Una dintre legăturile dintre politic si firma austriacă Schweighofer – „Dacă vezi ce e pe teren, faci infarct!”

Un fost şef de district silvic din judeţul Cluj a dezvăluit într-un interviu acordat unei publicaţii că a fost implicat în mafia lemnului şi că a fost plătit de compania austriacă Schweighofer.

Călin Bâlc, fost şef al Districtului Silvic nr. 3 din cadrul Ocolului Silvic Someşul Rece, a făcut dezvăluirile pentru Neuer Weg. „Am făcut şi eu parte din ceea ce se numeşte ‘mafia lemnului’. Nu am nimic de ascuns. Am făcut şi eu parte din asta. La început nu mi s-a să părut aşa extraordinar. Mici furtişaguri au început deja după Revoluţie. Toţi am pus în buzunar. Am fost părtaş. După o vreme, nu am mai suportat. Prea s-a întins ‘ţigănia’. La început se fura mai puţin. Dar apoi se venea deja cu pretenţii cu zeci de mii de euro. Ni se spunea: ‘Trebuie să ajutaţi campania electorală’. Ei ştiau că eu, în calitate de şef de district, îi pot ajuta (cu bani) în campania electorală”, a declarat Bâlc.

Cei care cereau  bani pentru campanii erau, potrivit lui Bâlc, directorii Direcţiei Silvice. „Eram chemaţi personal la o locaţie, la o cafea, un suc şi ni se spunea: ‘Trebuie să sprijini partidul respectiv’. Cum făceam asta: dădeam lemn de lucru la oamenii din sat (Măguri-Răcătău) şi cu asta îi motivam să meargă la vot. Dădeam la fiecare familie 20-30 de metri cubi. Lemnul dat locuitorilor era din pădurile statului, administrate de Romsilva. Asta înmulţit cu aprox. 200 de familii, vă daţi seama ce cantităţi se adunau. Ştiu că asta se practică în fiecare campanie electorală, din 2004 încoace. Se făcea în toate zonele de munte de acolo”, a adăugat fostul şef de district.

Lemnul tăiat ajungea la firma Holzindustrie Schweighofer (HS), cu sediul în municipiul Sebeş: „Lemnul merge către HS Au început să livreze la HS de la noi imediat de la încheierea contractului dintre HS şi RNP ROMSILVA (aprox. în 2003). Gerald Schweighofer le dădea bani la directorii de zonă ai companiei. Directorii zonali sunt oamenii din teritoriu, ei caută masă lemnoasă pentru HS”.

El a povestit şi cum a fost mituit de oamenii Schweighofer şi cine se afla în fruntea mafiei lemnului: „Venea la mine şi spunea: Cum putem face să luăm lemn de la Dvs.? Am fost abordat şi plătit de HS ca să dau lemn în plus faţă de cantitatea prevăzută în aviz. Mita era de aprox. 150 lei/mc. Banii mi-i dădea în mână. În unele situaţii vorbea şi direct cu pădurarul şi cu un anume inginer responsabil cu probleme de pază. Banii trebuia să-i împart. Îmi luam partea mea, apoi trimiteam o parte în sus, până la director şi apoi ajungea la politruci”.

Bâlc, care a făcut un autodenunţ la DNA în 2013, iar acum s-a refugiat în Germania, spune că numai la Măguri-Răcătău s-au defrişat munţi întregi. „Dacă vezi ce e pe teren, faci infarct!”. – gandul.info

Urmariti va rog si:

Publicitate

6 gânduri despre &8222;Una dintre legăturile dintre politic si firma austriacă Schweighofer – „Dacă vezi ce e pe teren, faci infarct!”&8221;

 1. COMENTARIU TRIMIS DE MINE PE BLOGUL SACCSIV LA ULTIMUL ARTICOL DESPRE PICTURA DE LA DRĂGĂNESCU… (încă nepostat)

  saccsiv

  Am unele obiecții importante despre ce se zice că a spus părintele Aldea (nu am acces la facebook și nu pot verifica personal pe contul dânsului).

