Mizeria din spatele hainelor concernului H&M

Totul a pornit de la un documentar numit Sweat Shop, realizat de cotidianul norvegian Aftenposten pentru a arăta lumii cum și unde sunt fabricate produsele celui mai cunoscut lanț de magazine de îmbrăcăminte din lume, gigantul suedez H&M.

Ce se ascunde în spatele hainelor de la H&M? Dezvăluirile șocante ale unei tinere norvegiene au dus la boicotarea cunoscutului brand suedez

Trei tineri bloggeri norvegieni din domeniul modei au fost trimiși de publicația citată, în Cambodgia, una dintre țările în care compania H&M produce majoritatea articolelor vestimentare. Timp de o lună, cei trei au trăit lângă muncitorii care lucrează în atelierele de confecție a hainelor, exact în aceleași condiții ca ei, în case dărăpănate și mizere, simțind pe pielea lor ritmul draconic de muncă, cu ture epuizante.

Prin acest demers, ziarul Aftenposten a dorit să le arate tinerilor occidentali de unde provin hainele pe care ei le poartă zilnic și pentru care trudesc din greu oameni dintr-o țară în curs de dezvoltare, devenită de ani buni un teren de exploatare pentru cele mai mari branduri ale modei. Unde sclavia este legală, muncindu-se între 16 și 18 ore pe zi, pe un salariu mult sub ceea ce se poate numi ”salariu minim”. În condiții igienico-sanitare jalnice și fără nicio protecție, scrie site-ul informarexresistere.fr.

Deși inițiativa cotidianului norvegian  părea lăudabilă, cei trei bloggeri au fost instruiți, la revenirea în țară, să nu spună chiar tot ce au văzut în timpul șederii lor în Cambodgia.

Una dintre tinere a ales însă să spună tot adevărul, pornind din proprie inițiativă o campanie de informare a lumii întregi asupra condițiilor inumane de muncă din atelierele in care se fac hainele H&M. Meritul lui Anniken Jørgensen, în vârstă de 17 ani, este că, încălcând omerta, a reușit să scoată la lumină drama celor care muncesc în atelierele groazei.

Tinerele cambodgiene lucrează de dimineața până noaptea, niciodată mai puțin de 16 sau 18 ore, până la epuizare, pe un salariu de 80 de dolari pe lună, in cazul cel mai bun. Pentru că există și situații in care nu sunt plătite cu lunile.

Când îndrăznesc să protesteze, pentru a cere 4 dolari în plus, protestele lor sunt înăbușite în sânge. Anniken povestește că multe dintre fetele de 18 ani pe care le-a întâlnit in Cambodgia începuseră să muncească de la vârsta de 9 ani.

Grație filmulețului postat de ea pe internet, care a devenit viral, mulți internauți au anunțat că vor boicota hainele gigantului H&M.

Urmariti si filmuletul Pretul scump al hainelor ieftine.

activenews.ro

Urmariti va rog si:

Publicitate

2 gânduri despre &8222;Mizeria din spatele hainelor concernului H&M&8221;

  1. Sistemul actual economic mondial se bazeaza numai pe profit. Nicio firma nu produce ce este necesar si atat cat este nevoie. Orice indicator economic se refera la profit. Bani si iar bani. Cateva milioane de persoane instarite pe pamant si 8 miliarde de oameni ce se zbat in saracie. Undeva lucrurile se vor bloca , sursele de materii se vor epuiza ,bursele se duc naibii si iacata razboiul mondial bate la usa.Pana in 2025 se vor petrece multe.Dolari si euro fara acoperire,BRICS fac o banca mondiala alternativa.Toti se inarmeaza ,lumea a luat-o razna. Dezmat ,desfrau ,toata lumea canta si danseaza. Din umbra grupuri de interese obscure inregistreaza si controleaza tot . SUA spioneaza tot ,inclusiv aliatii si se pregatesc sa atace Rusia siChina . Nici astia nu stau degeaba si fac manevre la greu. Cine stie ce se va intampla si cu Romania ! Daca lumea ia foc nu scapam cu zile.Parjolul vine si la usa noastra. Sunt convins. Problema e cand ?

  2. Bietii oameni , la fel ca in vremurile sclaviei pe plantatiile bogatasilor , cei care tratau sclavii mai rau ca pe animale . Un boicot al produselor acestui gigant suedez , ar fi cea mai potrivita arma impotriva lor .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s