Părintele Cleopa Ilie despre sectari: Au case de rugăciuni, dar acolo e casa satanei. Unde nu sînt preoți și Arhierei, nu este Hristos…Aceștia vin din străinătate, plătiți de masoni, să ne strice dreapta credință și ori­ginile noastre și rădăcina noastră de popor ortodox

Părintele Cleopa Ilie a fost unul din cei mai mari duhovnici ai neamului românesc, o adevărată personalitate în toată lumea ortodoxă. Cuvintele sale de învățătură au fost publicate de mai multe ori și au fost citite de milioane de creștini ortodocși, fie din România sau din afara țării.

Redăm un pasaj din cartea „In memoria Parintelui Cleopa. Manca-v-ar Raiul”, vol. I, Editura Manastirea Sihastria, 2010” via Cuvântul-Ortodox în care părintele Cleopa vorbește despre credința poporului român.

„Să știți că rădăcina și viața poporului nostru, înaintea lui Dumnezeu, este credința cea dreaptă în Hristos, adică Ortodoxia. Noi ne-am încreștinat de aproape două mii de ani, din timpul Sfîntului Apostol Andrei. Coloniștii romani, cărora le-au predicat Sfinții Apostoli Petru și Pavel la Roma, și cei din Grecia, cînd au venit aici cu legiunile romane, au adus credința Ortodoxă. Eram daci pe atunci; stră­moșii noștri sînt dacii și romanii, de la care am ră­mas noi, românii. De atunci, de cînd am primit și dreapta credință în Dumnezeu, poporul nostru a avut viață. Pînă atunci a fost mort; numai cu trupul era viu, iar cu sufletul era mort. Viața poporului român este dreapta credință în Iisus Hristos. Băgați de sea­mă! Ca popor creștin de două mii de ani de cînd sîntem noi, am avut toată administrația noastră și toată tradiția noastră sfîntă. Să ținem cu tărie la Credința Ortodoxă.

Ați văzut dumneavoastră, de la primii voievozi creștini ai românilor, de cînd sînt cele trei Țări Ro­mâne, Moldova, Muntenia și Ardealul, toți au fost creștini ortodocși.

Ați văzut pe Mihai Viteazul? Mama lui a fost călugăriță. Du-te la Mănăstirea Cozia și vei afla lîngă Mircea cel Bătrîn, care a întemeiat această mănăstire și-i înmormîntat acolo, o lespede de piatră pe care scrie: «Aici odihnește monahia Teofana, mama lui Mihai Viteazul» – ai auzit? El, domn peste trei Principate și mama lui, călugăriță. Apoi și Ștefan cel Mare. Du-te la Mănăstirea Probota, unde este îngro­pat Petru Rareș, făcută de el. Vei vedea lîngă dînsul scris: «Aici odihnește roaba lui Dumnezeu, monahia Maria Oltea, mama lui Ștefan cel Mare». Ei domni, și mamele lor, călugărițe! Vedeți voi cîtă unire era atunci între credință și conducere? Așa trebuie să murim!

Au cunoscut că totul este deșertăciune. Da’ ei erau adevărați domni. Oricît ar fi, viața asta este umbră și vis! Este o scurtă trecere! Dar eu cînd mor mă duc la o viață care nu are sfîrșit. Cine are să se roage pentru mine? Așa cugetau înaintașii.

Ați văzut că toți își făceau cîte o mănăstire? Fericiți și de trei ori fericiți au fost domnii noștri ortodocși: Ștefan cel Mare și Sfînt la Putna; Eremia Movilă și Gheorghe Movilă la Sucevița; Petru Rareș la Probota; Lăpușneanu la Slatina; Alexandru cel Bun la Bistrița; Mircea cel Bătrîn la Cozia. Ai auzit unde era inima lor? Unde este inima ta, acolo va fi comoara ta. Pentru aceea au făcut ei mănăstiri, ca să fie pomeniți sute de ani la Sfîntă Liturghie.

Ștefan cel Mare nu a fost baptist! Mircea cel Bătrîn nu a fost evanghelist sau adventist! Alexandru cel Bun nu a fost martorul lui Iehova; nebunii ăștia de sectari au ieșit acum. Nicio sectă nu exista în țara noastră pe atunci. Aceștia vin din străinătate, plătiți de masoni, să ne strice dreapta credință și ori­ginile noastre și rădăcina noastră de popor ortodox.
Ce spune Sfîntul Efrem Sirul? „Cu omul eretic să nu vorbești, în casă să nu-l primești, la masă să nu stai cu dînsul, bună ziua să nu-i dai”. Aceștia sînt inaintemergătorii lui Antihrist. Că Mîntuitorul a spus la Efeseni, prin Apostolul Pavel: Biserica este Tru­pul lui Hristos, iar cap al Bisericii este Hristos. Fie­care sectar care s-a despărțit de Biserică, s-a despăr­țit de Hristos. E om al satanei.

Evanghelia spune:

In vremea de apoi vor ieși hristoși mincinoși și prooroci mincinoși, și vor face semne și minuni ca să-i înșele de va fi cu putință și pe cei aleși (Marcu 13, 22).