  În primul rând, nu este nici un război între noi. Așa îl prezintă unii. Dar polemica a deviat spre o dispută sterilă… Asta da… Este exagerat a afirma că eu sau cei care au luat apărarea părintelui Arsenie Boca suntem pătimași… În ceea ce mă privește pe mine cel puțin, nu pot fi acuzat că am pus patimă și l-am idolatrizat… Știu foarte bine ce înseamnă idolii în ziua de azi și idolatrizare. Niciodată nu am venerat pe cineva dându-i Slava despre care știm că se cuvine doar lui Dumnezeu. Ar însemna să încălcăm primele două porunci divine… Nu am pus patimă nici dacă am scris mai mult decât toți. Efectiv am destule lucruri de subliniat și replici de dat. A fi activ nu înseamnă a fi propagandist. Să nu confundăm lucrurile…

  În al doilea rând, există voci care spun că părintele Aldea este UN OM AL SISTEMULUI… Adică lupta împotriva cipurilor RFID și ecumenismului etc… este o luptă falsă, prin care mai mult este ajutat sistemul care promovează Noua Ordine Mondială. EXEMPLU: la dezbaterea publică privind respingerea cardurilor electronice de sănătate de la Institutul Național de Sănătate Publică, părintele a promovat soluția ca alternativa la aceste carduri să fie ADEVRINȚA DE ASIGURAT, care în fond ERA ȘI SOLUȚIA ÎN EXTREMIS A SISTEMULUI… ȘI CARE A FOST ADOPTATĂ PÂNĂ LA URMĂ (având marile sale inconveniente)…

  Noi, cei de la Mișcarea pentru Apărarea Ortodoxiei am recomandat altceva și anume MENȚINEREA ÎN PARALEL CU CARDURILE ACESTEA A SISTEMULUI ANTERIOR (calitatea de asigurat să fie dovedită cu adeverință de salariat, cupon de pensie, carnet de șomer etc…) INTERESANT ESTE FAPTUL CĂ DUPĂ DEZBATEREA PUBLICĂ, PĂRINTELE ALDEA MI-A TRIMIS MESAJ ȘI ȘI-A EXPRIMAT TEMERILE LEGATE DE OBȚINEREA ADEVERINȚEI DE ASIGURAT DE LA CNASS… ȘI CU ARGUMENTE BINEÎNȚELES…

  • Raspunsul dat de Parintele Andrei Aldea Parintelui Matei Vulcanescu, dupa ce acesta din urma l-a acuzat de erezie pe Parintele Arsenie Boca(comentariu postat in urma articolului de care aminteai), raspuns care mi se pare foarte elocvent si bine conturat:
   Părinte Matei Vulcanescu, iată că se întâmplă exact ceea ce nu doream: transformarea ŞI a acestui loc într-o dispută pe temă.
   Ştiam că imediat se va lansa cineva care se crede deţinător al adevărului şi care, precum evoluţioniştii, crede că dacă poate presupune ceva a dovedit deja.
   Din această clipă orice replică s-ar da, oricât de blândă sau echilibrată, va risca să declanşeze bulgări de zăpadă tot mai mari, până la avalanşă. Aşa cum se întâmplă mereu.
   Dacă tot vorbim de a fi nepărtinitori, puteam să ne oprim aici şi să continuăm discuţia pe privat, ca în atâtea privinţe, pentru a putea veni apoi public în armonie, cu lucrurile limpezite.
   Dar, dacă tot s-a lansat public problema, susţin că este aberant să pui sensul egal între aprecierea unei persoane şi aprecierea unei doctrine.
   Chiar şi la nivelul aprecierii sfinţeniei.
   Indiferent ce ar spune cei care cred că le ştiu pe toate, Părintele Arsenie Boca a avut în operele lui o poziţie corectă faţă de Catolicism. Ştiu asta pentru că le-am citit.
   Eu nu discut aici despre ce spun unii sau alţii pe seama Părintelui Arsenie Boca, ci despre ceea ce am citit în operele scrise de el, verificabile prin manuscrisele rămase de la el. Precizez asta deoarece bârfele sunt lege în România. Iar eu în această privinţă nu fac rabat, adică nu pot accepta afirmaţii neverificate serios.
   Trebuie să subliniez aici un lucru de cea mai mare importanţă: lucrurile se judecă întotdeauna nuanţat şi în funcţie de epocă.
   Liniile extremist tranşante sunt întotdeauna falsificatoare.
   În epoca în care a trăit Părintele Arsenie Boca exista o cunoaştere a vieţii lui Francisc de Asisi care îl făcea pe acesta un ortodox în Catolicism. Acest lucru se poate vedea la mulţi teologi şi l-am auzit eu însumi în Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.
   În România abia după 1995 a început să se răspândească şi altă părere despre Francisc de Asisi şi informaţiile să devină diversificate. Doar că atunci Părintele Arsenie Boca era deja dincolo!
   Câtă vreme Părintele Arsenie Boca şi-a exprimat în scris nădejdea revenirii catolicilor la Ortodoxie, nu a unei uniri în neant sau relativiste; câtă vreme Părintele Arsenie Boca a arătat clar faptul că Papalitatea este greşeală şi îndrumă pe cei care o urmează pe o cale greşită; câtă vreme Părintele Arsenie Boca a spus clar că Biserica lui Hristos este Biserica Ortodoxă, faptul că a crezut că Francisc de Asisi este o excepţie în Catolicism – aşa cum a fost şi încă este crezut de zeci de milioane de oameni din întreaga lume – nu constituie o greşeală dogmatică. Înseamnă că în acea privinţă a fost dezinformat.

