Fostul ministru grec de finanțe, Yanis Varoufakis tradat de presedintele Tsipras. Germania controlează Eurogrupul

La doar câteva ore de la anunțul privind acordul dintre Eurogrup și premierul Tsipras, acord ce va permite Atenei să continue să folosească euro, ziarul liberal britanic New Statesman a publicat primul interviu, de după demisie cu fostul minstru grec de Finanțe, Yanis Varoufakis. Acesta îi acuză direct pe liderii europeni că ”ne-au înșelat”și vorbește despre cele cinci luni de bătălie cu liderii europeni, pentru a încerca să obțină un mic respiro pentru economia greacă, distrusă de cei șase ani de austeritate.

Întrebat cum se simte acum, după demisie, Varoufakis a răspuns:”Mă simt ca în al nouălea cer. Nu mai trebuie să trăiesc în acel program infernal, care era absolut inuman. Am dormit doar două ore pe noapte, timp de cinci luni…Sunt ușurat că nu trebuie să mai suport această presiune incredibilă de a negocia pentru o poziție greu de apărat, chiar dacă am reușit să oblig partea cealaltă să încuviințeze unele lucruri”.

Varoufakis, care a demisionat duminică, 5 iulie, după referendumul care a respins prima propunere de reforme avansată de eurogrup, și-a acuzat colegii europeni că au făcut guvernul de la Atena să muncească degeaba, în speranța că vor obține un acord, când, de fapt, liderii eurogrupului deciseseră deja să nu mai negocieze nimic.

”Ne spuneau că vor date despre parcursul fiscal în care se afla Grecia, toate datele despre întreprinderile publice. Prin urmare, am pierdut o grămadă de timp pentru a le furniza și a le răspunde la chestionare și am avut  sute și sute de întâlniri. Și asta era prima fază. În a doua fază, ne-au întrebat ce avem de gând să facem cu TVA-ul.

Apoi respingeau propunerea noastră, dar nici nu prezentau una de-a lor. Apoi, înainte ca să ajungem la o înțelegere pe tema TVA-ului, treceau la altă chestiune: privatizările. Ne întrebau ce avem de gând să facem în privința privatizărilor: noi propuneam ceva, ei respingeau. Și din nou treceau la alt subiect – pensii, piața de desfacere a bunurilor, relațiile de muncă….Era ca și cum ne învârteam în jurul cozii. Pe scurt,  a spus Varoufakis, ”am fost înșelați”.

Germania controlează Eurogrupul

Întrebat despre modul în care funcționează Eurogrupul, Varoufakis a răspuns tranșant: ”Germania contolează pe deplin Eurogrupul. Este o orchestră bine dirijată. Iar el, Schaeuble (ministrul german de Finanțe – n.r) este dirijorul. Doar ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin, a exprimat câteva opinii diferite de poziția germană, cu mare subtilitate. Era atent să folosească un limbaj special pentru a nu-și arăta opoziția. Iar în final, când  Schaeuble dicta linia oficială, ministrul francez ceda”.

Concluzia lui Varoufakis este că ”de fapt, avem un grup care nu există, dar care are cea mai mare putere pentru a decide viețile europenilor. Nu dă socoteală in fața nimănui, dat fiind că, prin lege, nu există. Totul este confidențial, deci niciun cetățean nu știe ce face… Aici se iau decizii care țin de viață și de moarte, dar niciun membru nu trebuie să răspundă în fața nimănui”.

Fostul ministru grec de Finanțe a mai spus, în interviul pentru ziarul britanic, că guvernele care ar fi putut să arate cea mai mare simpatie pentru Atena, s-au dovedit, în realitate, a fi ”inamicii cei mai energici”.

Tsipras nu m-a sprijinit

Varoufakis i-a reproșat premierului Alexis Tsipras că nu l-a susținut până la capăt. ”Eu am avut un plan, dar nu am fost sprijinit. Chiar și Alexis Tsipras a decis, în ciuda acelui NU de la referendum, să facă unele concesii ulterioare. Și, indiferent care ar fi fost poziția creditorilor, el a decis să nu îi sfideze”, a dezvăluit fostul ministru grec de Finanțe. – activenews.ro

Ma gandeam eu ca un ateu ca Tsipras era imposibil sa fie un om cu coloana vertebrala, dar sa mearga pana acolo incat sa tradeze intreg poporul grec de maniera in care a facut-o si aici ma refer la incalcarea flagranta a dorintei clare a poporului exprimata prin referendum, e deja nesimtire crasa, cu nimic diferita de ai nostri conducatori.

