Copiii şi adolescenţii îşi riscă sănătatea, „drogul” fiindu-le oferit zilnic chiar de părinţi. Medicii susţin că jocurile pe calculator dăunează grav sănătăţii, iar utilizarea frecventă a computerului a dat naştere dependenţei.
„În multe cazuri se ajunge la psihoterapie și medicație”, spune Laura Nussbaum, medicul-şef al Secţiei de psihiatrie pediatrică din cadrul Clinicii de Psihiatrie şi Neurologie pentru Copii şi Adolescenţi a Spitalului „Louis Ţurcanu” din Timişoara.
Numeroşi copii au încă de mici tablete şi laptopuri, de cele mai multe ori manevrând fără probleme tastatura şi mouse-ul înainte de a învăţa să scrie cu stiloul.
„E adevărat că accesul copiilor la noile tehnologii le dezvoltă abilități și aptitudini, dar lucrurile trebuie făcute cu măsură, iar debutul în mediul virtual trebuie amânat cât mai mult cu putință. Calculatorul, tableta și telefonul mobil dau dependență. Avem foarte multe cazuri de copii de la grădiniţă sau de la clasele primare. Aceștia nu își doresc nimic altceva decât să se joace pe calculator. Cu cât vârsta la care copiii au acces la calculator e mai mică, cu atât este mai periculos în ceea ce privește adicția”, spune medicul timișorean.
O dată cu creşterea în vârstă, se ajunge la cazuri în care copiii chiulesc de la ore pentru a sta cu ochii ațintiți pe monitor și mintea conectată la o realitate virtuală, de cele mai multe ori violentă.
„Unii dezvoltă ticuri, alții sunt agitați. La mulți se exacerbează anumite probleme mentale sau comportamentale care altfel ar fi trecute mai ușor cu vederea. Avem mulți copii hiperactivi. Unii ajung la obezitate deoarece refuză orice fel de mișcare. Alții refuză să mai mănânce și nici apă nu mai beau ca să nu își întrerupă jocul. Apoi mai apar și alte probleme. Copiii fug de realitate și se refugiază în mediul virtual pentru că altfel controlezi lucrurile în joc. Mai mult, sunt cazuri în care copiii socializează doar online, ei acolo trăiesc. De asemenea, sunt și foarte mulți elevi la care bioritmul este perturbat. Unii ajung să doarmă doar două ore din 24. Alții dorm doar câteva ore după trei-patru zile de nesomn pe motiv că trebuie să termine un nivel de joc. Se ajunge în situația în care copiii nu mai au limite”, spune Laura Nussbaum, citată de Renașterea Bănățeană. – ro.social-media-romania.eu
As mai aduga ca acest drog influenteaza enorm si in educatia crestina a copilului, cum sa mai aibe timp sa citesca o rugaciune, sa se gandesac la Dumnezeu, cand de cum se trezesc pana seara, nu stiu altceva decat jocuri, retele de socializare si alte lucruri care iti mananca sanatatea si sufletul.
Urmariti va rog si:
Părintele Cleopa despre copiii crescuţi fără frică de Dumnezeu
Reblogged this on Octavpelin's Weblog.
Ma bucur foarte mult ca cineva are curajul sa mai afirme lucrurile astea, intr-o lume tot mai indragostita de „tehnologie” (care deja devine idol sau idolatrizata; „tehnologie” = „superputere” sau „magie” – observati unele reclame care promoveaza directia asta) si ma bucur ca inca exista oameni care isi mai ridica semne de intrebare si nu se sfiesc sa traga concluzii!
Din pacate, restul, 99%, ramanem atrasi irezistibil de orice ecran colorat (tv, telefon, calculator; nu mai zic de facebook!), asemeni unui fluture de noapte atras de lumina unui bec – pana cand se arde SI MOARE! 😦
Sunt de acord cu tehnica dar nu data copiilor din frageda copilarie si fara jena pot spune ca multi oameni isi arunca bruma de agoniseala pe ultimele noutati de cellular,FB etc..Am incercat sa le spun opinia mea persoanelor apropiate mie referitoare la aceasta noua metoda de a bloca mintea copiilor de a lucra singuri dar din pacate fara success.Copii nu mai stiu altceva decat ocupatii pe tableta,jocuri pe internet.Daca adultii si-au pierdut mintile si le fac conturile grase celor cu reclamele pentru acest nou sistem de comunicare si pentru copii o ocupatie…….no comment.