David Stockman, fost oficial al Administraţiei Reagan: „Suntem în faza terminală a unui sistem monetar care nu este viabil, stabil sau sustenabil”

Actualul sistem monetar se apropie de dezintegrare, spune David Stockman, fost oficial al Administraţiei Reagan. „Preţurile şi profiturile vor cădea pretutindeni şi vom avea un profund val deflaţionist la scară planetară.”

O criză mai gravă decât cea din anul 2008 şi care ar urma să pună capăt alcătuirii sistemului financiar aşa cum îl ştim. Acesta este scenariul pe care ni-l pune în faţă David Stockman, fondator la Heartland Industrial Partners şi care în timpul mandatului prezidenţial al lui Ronald Reagan a ocupat funcţia de director al Office of Management and Budget (OMB). „Suntem în faza terminală a unui sistem monetar care nu este viabil, stabil sau sustenabil”, a declarat acesta într-un interviu pentru portalul King World News.

Revenirea actuală ar fi de scurtă durată, alimentată de nişte stimuli care ei înşişi induc dezechilibre ce ne vor conduce la prăbuşirea ulterioară. Injecţiile de lichiditate ale băncilor centrale au inflamat economia financiară, dar nu au ajutat economia reală. respectiv producţia şi crearea de locuri de muncă. Produsul Intern Brut al SUA a avansat mult anul trecut pe stocuri care se vor răsfrânge negativ asupra dinamicii econoomice pentru anul în curs.

Un război de cinci-şase ani împotriva celor care economisesc ce a fost dus de „bancheri centrali tot mai disperaţi şi mai lipsiţi de orizont” va precipita o nouă criză. „Am ajuns la punctul de rupere”, spune Stockman, a cărui carte „Marea deformare. Coruperea capitalismului în America” („Great Deformation. The Corruption of Capitalism in America”) a primit calificativul best-seller din partea publicaţiei New York Times.

„Aproape de nebunie”

În opinia sa, piaţa este „exuberant iraţională” şi tranzacţionarea acţiunilor pe Bursa de la New York la niveluri de 20 de ori câştigurile raportate anterior „nu are sens”. „Este un sistem financiar iraţional”, a continuat Stockman, aducând în discuţie faptul că în urmă cu numai câteva săptămâni dobânzile titlurilor de stat germane erau de numai jumătate de procent: „Este aproape de nebunie pentru că niciun guvern nu este suficient de puternic în lume – cu taxele sale şi cu inflaţia – pentru a i se acorda privilegiul de a se împrumuta pe termen lung la 0,50%.”

Jocuri de noroc… periculoase

Politicile monetare neconvenţionale au oprit orice mecanism de descoperire a preţurilor în pieţele financiare care seamănă tot mai mult cu „o imensă arenă a jocurilor de noroc”. Acestea nu aduc nimic economiei, ci cel mult măresc artificial valoarea activelor aflate în proprietatea celor mai bogaţi 1% dintre americani.

Banca centrală a SUA amână ridicarea ratelor de dobândă. „Nu este numai iraţional: este şi periculos”, spune Stockman. Aceasta apasă şi dobânzile din piaţa hârtiilor de credit pe termen scurt care de 18 luni sunt la nivelul zero. Aceasta permite refinanţarea poziţiilor bursiere şi a celor din pieţele de bonduri, precum şi alte categorii de speculaţii.

O cădere a cotaţiilor urmată de o criză ireparabilă de încredere

Puterea de cumparare a dolarului in perioada 1913 – 2013

Banii aruncaţi de autorităţile de politică monetară nu se vor regăsi în hiperinflaţie. Aceasta poate apărea doar local, când o ţară tipăreşte bani într-un context în care statele vecine păstrează un regim valutar responsabil. Prin contrast, pomparea de bani la nivel mondial doar crează baloane speculative şi valuri de investiţii greşite. Acum sunt la nivel global supracapacităţi industriale, business-uri dezvoltate nesustenabil şi operaţiuni miniere deschise neeconomic. Ele vor intra în faza ajustării şi lichidării.

„Preţurile şi profiturile vor cădea pretutindeni şi vom avea un profund val deflaţionist la scară planetară”, spune Stockman, care a ocupat poziţii importante la companii financiare renumite de pe Wall Street cum ar fi Salomon Brothers şi Blackstone Group.

Va fi un şoc pentru întregul sistem de cazinou care se bazează pe supraevaluări. În cele din urmă, criza va fi de încredere, iar aceasta nu va mai putea fi redresată de băncile centrale care şi-au consumat forţa în anii post-criză.

Colaps financiar şi crize politice

Valoarea dolarului american in functie de aur

Sutele de milioane de dolari aruncaţi în licitaţiile pentru operele de artă sunt un semnal, în opinia fostului oficial al Administraţiei Reagan, ca ne aflăm în fazele finale ale balonului speculativ. Sistemul financiar va deveni din ce în ce mai instabil, iar finalmente va intra în colaps. „Cred că va marca un eşec total al sistemului monetar care, practic, este în metastază încă din anul 1971”, spune Stockman care consideră că atunci singura monedă care va mai fi de bază va fi aurul. Guvernele nu vor dori acest lucru, însă oamenii care vor dori să-şi protejeze avuţia vor forţa lucrurile în acest sens chiar cu preţul unor crize politice. Este contextul în care sistemul actual bazat pe bănci cu rezervă fracţionară şi bani de hârtie va fi distrus. „Nu poţi prezice exact momentul, dar poţi cu siguranţă să fi destul de încrezător cu privire la direcţie”, a conchis Stockman. – capital.ro

Astfel, dupa ce sefa Federal Reserve Janet Yellen spunea saptamna trecut ca piata bursiera este supraevaluata si cu alte cuvinte e gata sa explodeze, iata ca o alta voce importanta anunta marele colaps despre care va vorbesc de un an de zile.

