Mărturia unui medic din linia întâi: O asemenea severitate a distrugerii plămânilor este tipică celor înecați sau gazați, nu unei infecții. Asta m-a șocat!

Un cadru medical de la un spital din New Orleans a povestit, pentru Propublica, șocul pe care l-a trăit în clipa în care a primit primul pacient infectat cu Covid-19, aflat în stare gravă. Ulterior, șocul s-a multiplicat, pe măsură ce tot mai mulți pacienți au început să curgă spre secția de terapie intensivă.

Potrivit sursei citate, mulți dintre cei aduși în stare gravă sunt relativ tineri, în plaja de vârstă de 40-50, fără alte probleme de sănătate, sau doar cu unele minore. Specialistul se simte însă copleșit și uluit de manifestarea violentă a infecției, ca și de viteza cu care starea oamenilor se degradează. Din zecile de pacienți internați pe secția sa, amenajată pentru primirea cazurilor de coronavirus, aproximativ o treime au ajuns pe ventilatoare.

„Urmărind știrile, știam că va fi rău, dar ne ocupăm de gripă în fiecare an, așa că mă gândeam: Ei bine, probabil că nu este chiar mult mai rău decât gripa. Însă văzând la fața locului pacienții cu COVID-19 mi-a schimbat complet perspectiva pentru că este mult mai înfricoșător”, explică medicul.

”Am pacienți de 40 de ani și da, am fost destul de șocat. Pentru că văd oameni care par sănătoși, care nu au avut aproape nicio problemă medicală până acum, și arată devastați, ca și cum i-a lovit un camion. Boala asta dărâmă și oameni în formă perfectă, sănătoși. La început, bolnavii poate au nevoie de un minim suport de oxigen, dar minim. Apoi, dintr-o dată, starea lor se înrăutățește grav și sistemul respirator intră în colaps (…) La fel și activitatea cardiacă: înregistrează creșteri și descreșteri bruște (…) Asta pare că se întâmplă cu mulți dintre acești pacienți. Brusc, fie devin inerți, fie nu mai pot respira deloc.”

Potrivit medicului, plămânii bolnavilor care trec prin așa ceva (Sindrom de detresă respiratorie acută, în limbaj de specialitate; ARDS în engleză) se umplu cu lichid, iar radiografiile arată foarte rău: întregul plămân este practic inundat. La pacienții cu aceste evoluții, rata mortalității explodează, ajunge undeva la 40%.

Tipul acesta de evoluție care afectează grav respirația nu este atipic, însă noutatea în cazul bolnavilor de Covid-19 este că totul se petrece cu mare viteză.

Plămânii ajung să arate la radiografie ca o sticlă albă opacă, uneori de un alb pur, tocmai pentru că se umplu cu atât de mult fluid acolo unde în mod normal ar fi trebuit să fie doar aer.

Menținerea în viață a pacienților infectați cu coronavirus ajunși în situația respectivă testează practic limitele aparatelor existente.

„Din experiența mea, acest nivel de severitate (a colapsului respirator) este tipic mai degrabă pentru cineva aflat la limita înecului, în ai cărui plămâni a ajuns o cantitate mare de apă murdară. Sau pentru cei gazați. Nu am văzut niciodată un microorganism sau un proces infecțios care să provoace atât de rapid deteriorarea acută a plămânilor. Asta m-a șocat cu adevărat”, mai explică medicul citat de Propublica.

Acesta dă exemplul unui pacient relativ tânăr. „M-a surprins când am văzut primul caz grav de coronavirus cât de diferit este (față de ce mai văzuse – n.t.). Am zis că asta nu e gripă. Secreții roz, spumoase îi ieșeau din tub și din gură”, povestește doctorul. ”Deși era intubat și ventilat, omul cotinua să se chinuie pentru a respira, deschidea gura și se zbătea. A trebuit să-l imobilizăm.”

”Când cineva are o infecție, sunt obișnuit să văd culorile tipice: verzi și galbene. Pacienții cu COVID 19 care intră în colaps respirator au secreții roz, pentru că sunt pline cu celule sanguine care se scurg în căile respiratorii. Practic, se îneacă în propriul sânge și în fluidele lor pentru că plămânii sunt plini. De aceea, trebuie să le aspirăm constant secrețiile.

Până acum, toți râdeam. Umor negru. Dacă iei virusul și intri în carantină, spitalul continuă să te plătească. De aia, glumeam: Vreau să iau virusul pentru că după aceea primesc o vacanță plătită. După ce am văzut pacienții afectați grav mi-am spus că nu îmi doresc să iau virusul. Și nu doresc nimănui să-l ia!” – universul.net propublica.org

Urmariti va rog si:

Marele Plan din Spatele Proiectului COVID-19

Convoi de camioane din armata italiană care scoate cadavrele în timp ce crematoriul local din Bergamo este inundat cu coronavirus (VIDEO)

Publicitate

2 gânduri despre &8222;Mărturia unui medic din linia întâi: O asemenea severitate a distrugerii plămânilor este tipică celor înecați sau gazați, nu unei infecții. Asta m-a șocat!&8221;

  1. Medicul este surprins de imaginea patologica a pulmonilor, dar nu aminteste nimic de posibilele leziuni permanente precum si de efectele tardive ale acestei boli. In China, spre exemplu, specialistii virusologi au constatat scaderea functiei pulmonare cu pana la 40% dupa asa-zisa vindecare de pe urma coronavirusului. Oamenii oboseau mult mai repede in timpul mersului si nu se deplasau pe distante lungi. De asemenea, oxigenarea ramanea deficitara la nivel de tesut. Iar studiile sunt abia la inceput. In Wuhan, dupa ce au fost analizati plamanii catorva sute de pacienti, s-a remarcat prezenta fibrozei pulmonare, boala ce nu poate fi tratata, ci doar incetinita dezvoltarea. Apoi unii castiga imunitate naturala impotriva Covid-19, altii nu! Posesorii mutatiei genetice CCR5-delta 32 nu pot contracta anumite boli infectioase, unele considerate maladii grave: https://www.sciencedaily.com/releases/2005/03/050325234239.htm Si atunci, daca asa stau lucrurile, apare alta intrebare: e depistat si eradicat definitiv de sistemul imunitar al fiecaruia, sau sufera mutatii si nu poate fi descoperit si eliminat? Practic, persoana contaminata ramane cu el in organism si dupa presupusa vindecare, sau dupa intervale de timp, diferite de la caz la caz, declanseaza alte afectiuni? Deocamdata, mare lucru nu se cunoaste! Sau daca da, nu se spun in media scrisa astfel incat fiecare sa le analizeze si sa traga concluziile de rigoare. Probabil, tot chinezii vor face publice, in timp, multe alte amanunte legate de natura, modul de manifestare, caracteristicile structurale si cele de inlaturare partiala sau totala a coronavirusului. Pana acum se stie doar ca nu-i posibila eliminarea sa completa si ca raman consecinte functionale sau organice durabile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s