Rusia și Iranul încep asaltul „promis” asupra celui mai mare oraș al Siriei, care in final să ducă la restabilirea pozitiei lui Assad

La începutul acestei săptămâni, am remarcat că Iranul a raportat ca a trimis „mii” de trupe în Siria, pentru a pregati o ofensivă care vizează recuperarea orașului Alep.

syriabattle

Cu o populație de mai mult de 2 milioane de cetateni,  Alep, Siria, a fost cel mai mare oraș, înainte de război și este acum condus de o amestecătură de rebeli și militanți, inclusiv Al-Qaeda, Armata Siriană Libera, și ISIS.

Pentru a va forma o idee despre efectul pe cate l-a avut războiul asupra orașului, urmariti imaginile emisilor de lumina pe timp de noapte, de dinainte si de dupa razboi:

Lupta este, de asemenea notabila avand in vedere scara de implicare a Iranului. Pentru Hezbollah și forțele iraniene, lupta pentru Alep se conturează a fi cea mai mare operațiune de masă, orchestrată de Teheran până în prezent.

Conform Reuters:

Trupele siriene sprijinite de luptătorii Hezbollah și iranieni, au lansat vineri o ofensivă la sud de Alep, extinzandu-si  contra-atacul împotriva rebelilor din vestul Siriei, sprijiniti si de atacurile aeriene rusesti.

Alep, un centru comercial și industrial în apropiere de granița cu Turcia, a fost cel mai mare oraș al Siriei înainte de războiul civil de patru ani, care s-a intensificat datoria protestelor împotriva lui Assad.

Controlul asupra orașului, care numara inca două milioane de locuitori, este împărțit între guvern și rebeli.

„Aceasta este lupta promisă,” a declarat o sursă militară guvernamentală despre ofensiva susținută de sutele de forțe Hezbollah și iraniene, care au castigat cateva obiective terestre importante.

Două surse regionale au declarat de asemenea pentru Reuters, că Iranul a trimis mii de trupe în Siria pentru a susține o ofensivă în provincia Hama, înainte de atacul asupra orasului Alep.

Conform AFP:

„Armata siriană a început o nouă ofensiva vineri și a avansat pentru a prelua controlul satelor Abteen și Kaddar”, situate la aproximativ 15 km (12 mile) la sud de orașul Alep, a declarat șeful Observatorului, Rami Abdel Rahman.

El a declarat ca „zecile” de atacuri aeriene rusesti desfasurate în ultimele 24 de ore, au lovit zona, care este controlată de un mozaic de grupari, inclusiv rebeli, jihadisti si afiliatii Al-Qaeda, Al-Nusra Front.

Rețineți, de asemenea că Alep este aproape de așa-numita zonă „anti-ISIS” pe care SUA și Turcia a propus-o pentru a fi creată cu câteva luni în urmă, ceea ce înseamnă că Iranul, susținut de puterea aeriană rusă, cunduc acum un asalt armat aproape de un teritoriu pe care Turcia ii place sa creada ca il controlează.

Dar adevarata cheie este aceasta (din nou de la Reuters): „Asaltul înseamnă că armata ii presează acum pe insurgenți pe mai multe fronturi in apropiere de orasele principale ale Siriei din partea de vest, ceea ce duce la consolidarea pozitiei presedintelui Bashar al-Assad, chiar dacă estul țării este încă deținut de Statul Islamic. ”

SyriaMap

Cu alte cuvinte, în cazul în care Iranul și Rusia reușește să preia orasul Aleppo, puterea lui Assad va fi restabilită.

Astfel, că după ce Assad, Rusia, și Iran, si-ar asigura controlul asupra majoritatii teritorilor si a oraselor importante, ar avea mai apoi liber pentru a continua ofensiva spre estul Siriei, pentru a-i impinge si distruge de tot pe rebeli si insurgentii islamisti.

Deci, aparent, SUA și aliații săi regionali din Riyadh și Doha, mai au câteva săptămâni pentru a realiza ce trebuie făcut, inainte ca Washingtonul să se găseasca în poziția de a colabora pe mai departe cu un guvern Assad, complet restaurat.  Un lucru pe care nu-l doresc si pentru care de fapt au pornit tot acest razboi civil in urma cu 5 ani, razboi in care au investit peste 5 miliarde de dolari. – thedailysheeple.com

Alte stiri despre razboiul din Siria, gasiti la categoria: Siria

Publicitate

11 gânduri despre &8222;Rusia și Iranul încep asaltul „promis” asupra celui mai mare oraș al Siriei, care in final să ducă la restabilirea pozitiei lui Assad&8221;

 1. Analistul militar,Valentin Vasilescu:
  În Siria, batalia pentru Idleb a început
  http://www.ziaruldegarda.ro/in-siria-batalia-pentru-idleb-a-inceput/

  Elicopterul Mi-24 i-a speriat pe rebelii din Siria
  http://www.ziaruldegarda.ro/elicopterul-mi-24-i-a-speriat-pe-rebelii-din-siria/

  In sfarsit se recunoaste..si anume faptul ca Lumea a devenit multipolara:
  Directorul SIE: „SUA nu mai pot asigura ORDINEA mondiala. Rusia este imprevizibila”
  http://www.evz.ro/mihai-razvan-ungureanu-director-sie-ue-trebuie-sa-se-bazeze-mai-putin-pe-americani-si-mai-mult-pe-propriile-forte.html

