ABUZURILE ASUPRA PADURILOR ROMANIEI. Despre MAFIOTII care conduc ABATORUL DE PADURI numit SCHWEIGHOFER

Dupa ce au construit fabrica de la Reci in mod flagrant ilegal (fara dezbateri publice pe planul urbanistic zonal PUZ, fara elaborarea unui Studiu de impact asupra mediului SIM, cu o autorizatie de construire emisa ilegal, in ajun de Craciun 2013), cei de la firma austriaca Holzindustrie Schweighofer nu au mai asteptat sa obtina autorizatia de mediu pentru instalatia de cogenerare si pentru fabrica in sine, si nici autorizatie de functionare pentru ambele unitati, ci au inceput deja sa lucreze.

Asta reiese din declaratiile unor martori si din fotografii relaizate, incepand cu martie si pana in 30 aprilie a.c. Se pare ca miza acestei grabe extreme, cu care s-a aprobat, construit si pus in functiune “abatorul de lemne” (cel de-al treilea de aceste dimensiuni, din Romania) este enorma: Este vorba de insasi viitorul firmei austriece, cred eu.

Sa ma explic, foarte pe scurt:
1. dupa ce a crescut enorm presiunea publica in privinta problemei despaduririlor,
2. dupa ce a ‘picat’ afacerea ultra-mafiota a improprietaririi abizive cu paduri a unor granguri politici gen Hrebengiuc (care ar fi urmat sa vanda lemnul din acele zone catre HS),
3. dupa ce, recent, Parlamentul Ucrainei a spus stop exportului de lemn brut (din care se aproviziona/aprovizioneaza si fabrica HS de la Radauti)
4. dupa ce a devenit publica ancheta DNA privind achizitionarea frauduloasa a terenrurilor pentru amplasarea fabricii HS de la Radauti,
5. in contextul controverselor si protestelor tot mai accentuate in jurul amanarii si respingerii Codului Silvic,
HS trebuie, cu orice pret, sa-si puna in functiune fabrica gigant de la Reci, inainte de intrarea in vigoare a noului Cod Silvic.

…Pentru ca altfel, investitia de aprox. 150 milioane de Euro se va dovedi a fi o ‘dauna totala’, un esec investitional de proportii care face ca firma HS care, pana recent se gasea intr-o continua si spectaculoasa crestere, sa intre in picaj/cadere libera.
Cum a spus-o chiar patronul firmei, Gerald Schweighofer, in 2002, cand si-a inchis (stia el de ce), afacerile in Austria, pornind sa cucereasca Estul salbatic al Europei: “In Estul Europei poti castiga foarte mult, dar poti sa si pierzi foarte mult!”
Stia el ce stia…

PS: Pentru a opri construirea fabricii de la Reci, asociatiile Bankwatch Romania, Neuer Weg si Nostrasilva au initiat, pana in prezent, trei procese in instanta, la Tribunalul Bucuresti.

rety3

rety2

rety1
Imagini de la Fabrica HS de la Reci/CV.
Foto: Toro Attila, Sf. Gheorghe/Sepsiszentgyorgy

BONUS (foto jos): MAFIA SCHWEIGHOFER
Schweighofer-site-685x320
Mafia Schweighofer, la un loc, cu ocazia prezentarii proiectului de la Reci, in 2013.
De la stanga la dreapta:
1. Olosz Gergely, fost senator UDRM, condamnat, intermediarul si beneficiarul vanzarii terenurilor catre HS, in valoare de 5 milioane de Euro(!),
2. Gerald Schweighofer, proprietarul firmei omonime,
3. Tamas Sandor, presedintele CJ Covansa, cel care a emis, in ajun de Craciun 2013, autorizatia de construire ilegala si care apoi refuza sa puna la dispozitie documentele.
4. Mircea Dusa, patronul mafiei lemnului din mun. Toplita resp. jud. Harghita, actualmente Ministrul Apararii, prezent la eveniment in calitate de traficant de influenta. – neuerweg.ro

Sa urmarim acum cine mai este implicat in aceasta afacere paguboasa pentru Romania si cum se fac toate manarelile:

CUM A PRELUAT IOHANNIS ARGUMENTELE FIRMEI SCHWEIGHOFER ÎN CEREREA DE REEXAMINARE A CODULUI SILVIC (DOCUMENT) ȘI CUM PREIA SCHWEIGHOFER LEMNUL TĂIAT ILEGAL (VIDEO CU CAMERA ASCUNSĂ)

Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG cu birouri la Washington DC și Londra, a dat publicității duminică înregistrări video cu camera ascunsă care demonstrează că firma austriacă Schweighofer-Holzindustrie, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România (în special rășinoase), este dispusă să achiziționeze lemn tăiat ilegal. Mai mult, promite bonusuri pentru depășirea cantității de masă lemnoasă livrată, chiar dacă știe că acest lucru e posibil doar încălcându-se legea. În cadrul filmulețului realizat de EIA, se face trimitere la o scrisoare adresată de conducerea companiei austriece, în toamna trecută, Guvernului Ponta, prin care îi solicita scoaterea din Codul Silvic (aflat în acel moment în dezbatere în Parlament) a interdicției pentru o companie de a procesa mai mult de 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie.