Eu cred ca Tsipras se baza pe un referendum favorabil masurilor de austeritate luate de UE, exact cum manipula presa centrala, ca sa fie acoperit vis-a-vis de actiunile ulterioare, dar nu i-a iesit si acum si-a data arama pe fara. Sper insa ca poporul grec nu va accepta aceasta tradare si va lua atitudine, pentru ca aceasta austeritate nu va duce decat la subjugare totala fata de papusari, iar finalul va fi acelasi doar ca tara va fi distrusa si poporul sclavagit, exact cum am ajuns noi si altii care au acceptat aceste mizerii.

18 gânduri despre &8222;Fostul ministru grec de finanțe, Yanis Varoufakis tradat de presedintele Tsipras. Germania controlează Eurogrupul&8221;

  • ar trebui sa le inchida de tot si apoi nationalizate, tragedia greaca continua tocmai din cauza prelungirii acordului. la ce asistam acum e o aspirina pentru cineva plin de cancer.

  • Prin pedepsirea Greciei,se dorește atenționarea „altor amatori de ieșiri din front”, îndeosebi,Franța și Italia. Am impresia ca problemă greacă a fost deliberat creată pentru a se da o lovitură mortală statelor națiuni și crearea Statelor Unite ale Europei. Problemă,reacție,soluție, vă sună cunoscut?

   • Jidanul Martin Schulz a spus ca trebuie creat un .. guvern european, iaca si solutia.

   • grecia pedepsita??? hahaha, ce mai pedeapsa, sa ti se amane plata la 300 mld si sa mai si primesti inca 86 mld
    john, lumineaza-ma, ca nu vad logica spuselor tale

   • @vigilentule:Cand am folosit cuvantul „pedeapsa” m-am gandit la lectia pe care i-au servit’ó Merkel &Co lui Tipras pentru indrazneala de-ai infrunta si a organiza acel referendum.Inca nu se stie cu exactitate daca va primi sau nu acei l imprumut de 86 de mld.Se joaca tare,iar cei care sufera sunt grecii.

    „Ne e foame, ticăloşilor!” | Guvernul Tsipras, pe cale să devină minoritar
    http://www.paginadepolitica.ro/proteste-la-atena-ne-e-foame-ticalosilor-guvernul-tsipras-pe-cale-sa-devina-minoritar/

    Paul Krugman, premiat cu Nobel pentru economie: Planul eurogrupului pentru Grecia e o nebunie, razbunare pura, o tradare.Paul Krugman a calificat drept o “nebunie” cerintele solicitate Atenei de creditorii internationali.Americanul sustine intr-un editorial in New York Times ca pozitia adoptata de tarile Europei occidentale „pare mai degraba o razbunare, distrugerea totala a suveranitatii nationale si a oricarei sperante de libertate. Este ca o tradare”.“Sa presupunem ca il considerati pe Tsipras un cretin. Sa presupunem ca va doriti in mod intens sa vedeti cum pleaca Syriza de la putere. Sa presupunem, chiar, ca salutati perspectiva ca grecii astia enervanti sa fie dati afara din zona euro.
    Chiar cu aceste presupuneri, lista de cereri a Eurogrup este o nebunie (…) Se duce dincolo de duritate, intr-o zona a razbunarii pure, a distrugerii complete a suveranitatii unei natiuni, fara nicio speranta de a aduce usurare. Este, probabil, o oferta pe care Grecia nu o poate accepta. Dar chiar si asa, este o tradare grotesca a tot ce se presupune ca trebuia sa insemne proiectul european. (…)
    Sa fie clar: ce am invatat in aceste saptamani este ca a fi un membru al zonei euro inseamna ca economia iti poate fi distrusa de creditori daca faci un pas gresit (…) Ramane la fel de adevarat ca a impune o austeritate dura fara a sterge din datorie este o politica sortita esecului, oricat de dispusa ar fi o tara sa accepte suferinta. Si asta inseamna ca pana si o capitulare a Greciei este o fundatura” a scris Krugman.
    Krugman, voce de stanga, a folosit pe Twitter celebrul #ThisIsACoup (Aceasta este o lovitura de stat) unul dintre cele mai utilizate hashtag-uri luni dimineata in numeroase tari europene – Grecia, Franta si chiar Germania.
    http://krugman.blogs.nytimes.com/?module=BlogMain&action=Click&region=Header&pgtype=Blogs&version=Blog%20Post&contentCollection=Opinion&_r=0