„Sistemului monetar practic este în metastază încă din anul 1971”, spune Stockman

Ce inseamna treaba asta?

Inseamna ca de atunci americanii au inceput sa printeze mai multi bani decat rezerva de aur detinuta in banca centrala. Acest lucru ducand la acesta metastaza care in cele din urma s-a agravat prin imprimari masive de dolari(principala moneda), iar mai recent si de euro, culminand cu printarea masiva din 2008, 5 trilioane de dolari.

Singurul lucru care a facut sa infloreasca economia americana dupa 1970 a fost faptul ca SUA a pacalit tarile din orientul mijlociu sa-si tranzactioneze petrolul in dolari, altfel aceasta moneda era de mult la pamant. Totul fiind doar o prelungire a bolii in care se gaseste intreg organismul financiar, organism care in cele din urma va ceda definitiv cat de curand in anul, anii care vor urma.

Pentru a intelege mai bine cele prezentate mai sus, urmariti va rog cu atentie postarile de la categoria: Criza economica

2 gânduri despre &8222;David Stockman, fost oficial al Administraţiei Reagan: „Suntem în faza terminală a unui sistem monetar care nu este viabil, stabil sau sustenabil”&8221;

 1. O fi sistemul monetar al SUA in metastaza din moment ce fabrica bani in prostie fara sa aiba acoperire in aur .
  Se spune (am citit acum cativa ani pe o stire publicata pe un site )ca lingourile de aur ale SUA au disparut de la banca centrala fiind inlocuite cu lingouri false , iar cel care a descoperit aceasta nu-i altul decat
  Dominique Straus-Kahn in timpul mandatului de sef al FMI , acesta fiind informat de un alt diplomat de la FMI cetatean dintr-o tara asiatica , nu mai retin numele si tara ,pentru ca si aceluia i-a fost fabricata tot o astfel de inscenare ca lui Straus-Kahn , desi avea varsta de peste 70 de ani , fapt pentru care Straus-Kahn a fost victima acelei inscenari cu negresa africana camerista de hotel , care , se spune ca ar fi fost platita cu un milion de dolari , sa depuna marturie impotriva francezului sef al FMI ca ar fi fost abuzata de Dominique Straus-Khan . Magareata tip-americana , ar fi fost descoperita , iar invinuitul pe nedrept , a fost lasat in pace si s-a ales doar cu indepartarea din functie , arest pentru o perioada , terfelirea lui ca persoana care i-a adus renuntarea la candidatura la presedintie in cursa electorala cu Nicolas Sarkozy desi avea mai multi sustinatori decat Sarkozy .
  Inca de atunci s-a descoperit ca aurul Americii a fost furat (de cine oare ? Cine oare sunt cei mai bogati din lume si detin mai bine de jumatate din averea lumii ?)iar tiparnita de bani , munceste non-stop intr-o nebunie , fara nicio acoperire in aur .
  De aceea umbla amerlucii sa faca razboaie , sa puna labele pe Rusia , pe toate resursele de pe intreg Pamantul si , in ce ne priveste , din bogata Romanie !!!
  Pana cand , pana cand tot vor tipari , pana se vor prabusi! Apoi vine „salvatorul ” cine altul decat Antihrist?
  Toate acestea au fost bine (pentru ei)planificate de papusari . Nimic nu-i intamplator , nimic !O piesa din marele PAZZLE a papusarilor .

 2. Cat de ipocrit sunteti mr.David Stockman,cand dv.ati avut o functie destul de importanta in vremea presedintelui Reagan, vreti sa spuneti ca nu stiati si ca nici in aceste zile nu stiti ce urmaresc acesti sacali de Rothschild.Aceasta familie care a distrus sistemul financiar al lumii cu ajutorul presedintilor americani.Aveti informatii ,este plin internetul cu scandaloasele „inventii financiare”la care presedintii americani au acceptat, iar la sfarsitul mandatului si-au cerut scuze.
  Fi barbat si spune ce pregatesc acesti nemernici care detineau jumatate din bogatia lumii de la sfarsitul sec XIX.Vor sa schimbe moneda si si mai rau sa oblige lumea sa accepte cipuri ca altfel nu mai au acces la nicio sursa financiara?Of,Doamne,sunt atatea informatii insotite de apeluri la oameni sa ACTIONEZE pana nu e prea tarziu,dar lumea…. sau poate asa ne-o fi scris?! Au speculat state deci oameni si continua s-o faca si in zilele noastre si noi ne lasam dusi de nas.
  Chiar Napoleon Bonaparte a spus:Mana care da este deasupra mainii care ia.Banii nu au patrie,bancherii nu au patriotism si nici bun simt,unicul lor tel este castigul.
  Deci ce vrea acest Mr.David sa ne imbrobodeasca,sa vina sa-i dam lectii daca considera ca a lipsit de la aceste ore.Dar ma intreb acest om oare mai traieste?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s