Guvernul și Parlamentul nu au dat curs acestei solicitări, forma în care a fost adoptat Codul Silvic păstrând cota de 30%. Argumentele celor de la Schweighofer-Holzindustrie au fost preluate însă de Adminstrația Prezidențială în cererea prin care a trimis spre reexaminare la Parlament Codul Silvic, pe 23 martie 2015.

***

Pentru început, înregistrările cu camera ascunsă realizate de cei de la EIA, iar apoi analiza scrisorii de lobby trimise de Schweighofer-Holzindustrie Guvernului României și ale cărei ”argumente” au fost preluate de Klaus Iohannis:

Ce scrie în cererea de reexaminare a Codului Silvic, semnată de Klaus Iohannis și transmisă Parlamentului:

”4. Art. I pct.72 din legea transmisă spre promulgare, respectiv completarea art. 60 cu noi reglementări privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică poate conduce la ideea creării unui mediu neconcurențial.

Apreciem că dispozițiile art. 60 alin. (5) lit. f) și g) — prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier național și dreptul de preempțiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă — sunt de natură să aducă atingere principiilor libertății economice și contractuale, ca fundamente esențiale ale economiei de piață. Introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii și avantaje pentru alții, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurențial și ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligațiilor asumate de statul român în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Totodată, pentru asigurarea respectării procedurilor naționale și comunitare în domeniul ajutorului de stat și al concurenței, considerăm că regulamentul privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, ce va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului, potrivit art. 60 alin. (4) din legea transmisă la promulgare, ar trebui să fie elaborat cu avizul autorității de concurență.”

Ce scrie în scrisoarea adresată de Schweighofer-Holzindustrie autorităților române:

documentul schweighofer

De ce sunt false argumentele firmei austriece și ale Administrației Prezidențiale:

Legislația europeană nu interzice prevederile anti-monopol (cu atât mai mult cu cât, după cum se poate vedea și în investigația celor de la EIA, poziția dominantă pe piață a fost dobândită prin achiziționarea de lemn tăiat ilegal, ba chiar prin încurajarea/bonificarea unor astfel de practici)
Legislația europeană recunoaște (în diferite domenii) dreptul comunităților locale de a beneficia cu prioritate de resursele naturale ale zonei (în cazul de față, dreptul micilor procesatori și, îndeosebi, a fabricilor de mobilă locale).
Momentul din înregistrarea cu camera ascunsă a celor de la EIA (minutul 1.00), în care directorul Schweighofer recunoaște că vizează monopolul absolut ”dacă vrem să lucrăm la capacitate maximă, doar cu lemn românesc, atunci nu mai e loc și pentru alții”.

CE MAI E FALS ÎN SCRISOAREA COMPANIEI AUSTRIECE:

Schweighofer-Holzindustrie folosește argumentul locurilor de muncă și a taxelor și impozitelor pe care le plătește statului român. În realitate, având monopol asupra achiziționării de masă lemnoasă și controlând prețul de achiziție, compania lasă fără resurse micii producători de mobilă. Cumulat, acești producători de mobilă oferă însă mult mai multe locuri de muncă decât Schweighofer-Holzindustrie. Astfel, compania austriacă blochează dezvoltările locale, iar pe cele existente le împinge către faliment. Doar la Câmpeni, cele câteva fabrici și ateliere de mobilă și mici producători de cherestea (cumpărată de fabricile de mobilă) asigură aproximativ 1.000 de locuri de muncă. Majoritatea producției de mobilă este vândută la export cu o plus valoare mult mai mare decât exportul de cherestea, consumând însă însutit și înmiit mai puțină masă lemnoasă! În fine, taxele și impozitele plătite de către micii producători autohtoni se varsă integral la bugetele locale și naționale, iar profitul se întoarce tot în economia autohtonă, în timp ce în cazul Schweighofer-Holzindustrie cea mai mare parte a profitului se externalizează.

scrisoarea Schweighofer-Holzindustrie o puteți citi integral aici, în format .pdf (click).