    Plafonarea ELA a obligat, practic, autorităţile de la Atena să trimită băncile în concediu forţat: din 29 iunie nu se mai fac operaţii la ghişeu. Retragerile din cont prin ATM sunt limitate la 60 de euro/zi şi au fost impuse şi alte măsuri de control al capitalului, cum ar fi interzicerea transferurilor în străinătate.
    Cu certitudine, BCE nu va ridica plafonul ELA (deci nu va infuza bani suplimentari în băncile greceşti) dacă acordul asumat luni la Bruxelles de premierul Tsipras nu va fi adoptat miercuri seară de deputaţii de la Atena.
    http://www.paginadepolitica.ro/bloomberg-bce-decide-joi-daca-tine-in-viata-bancile-grecesti-sau-le-lasa-sa-moara/

 1. Martin Schulz:

  „Problemele europene centrale, importante nu mai pot fi soluţionate doar de şefii de Guverne”, a declarat Schulz pentru săptămânalul german Stern, la o zi după acordul laborios semnat la Bruxelles între Grecia şi creditorii săi.

  „Pentru acest lucru, avem nevoie de instituţii comunitare (…). Avem nevoie de un Guvern european”, în special pentru probleme legate de comerţul internaţional, climă, imigraţie, evaziune fiscală sau politică monetară, a adăugat el.

  „Ne aflăm fără îndoială într-o criză gravă. Multă frustrare, dezamăgire, neînţelegere reciprocă – la această intensitate, este ceva nou pentru mine”, a precizat el, insistând asupra faptului că „Europa nu moare”.

  • Cu alte cuvinte,vedeți,băi, la problemele voastre, avem o singură soluție: un guvern,o monedăo religie si’un despot iluminat! All in one! Cedați suveranitatea,renunțați la drepturile și libertățile voastre,pentru a putea proclamă NWO! Bun venit în statul totalitar, polițienesc global!

 2. Adevarul il stie numai Dumnezeu . Cert este ca niciun stat european nu a sustinut Grecia desi in PE se maimutareau toti in jurul lui Tsipras si in realitate erau toti in acord cu creditorii si pungasii .
  Ce poate face un singur om intre atatia rechini?
  Yanis Varoufakis a dat bir cu fugitii , pentru ca stia ce va urma si ca nu putea tine piept mafiei Eurogrupului condus de Merkel , sluga umila a ocultei sioniste , papusarilor si l-a lasat pe Tsipras sa se descurce .
  Se vede treaba ca asa este scris si toate acestea trebuie sa-si urmeze cursul pana la venirea antihristului .
  Nu cred ca Tsipras este ateu . Daca ar fi asa , nu s-ar fi dus la inceput de mandat , sa ia binecuvantare din Sfantul Munte . Si aceasta minciuna este o manipulare tipica mass-mediei aservita ocultei .

 3. Daca stau bine si ma gandesc , din informatiile publicate , grecii au votat NU austeritatii si impotriva continuarii imprumuturilor ilegale , insa nu au dorit ca tara (Grecia) sa iasa din zona euro si din UE .
  Pai , vrei sa fii si cu „curechiul uns si cu slanina-n pod” ?cum spune un proverb romanesc?
  Daca erau hotarati sa iasa din zona euro si din Uniune , Tsipras ar fi fost validat de popor sa actioneze in consecinta la Bruxelles .
  Sunt multe dedesubturi pe care lumea nu le cunoaste .
  Nu au vrut sa se intoarca la drahma , moneda nationala .
  Daca Guvernul Tsipras ar fi sugerat poporului intentia Greciei de a iesi din UE si din zona euro , multi greci nu s-ar fi prezentat la vot , iar procentul ar fi fost foarte mic si referendumul nu si-ar fi atins scopul .
  Intrebarea a facut referire doar la neacceptarea masurilor de austeritate , ori , daca ramai in continuare membru UE , nu mai poti sa te conduci singur , din punct de vedere economic ,ci trebuie sa asculti de stapanii de la Bruxelles si sa accepti santajul .
  Grecii au spus , ne-am saturat de mere , vrem pere !