  Imi era simpatic odat’ ..sunteti de acord cu el?
  Istoricul Neagu Djuvara considera ca Rusia este o tara pe cale de disparitie, la putere in prezent fiind Statele Unite ale Americii.
  http://www.ziare.com/neagu-djuvara/stiri-neagu-djuvara/neagu-djuvara-sa-nu-ne-fie-teama-rusia-e-o-tara-pe-cale-disparitie-juncker-e-un-bou-1388269
  http://www.comisarul.ro/politic/neagu-djuvara-juncker-a-fost-un-bou-rusia-este-o-t_594579.html

 2. S-a tot scris despre diverse facţiuni, fronturi, alianţe şi găşti, dar nu am gasit informaţii viabile despre kurzi, se ştie doar că PKK (în Turcia) se luptă cu armata turcă. Ori ei controlează o bună parte din teritoriul sirian. Dacă în est conflictul este între ei şi ISIS, în vest se luptă cu „moderaţii”? Dacă da, atunci susţin armata guvernamentală? Sau vor un teritoriu autonom (ca în Turcia)? Aceeaşi întrebare ar fi şi pentru Irak.

  • Kurzii sunt un tip special de musulamni, in afara de siiti si suniti, iar ei sunt majoritari in trei bucati afate in trei tari diferite, Irak, Siria si Turcia. Iar kurzii se lupta de mult sa isi formeze propria lor tara, dar nici una dintre cele trei tari nu vrea sa le cedeze teritoriile. Se lupta cu ISIS acum, pentru ca si ISIS isi revendica acele teritorii si sunt si o amenintare reala pentru kurzi din punct de vedere al sigurantei.

   • Ştiu că sunt un grup etnic diferit, ştiu şi că revendică teritorii. Întrebarea era (anterior nu am formulat-o bine) dacă aceşti kurzi sprijină armata guvernamentală sau doar luptă pentru teritoriile revendicate, pentru “graniţele” lor şi atât. Pentru că în zona de nord si vest este vizibil, teritoriul “aparţinand lor” se măreşte pe măsură ce avansează şi ISIS se retrage. Şi apare o problemă inevitabilă, după dispariţia găştilor de islamişti, islamişti numai un pic, aproape islamişti, moderaţi dar islamişti, neislamişti dar radicali, şi care or mai fi, rămâne acest grup etnic compact care inevitabil (după mine) se va confrunta cu armata siriana. S-au mai confruntat şi în trecut, dar nu la scara asta. Vezi şi încercarea recentă a americanilor de a forma în zonă o coaliţie anti-ISIS (deja a ajuns o glumă termenul ăsta) care să includă şi forţele kurde, lucru pe care îl văd ca pe o încercare pe faţă de a perpetua conflictul şi după dispariţia găştilor, această dispariţie fiind uşor de anticipat. În fond kurzii se descurcă acolo şi fără intervenţia altora. Plus că, această nouă poziţie se cam bate cap în cap cu politica turceasca vis-à-vis de kurzi.
    În fine, nu am vrut să divaghez discuţia, ar fi (după mine) un subiect peste câteva luni. Am vrut să semnalez că armata kurdă e compactă şi omogenă (cum mici excepţii, gen voluntari), total opus acelei amestecături de rebeli şi militanţi cu care armata siriană se confruntă acum.

 3. @VT,parerea mea strict personala este ca,nimic nu este intamplator si ca, totul se intampla cu un anumit scop, in acord cu Cuvantul lui Dumnezeu.Cercetand scripturile.am ajuns sa vad in alta lumina tot cee ce se petrece cu noi in ultima perioada de timp.Adica fac referire la evenimentele din Siria coroborate cu „invazia asa zisilor emigranti”.Adica, „papusarii” fac evacuari, stiind ce urmeaza.Eu cred ca, in momentul in care evenimentele din Siria si Tarile din jurul Israelului vor degenera,se va ajunge la folosirea armelor de nimicire in masa (bacteriologice,chimice si nucelare).Cum se va ajunge aici?La un moment dat al acestei campanii ce se desfasoara sub ochii nostrii,se vor sui impotriva lui Israel(vor ataca inaltimile Golan) Greseala fatala!
  http://templier70.blogspot.ro/2015/10/syria-in-profetiile-biblice-proorocie.html

  Evenimente de ultima ora .vin sa-mi intareasca aceste convingeri
  http://www.aktual24.ro/un-nou-front-palestinienii-cer-ajutorul-rusiei-in-razboiul-cu-israelul-reactia-moscovei/

 4. De fapt, ce se întâmplă astăzi în Siria, precum și în zona de graniță Siria – Turcia a fost cu mult timp înainte prevăzut de alții, dar cine să îi ia în seamă.
  Un exemplu îl reprezintă părinteșe (Sfântul) Paisie Arghioritul care spunea în una dintre cărțile sale că ,,al 3-lea război mondial va avea ca punct de plecare granița Siria – Turcia, unde multe puteri se vor confrunta…”.
  Doamne ajută și să fim mai atenți un pic la ce se întâmplă în proxima noastră vecinătate.
  Părerea mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s