***

”BONUS”: Anchetă Agent Green, care arată cum transporturi ilegale de lemn tăiat în Retezat ajunge la fabrica Schweighofer-Holzindustrie de la Sebeș:

romaniacurata.ro

Urmariti va rog si urmatoarele articole edificatoare despre jaful la care sunt supuse padurile Romaniei:

Iar pe langa faptul ca tara ramane fara una dintre cele mai pretioase bogatii care sunt padurile, distrugerea lor au efecte ingrozitoare pe termen lung in privinta climei cat si in faptul ca pe viitor inundatiile vor fi tot mai greu de controlat, aducand alte pagube de milioane de Euro atat pentru stat, cat si pentru cetatenii de rand:

Asa ca dragi romani va rog sa participati la evenimentele SALVATI PADURILE ROMANIEI, iesiti va rog in numar cat mai mare sa ne opunem acestor criminali. Ganditi-va ce s-ar intampla daca cineva ar intra la voi in casa si ar incepe sa va cioparteasca obiectele valoroase din casa, fara acceptul dumneavoastra, la fel trebuie gandita problema si la nivel de tara. Romania este casa noastra dragi romani, hai sa nu mai permitem ca toti nenorocitii sa faca chiar ce vor in ea. Hai sa le aratam ca romanii nu sunt morti, ca mai avem spirit, ca inca ne iubim tara. E in joc viata noastra si a copiilor nostri. De ce sa plecam din tara? De ce sa ne alunge din casa noastra? Sa se duca cei care nu iubesc tara, nu noi.

Doamne ajuta!

Iar toate aceste actiuni criminale care se duc asupara Romaniei nu sunt deloc intamplatoare si realizate haotic, totul este pus la punct dupa un plan clar prin care se doreste distrugerea intregii tari. Despre motivele si felul cum actioneaza cei care au alcatuit acest plan, cititi va rog cu atentie in urmatorul articol:

Cititi cu mare atentie si luati seama!!! Material complet despre distrugerea Romaniei dupa 1989.

Alte subiecte interesante si utile la un moment dat sper eu, despre felul in care este batjocurita biata noastra tara, puteti citi la categoria: Distrugerea Romaniei

5 gânduri despre &8222;ABUZURILE ASUPRA PADURILOR ROMANIEI. Despre MAFIOTII care conduc ABATORUL DE PADURI numit SCHWEIGHOFER&8221;

 1. Nu poti simti decat furie , indignare , scarba pentru ticalosii de romani din conducerea acestei tari , care , isi dau acordul , aproba acest JAF de 25 de ani ca pe un bun al lor personal . Acesti mafioti austrieci , nu s-ar urina pe Romania , daca mafia romana nu le-ar permite , iar acest Iohannis este din acelasi aluat cu ceilalti ticalosi care au fost prin guverne pana acum . Pentru subminarea economiei nationale , ar trebui pusi la zid ca sa se faca dreptate .
  Doamne , trasneste-i in plina padure si opreste distrugerea acestei tari , sat fara caini !

 2. Cand poporul nu este in stare sa riposteze impotriva guvernului,cum isi poate imagina cineva ca acesti ticalosi de la guvernare vor intreba poporul daca este de acord sau nu cu vanzarea”ILEGALA” a padurilor din tara noastra.Exista chiar in video expresia acestui schweughofer care spune ca „asta-i asa inainte de alegeri”dupa care lucrurile vor intra in normal pentru noi.Deci acesti sacali stiu foarte bine cat de usor este „PROSTIT”acest popor cu guvernul de tot bullshit-ul avem.Noi nu suntem uniti,in gasca acestei companii austriece sunt oameni ca;Olosz Gergely si Tamas Sandor persoane care nu au nici cel mai mic interes pentru ROMANIA.Prin prezenta lor nu demonstreaza decat incalecarea poporului roman.Ei stiu foarte bine caracterul nostru de lasi,prosti si lipsiti de patriotism.Nu stim sa ne aparam ce este al nostru.Multi spun ca suntem un popor TOLERANT,nu,. asta e PROSTIE,toleranta are o limita.Deajuns,e cazul sa ne mai si trezim,oare ne vom trezi?!
  Cu Dumnezeu inainte,Amin!

 3. Emisiunea “In Premiera” are niste anchete foarte interesante despre defrisarile de paduri. Unele episoade sunt recente:
  26 Aprilie 2015 – Adevar La Metru Cub
  http://bit.ly/1QfpjaA

  29 Martie 2015 – In Drujba Tarii
  http://bit.ly/1IGh4Cd

  21 Septembrie 2014 – Jaf Cu Premeditare Partea 1
  http://bit.ly/1F1PWOq

  21 Septembrie 2014 – Jaf Cu Premeditare Partea 2
  http://bit.ly/1OUiUnZ

  23 Martie 2014 – Codrul, Frate Cu Strainul 1
  http://bit.ly/1OUiY71

  23 Martie 2014 – Codrul, Frate Cu Strainul 2
  http://bit.ly/1GVE8xm

  20 Noiembrie 2011 – Romania jefuita
  http://bit.ly/1DPs9da

 4. E vremea ca tinerii sa se ridice si sa isi apere drepturile si viitorul distrus de acesti inconstienti.

  Propun
  1. Coctailuri molotov pe toate transporturile de lemn: rutier, feroviar, cu distrugerea mijlocului de transport.
  2. Coctailuri molotov pe toate depozitele Schweighofer.

  Garantat isi vor incetini operatiunile. Iar soferii nu vor mai indrazni sa transporte lemn pentru ca stiu ca isi vor pierde instrumentul de lucru si supravietuire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s