Mecca: Cel puțin 717 persoane au murit și 805 au fost rănite într-o busculadă în care au fost implicați pelerinii. Atentie, Imagini socante!

Cel puțin 717 persoane au murit și 805 au fost rănite într-o busculadă în care au fost implicați pelerinii, joi, la Mina, în apropiere de Mecca, au anunțat autoritățile saudite, relatează digi24.ro

mecca 

ACTUALIZARE 15:50 Pelerinii plecați din România la Mecca prin Centrul Cultural „Islamul Azi” sunt în siguranță, potrivit unui comunicat al acestei organizații: „Astăzi, 24.09.2015, a avut loc un mare accident în timpul Pelerinajului de la Mekka, în zona numită Jamarat, unde şi-au pierdut viaţă conform ultimelor estimări 717 de persoane şi au fost rănite 805 (Saudi Gazette).

Vrem să anunţăm că pelerinii plecaţi din România, în grupul organizat de Centrul Cultural Islamic Islamul Azi, sunt cu toţii în siguranţă. Ei au terminat deja în prima parte a acestei zile acest ritual şi în acest moment se află la hotel. Ţinem să asigurăm rudele pelerinilor că cei dragi se află în siguranţă şi ne rugăm că aceştia să se întoarcă sănătoşi acasă, luni, 28.09.2015. Dumnezeu să îi ierte pe toţi cei care şi-au pierdut viaţă şi să îi însănătoşească pe răniţi!”

Filiala din Constanța a organizației a precizat pentru Digi24 că 150 de pelerini au plecat din România la Mecca. 20 dintre aceștia sunt din Constanța, restul din țară. ACTUALIZARE 15:40 Un nou bilanț al apărării civile dezvăluie proporțiile tragediei: 717 morți și 805 răniți. ACTUALIZARE 14:25 Noul bilanț indică 453 de morți și 719 răniți. Iranul a acuzat Arabia Saudită că nu a luat măsuri potrivite pentru asigurarea securității. „Pentru motive încă necunoscute”, un drum a fost închis în apropiere de locul unde pelerinii efectuau ritualul lapidării simbolice a lui Satan, a afirmat șeful organizației iraniene care se ocupă de pelerinaj. „Aceasta a dus la tragicul incident”, a afirmat oficialul la televiziunea iraniană de stat. Sunt în curs de desfășurare operațiuni de salvare, iar până în prezent sunt 100 de morți și 390 de răniți, au anunțat inițial serviciile de apărare civilă într-o postare pe contul de Twitter, ceea ce sugera că bilanțul ar putea crește. Ulterior au fost anunțați 150 de morți, apoi bilanțul a crescut la 220 de morți, iar ulterior la 310 morți. Cu mai puțin de două săptămâni în urmă, 107 oameni și-au pierdut viața și peste 230 au fost răniți după ce o macara s-a prăbușit, în timpul unei furtuni, peste Marea Moschee de la Mecca. Cu toate acestea, pelerinajul anual a fost menținut. În anul 2006, o busculadă produsă în timpul Hajj-ului s-a soldat cu moartea a circa 350 de pelerini.

Pelerinajul musulman de la Mecca.

Regatul Arabiei Saudite este locul de naștere al Islamului, adăpostind primele două locuri sfinte ale musulmanilor: Marea Moschee de la Mecca și Moscheea profetului din Medina. „Hajj” este un ritual care reface traseul profetului Mohammed, din urmă cu 14 secole, relatează Agerpres.

Începe cu deplasarea pelerinilor de la Mecca la Mina, o vale din apropierea orașului sfânt, unde credincioșii musulmani petrec noaptea în rugăciuni, și continuă cu urcarea pe muntele Arafat, situat la 12 kilometri de Mecca, unde Profetul Mohammed a rostit ultima sa predică, petrecând ziua în rugăciuni și reculegere.

Pelerinii urcă Jabal al-Rahma (Muntele Iertării), unde rămân până la apusul soarelui, pentru a implora iertarea divină. Punctul central al pelerinajului, acest moment de calm și rugăciune, simbolizează Judecata de apoi. Potrivit tradiției, Satan s-a arătat de trei ori în aceste locuri: în fața lui Abraham, apoi a soției acestuia, Hagar, și în fața fiului celor doi, Ismail. Pelerinii revin apoi la Mina, unde lapidează trei stele reprezentându-l pe Satan (gest care simbolizează refuzul răului) și participă la Sărbătoarea Sacrificiului, a mielului pe care Abraham l-a sacrificat în locul uciderii fiului său, din ordinul Domnului.

