Tot mai multe state europene îşi repatriază rezerva de aur, într-o încercare de a atenua anuntata cădere a dolarului

Tot mai multe state europene îşi repatriază rezervele de aur, continuând trendul început în 2012. Băncile centrale au început repatrierea deja cu câţiva ani în urmă, adică înainte de a avea Brexit, Catalonia, Trump, AFD (partidul Alternativa pentru Germania) sau tensiunile crescute dintre Politburo la Bruxelles şi naţiunile din Europa de Est, spun specialiştii.

FOTO 123 RF

Ankara a decis să aducă înapoi tot aurul său stocat în Rezerva Federală a Statelor Unite, potrivit presei turce, citate de rt.com.

În ultimii ani, Turcia a repatriat 220 de tone de aur din străinătate, iar 28,7 tone au fost aduse din SUA anul trecut.

Rezervele de aur ale Turciei sunt estimate la 564 de tone şi se ridică la aproximativ 20 de miliarde de dolari, a raportat ziarul turc Yeni Safak.

Aceasta face ca Ankara să fie al 11-lea cel mai mare titular de aur, în spatele Olandei şi înaintea Indiei. Rapoartele vin într-un moment în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a adoptat o poziţie fermă împotriva monedei americane.

În această săptămână el a criticat creditele în dolari şi a spus că împrumuturile internaţionale ar trebui să fie acordate în aur.

„De ce facem toate împrumuturile în dolari? Să folosim o altă monedă. Împrumuturile ar trebui să se facă pe bază de aur”, a declarat Erdoğan într-un discurs la Congresul Global pentru Antreprenoriat din Istanbul.

„Cu dolarul lumea este întotdeauna sub presiunea cursului de schimb. Ar trebui să salvăm statele şi naţiunile de această presiune a cursului de schimb. Aurul nu a fost niciodată un instrument de asuprire în istorie „, a adăugat el.

În 11 aprilie, lira turcă a atins un nivel record faţă de dolar.

Valul a început în 2012, când Venezuela a anunţat că a repatriat 160 de tone de aur, în valoare de aproximativ 9 miliarde de dolari. Bundesbank din Germania a cerut apoi returnarea a 300 de tone, iar FED a spus că va dura şapte ani pentru a face acest lucru. Olanda a repatriat şi ea 122,5 tone de aur.

„Băncile centrale au început repatrierea deja cu câţiva ani în urmă, adică înainte de a avea Brexit, Catalonia, Trump, AFD sau tensiunile crescute dintre Politburo la Bruxelles şi naţiunile din Europa de Est”, a declarat Claudio Grass de la Precious Metal Advisory Switzerland.

Potrivit lui, lumea ar trebui să fie mai puţin centralizată. „Dacă urmăm această tendinţă, ar trebui să fie evident că următorul pas ar trebui să fie o divizare şi mai mare în unităţi mai mici decât statele suverane. Cu o astfel de fragmentare geopolitică vine şi descentralizarea puterii”, a spus Grass.

Ungaria şi-a repatriat rezerva de aur 

Banca Naţională a Ungariei a a finalizat repatrierea rezervei de aur a ţării de la Londra la Budapesta. BNR continuă însă să depoziteze mai mult de jumătate în afara ţării, deşi alte state, precum Olanda, Germania şi Austria şi-au diminuat depozitele din afara ţării pentru a spori încrederea financiară.

Conform agenţiei maghiare MTI, Ungaria şi-a repatriat înreaga rezervă de aur depozitată în afara ţării – aproximativ 3 tone în valoare de 130 de milioane de dolari. Banca Naţională a Ungariei susţine că păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în Ungaria şi oferă ca exemplu decizii similare de repatriere luate de ţări precum Olanda, Germania şi Austria.

Unde este depozitat aurul României

România în schimb, continuă să păstreze mai mult de jumătate din rezerva de aur depozitată în străinătate, în principal la Londra.

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut cu 4,7%, la 35,073 miliarde de euro, în februarie comparativ cu nivelul de la finalul lunii ianuarie. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia s-a situat la 3,6 miliarde de euro. Totodată, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 28 februarie 2018, au fost de 38,673 miliarde de euro, faţă de 37,095 miliarde de euro, la 31 ianuarie 2018.

Banca centrală a Germaniei a anunţat, anul trecut, că a finalizat programul de a repatria o parte din rezerva de aur a ţării, în valoare de aproape 31 mld. de dolari, pe care o ţinea depozitată la New York şi Paris.

Rezerva de aur a Germaniei, evaluată la aproximativ 130 de miliarde de dolari, este a doua din lume ca mărime, dupa cea a SUA. – adevarul.ro

Cum va spuneam si cu alte ocazii, bogatia unui stat este data in primul rand de cantitatea de aur. Banii printati in nestire si fara nici o acoperire in nimic, cu trecerea timpului isi dovedesc non-valoarea, devin doar niste hartii goale.

Statele constiente stiu aceste lucruri si isi iau masuri din timp, mai putin ca de obicei Romania, cea mai sclavagista tara de pe pamant.

Urmariti va rog materialele urmatoare:

De ce este insa Erdogan din ce in ce mai vocal impotriva dolarului? Foarte simplu, pentru ca odata cu eliminarea tranzactiilor de petrol in dolari, moneda americana va colapsa si odata cu ea intreg sistemul financiar global, asa ca aurul va fi singurul lucru palpabil.

Urmariti va rog si:

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s