   Cunosc un caz care mi se pare – dacă nu suntem pătimaşi – foarte lămuritor.
   Un creştin evlavios, anti-ecumenist, a văzut pe stradă un preot cu părul alb, barbă albă şi o cruce evident ortodoxă la gât, aşa cum îi era toată ţinuta. A cerut binecuvântare şi i-a sărutat mâna. Apoi a aflat că era preot greco-catolic. Ceea ce, desigur, l-a întristat, deoarece el nu îi consideră pe aceştia preoţi. Şi a venit la mine să-mi spună că „a căzut în erezie” (aşa îi spusese cineva…). I-am explicat că de vreme ce el l-a crezut preot ortodox Dumnezeu aşa i-a primit închinarea, chiar dacă binecuvântare nu a primit. Şi că aşa ceva nu este erezie, ci greşeală. Că, desigur, cere mai multă băgare de seamă, mai mult discernământ pentru viitor, dar nu este cădere din credinţă, aşa cum îi spuseseră unii „încurajatori”.
   Şi în cazul Părintelui Arsenie Boca avem evident o greşeală. Ca unul care cunosc mediul în care au învăţat teologia Nichifor Crainic sau Părintele Dumitru Stăniloaie, ştiu foarte bine cât de greu era să scapi de toate greşelile de acolo.
   Asemenea erori au fost prezente şi la sfinţii închisorilor – printre care, de altfel, a fost şi Părintele Arsenie Boca – şi sunt scuzabile prin lipsa de informaţie.

   Desigur, se poate contraargumenta la ceea ce am spus.
   De fapt, se poate contraargumenta la orice.
   Partea tristă este că tocmai asta aş vrea să evităm, un şir necontenit de replici. Care sigur vor ajunge prea departe. Şi voi fi nevoit să încep să şterg.
   Cei care se ştiu teologi pot coresponda cu mine pe mail ca să încercăm să lămurim lucrurile pe temă, pot face un grup de lucru spre a lămuri serios problema, fără patimă şi agitaţie. Dar mania nesfârşitelor certuri pe facebook sau alte medii virtuale mi se pare cu totul dăunătoare şi anti-creştină, ca să nu spun eretică. Deşi nu este deloc departe de această stare.

   (Închei cu un citat din Părintele Arsenie Boca, în acelaşi timp celebru şi prea puţin cunoscut – depinde despre care tabără vorbim:

   ,,Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor. Căderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apusului. Numai putregaiul cade din Biserica ortodoxă, fie ei: arhierei, preoţi de mir, călugări sau mireni. Înapoi la Sfânta Tradiţie, la Dogmele şi Canoanele Sfinţilor Părinţi ale celor şapte Soboare Ecumenice, altfel la iad cu arhierei cu tot. Ferească Dumnezeu!’’ (Talanţii împărăţiei, p.197)) – Parintele Mihai Andrei Aldea
   In rest chiar nu ma mai intereseaza ce zic habaucii despre Sfantul Parinte Arsenie Boca, este pacatul lor, si vor da socoteala pentru asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s