Această ceremonie, cu un mare grad de risc, marchează prima zi a Sărbătorii Sacrificiului, Kurban Bayramul (4 octombrie), care durează trei zile și constă în a arunca zilnic cu câte șapte pietre în trei stâlpi înalți de 18 metri, amplasați pe o distanță de 272 de metri, situați în Valea Mina, în timp ce scandează „Allah Akbar” (Alah este cel mai mare). În final, pelerinii vor reveni la Mecca, unde vor înconjura de șapte ori Kaaba (Casa Domnului), o construcție cubică situată în centrul Marii Moschei, care adăpostește piatra neagră adusă, conform tradiției, patriarhului Abraham de către îngerul Gabriel.

Anul trecut au participat peste două milioane de oameni, dintre care peste 1,4 milioane au venit din afara regatului, fiind în scădere comparativ cu 2012, când au participat 1,75 milioane de persoane. Riyad-ul a impus anul trecut o reducere cu 20% a numărului de pelerini din alte țări și cu 50% pentru cei veniți din Arabia Saudită, invocând riscul unei epidemii de MERS-CoV și lucrările de extindere a locurilor sfinte. În 2008, numărul musulmanilor a atins aproximativ cifra de trei milioane, veniți din aproape 100 de țări.

La pelerinaj a participat în 2013 Abdullah Gül, care a devenit primul președinte turc în funcție participant la pelerinajul de la Mecca. În 2007, președintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a fost primul șef de stat al Republicii islamice care a participat la pelerinajul de la Mecca. În fiecare an Arabia Saudită desfășoară peste 100.000 de forțe de ordine și voluntari, inclusiv pompieri, echipe medicale și oameni de serviciu pentru a asigura securitatea acestei imense adunări, marcate frecvent de incidente cu sute de morți (atacuri, incendii și busculade ucigătoare).

Alte tragedii produse la Mecca În 2006, prăbușirea hotelului Luluat al-Kheir (Perla binelui) din Mecca s-a soldat cu 363 de morți, iar în 2005, în prima zi a sărbătorii musulmane a sacrificiului, s-au înregistrat 251 de victime.

În 2003, 14 pelerini, printre care șase femei, și-au pierdut viața într-o busculadă.

În înghesuiala și panica din cursul pelerinajului din 2002, 35 de persoane au fost sufocate sau călcate în picioare în momentul în care un mare număr de credincioși s-a îngrămădit în Valea Mina, iar în 2001, 35 de credincioși au murit în cursul ritualului.

Cel mai grav eveniment a avut loc însă în 1990, când 1. 426 de pelerini și-au pierdut viața în îmbulzeala creată într-un tunel.

De-a lungul timpului, au fost ani în care pelerinajul la Mecca a fost interzis din cauza problemelor legate de siguranța sănătății. Astfel, în 1947, Egiptul le-a interzis cetățenilor săi să se ducă la locurile sfinte din cauza unei epidemii de holeră.

Cronologie: 1975 – 200 de morţi după explozia unei ţevi de gaz

1987 – aproximativ 400 de morţi în urma unor proteste la Mecca 1989 – un mort şi 16 răniţi după explozia unei bombe lângă Marea Moschee

1990 – 1.426 pelerini morţi într-o busculadă

1991 – 91 de soldaţi senegalezi care se întorceau de la pelerinaj mor după ce avionul în care erau s-a prăbușit

1991 – 261 de morţi. Erau nigerieni care fuseseră în pelerinaj la Mecca, iar avionul în care erau s-a prăbușit

1994 – 270 de morţi într-o busculadă 1997 – 340 de pelerini morţi şi 1.500 răniţi, într-un incendiu la Mina

1998 – 180 de morţi într-o busculadă lângă Mecca 2001 – 35 de morţi într-o busculadă

2003 – 36 de pelerini morţi într-o busculadă 2004 – 244 de pelerini morţi într-o busculadă

2006 – 363 de pelerini morţi într-o busculadă

2015 – 107 morţi şi peste 238 de răniţi după prăbuşirea unei macarale. – nasul.tv

Publicitate

3 gânduri despre &8222;Mecca: Cel puțin 717 persoane au murit și 805 au fost rănite într-o busculadă în care au fost implicați pelerinii. Atentie, Imagini socante!&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s