).

Organizatorii protestului, printre care Platforma Demnitate și Adevăr (DA), care s-a transformat recent într-un partid politic, spun că Pavel Filip, cunoscut ca una dintre persoanele apropiate lui Vladimir Plahotniuc, a încropit peste noapte componența noului Cabinet de Miniștri și un program de guvernare, fără să-l supună dezbaterilor publice.

În viitorul Guvern sunt promovate mai multe persoane din al doilea eșantion al  fostei echipe de guvernământ, cu ar fi viceministrul în exercițiu al Economiei, Octavian Calmîc, propus în funcția de vicepremier, ministru al Economiei, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Galbur, propus în funcția de vicepremier, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, sau șeful Biroului pentru Reintegrare (cu Transnistria – n.red.), propus în funcția de vicepremier (fără portofoliu) pentru Reintegrare. De asemenea, în noul Cabinet sunt promovate persoane extrem de controversate, fiind vorba despre Alexandru Jizdan, propus pentru funcția de Ministru al Afacerilor Interne cu toate că este bănuit de legături cu interlopii. Asta, de altfel, nu a împiedicat numirea lui, anterior, în funcția de vicedirector al Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău.

Votul de învestire a noului Guvern era inițial așteptat pentru ziua de joi, cu atât mai suspectă fiind, în opinia protestatarilor, graba cu care a fost convocată astăzi o ședință extraordinară a Parlamentului.

Dacă își vor respecta angajamentul asumat prin semnarea declarației de constituire a noii majorități parlamentare, Guvernul lui Pavel Filip are asigurate 56 de voturi pentru. Acestea provin din partea deputaților PD, formațiune finanțată și controlată de facto de Vladimir PLahotniuc, a 14 foști parlamentari comuniști, 13 deputați ai Partidului Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu, și opt transfugi de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), al fostului premier Vlad Filat, cercetat în prezent sub arest pentru implicare în furtul unul miliard de doalari din circuitul bancar al Republicii Moldova.

Analiștii politici moldoveni susțin că există motive suficiente de a bănui presiuni, șantaj și corupere a mai multor din acești deputați, pentru a-i determina să accepte un viitor premier, exponent al intereselor lui Vlad Plahotniuc.

Totodată, ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Jammes Pettit, a declarat aseară într-o emisiune televizată că Washington-ul ar accepta orice Guvern pro-european la Chișinău, indiferent de coloratura politică a viitorului prim-ministru. El a lăsat astfel să se înțeleagă că Occidentul nu ar agrea ideea unor alegeri anticipate, pentru care optează forțele extraparlamentare, dar care ar putea aduce la guvernare stânga pro-moscovită. – activenews.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s