 4. Se prea poate . Nu am vazut ceremonia de investitura , pacat daca nu l-a avut pe Dumnezeu , mai intai de toate .
  Cei fara de Dumnezeu nu vor reusi nimic pentru nimeni niciodata !
  Sincer imi pare rau , iar mai rau este ca nu voi mai avea incredere in nimeni niciodata , dintre cei care conduc si sunt supusi UE .(cele 28 de state vandute diavolului )

 5. SUA este de mult timp un lagar nazist.
  Europa recte UE devine tot mai mult un lagar nazisto-comunist.
  In curand cele doua se vor infrati, precum orasele din diferite colturi ale Europei.
  Frica indusa si introdusa (terorism, lipsa locurilor de munca, a pensiei, a sanatatii, insecuritatii, droguri, homosexualitate) mentine controlul total asupra populatiei si asa nevrotica, depresiva, intr-o colivie tot mai stramta. Mintea care nu este ocupata cu rugaciunea, o ia in primire dracul. Asta s-a intamplat cu noi.
  Ce mai sunt oamenii azi ? niste animale, haituite, muncite in slujba altora, pana la moarte, adica niste sclavi cu iluzia libertatii si a democratiei doar pe hartie.
  De multe ori sunt intrebat ce mai fac ? de cativa ani am un singur raspuns: supravietuiesc. Atat pot eu, poate altii reusesc mai mult.
  Ce putem face sa rasturnam tirania ? ori sa ne ascundem, ori sa evadam, ori sa luptam dar nu vorba ci cu arma. Cati sunt in stare sa se adune si sa lupte cu arma ? putini. Ar trebuii sa detonam lagarul din interior, dar cum sa o facem ? cine sa o faca ?
  Daca luam ca referinta era noastra anul 1, omul este la fel de tiran si rau, doar tehnologia a avansat, care si ea este folosita in scopuri criminale.
  Dupa lovitura de stat din 1989, au devenit credinciosi de fatada si comunistii inariti, s-au construit biserici fara numar, preoti fara numar, calugari fara numar, si cu toatea astea lumea este tot mai rea si criminala. La fel si farmaciile, sunt fara numar dar oamenii sunt tot mai mult si mai multi bolnavi.

  Ceva nu este in regula cu lumea sau eu nu judec bine ? Ma simt pe zi ce trece ca in filmul Matrix.

 6. safimvigilenti,
  Grecia nu ca e pedepsita , Grecia este ruinata in masura in care primeste acest „ajutor”financiar din partea celor care au pus gheara pe aceasta tara extrem de bogata si frumoasa . Acesti bani care i-au fost bagati cu forta de creditori , plus datoria ilegala de 300 mld , reprezinta „cumpararea” acestei tari de catre oculta mondiala si nu reprezinta niciun ajutor pentru tara ci , sunt dirijati tot de Bruxelles in interesul ocultei .

 7. Deci tradatori gasim in toate tarile ca Romanica,Grcia,etc.Am citit un articol in care soros s-a laudat ca i-a platit lui Tsipras sa tina cursuri in SUA,deci …….sa fie adevarat?!
  In alta ordine de idei,Grecia nu a facut niciun chilipir referitor la noul imprumut,de ce ?,pentru ca Grecia nu primeste decat 36mld.iar 50 mld.le platesc grecii prin darea in folosinta Germaniei portul Pireus(daca nu ma insel),deci au pierdut o piesa importanta de pe tabla de sah a economiei Greciei si au vandut bonduri de stat,care toate astea daca in trei ani Grecia nu-si revine economic le va pierde pe toate.Ce-i rau,grecii n-au vrut sa scada pensiile si salariile,au marit TV-aul la turism de la 13%- 23% adica tie romanule care vizitezi Grecia,grecul nu face pe turistul la el in tara,au crescut TV-aul de la 10% la 13% pentru obiectele de lux si au marit varsta de pensionare la femei la 62 de ani,asa cum de fapt este in toata Europa.Imi pare rau pentru ei dar vor sa aiva pensii mari,salarii mari dar de unde……Da, ei au avut tradatori pe undeva corecti,le-a spus va dam pensii si salarii mari dar trebuie sa ne alegeti pe noi(stiau ei ce matrapaslacuri trebuia sa faca),pe cand la noi ,alogenii nostrii si-au facut conturile doldora,au jupuit tara c-au vazut ca romanasul e prost si accepta orice.So…cine-i mai castigat?,EVIDENT PAPUSARII.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s