Păziți-vă de sectari, care dau broșuri prin trenuri, prin gări și prin cutiile de poștă și unde văd oameni, dau gratuit otrava lor. Cînd vei vedea o carte că nu are aprobarea Sfantului Sinod și nu are o cruce pe ea, dă-o pe foc, chiar biblie dacă este! Dacă-i sectară și scrie să nu vă închinați la icoane, dă-o pe foc! Nici un păcat nu ai! Aceasta este otrava semănată de înaintemergătorii lui antihrist. Toate sînt otravă.

Să țineți credința pe care ați supt-o de la piepturile maicilor voastre! Să țineți credința pe care o avem de două mii de ani! Nu vă luați după slugile satanei care vin din apus cu milioane de dolari. Ei cumpără pe cei proști și nelămuriți în credință, să rupă uni­tatea în sufletul poporului român, și vor să facă cele mai mari erezii și nebunii în țara asta.

Păziți-vă de aceștia! Au case de rugăciuni, dar acolo e casa satanei. Unde nu sînt preoți și Arhierei, nu este Hristos. Că Mîntuitorul suflînd asupra Apos­tolilor, le-a spus așa:
Luați Duh Sfinți Cărora le veți ierta păcatele, se vor ierta lor, și cărora le veți ți­nea, ținute vor fi (Ioan 20, 22-23).

Nu la sectari le-a spus aceasta, ci la Apostoli, la Episcopi și la preoți. Căci Apostolii, prin punerea mîinilor și prin succe­siunea apostolică, au dat darul Duhului Sfant la toți preoții din lume, prin hirotonii.

Deci, băgați de seamă că: sectarii nu au ierar­hie canonică, nu au cele șapte Sfinte Taine, nu cin­stesc pe Maica Domnului și Sfinta Cruce și nu au mîntuire. De aceea, feriți-vă de sectari. Auzi ce spu­ne Apostolul Pavel?

Luați aminte de voi și de turma întru care Duhul Sfint v-a pus pe voi episcopi (zice de preoți și arhierei) ca să păstoriți Biserica lui Dumnezeu, care a cîștigat-o cu sîngele Său (Fapte 20, 28).

Celor doisprezece Apostoli, pe care i-a ales Hristos, cînd S-a înălțat la cer, le-a spus:

Stați în Ierusalim pînă vă veți îmbrăca cu putere de sus! (Luca 24, 49),și la Duminica Mare, după zece zile, a venit peste ei Duhul Sfint de sus, în chip de limbi de foc. Pe urmă, vorbeau în toate limbile de sub cer. Și după ce i-a îmbrăcat cu putere de sus i-a trimis, zicînd:

Mergînd propovăduiți Evanghelia la toată lumea, botezîndu-i pe ei în numele Tatălui și al Fiu­lui și al Sfîntului Duh. Cel ce va crede și se va bote­za, se va mîntui, iar cine nu, se va osîndi (Marcu 16, 15-16).

Deci, Biserica lui Hristos are ierarhie cano­nică, Duhul Sfînt este în Biserică și cap al Bisericii este Hristos. Toți sectarii, care s-au rapt de Hristos și nu merg la Biserică, sînt fiii lui antihrist și înaintemergători ai satanei. Să nu vă luați după ei! Să nu spuneți că nu v-am arătat adevărul!

Să ținem credința noastră Ortodoxă, pe care au ținut-o toți voievozii noștri și toți părinții noștri și toți românii cei adevărați. Dacă vrei să fii fiu adevărat al lui Hristos și al Țării Românești, să ții credința cea dreaptă, Ortodoxă, pe care o ținem de două mii de ani. Dacă nu, nu ești fiu al lui Hristos și al Biseri­cii, și ești străin de neamul românesc. Nu poți fi ce­tățean creștin și român, dacă nu ai dreapta credință în Hristos. Ești străin. Nu ești fiu al țării. Că fiu ade­vărat al României este cel care-i ortodox, pentru că Biserica Ortodoxă predomină în țara noastră de două mii de ani. Parintele-Cleopa. Iar pe cei care-s sectari să nu-i primim în casele noastre.

Țara noastră Românească a fost ortodoxă dintotdeauna și trebuie să țină linia Ortodoxiei. Orto­docși ne-am născut de la origine, de la colonizarea Daciei, ortodocși am trăit timp de două mii de ani și ortodocși trebuie să stăm pînă la moarte. Asta este adevărata credință a României, Ortodoxia. Nu pri­miți nimic din afară, că toți vor să ne strice unitatea neamului, a credinței și a Bisericii. Toți aceștia sînt vrăjmașii Crucii lui Hristos”. – activenews.ro

Urmariti va rog si :
Publicitate

48 de gânduri despre &8222;Părintele Cleopa Ilie despre sectari: Au case de rugăciuni, dar acolo e casa satanei. Unde nu sînt preoți și Arhierei, nu este Hristos…Aceștia vin din străinătate, plătiți de masoni, să ne strice dreapta credință și ori­ginile noastre și rădăcina noastră de popor ortodox&8221;

 1. Este cat se poate de adevărat ptr că Cuvântul Domnului este propovăduit de urmașii întâilor preoți : apostolii.
  Și unde nu e Cuvântul Domnului nu are cum sa fie Hristos

 2. Frumos !!! Am citit multe carti de invatatura ortodoxa a parintelui Cleopa . Dumnezeu a inzestrat acest popor cu foarte multi mari duhovnici si sfinti , iar datorita acestui fapt , poporul roman , se aduna cu sutele de mii , la sarbatorile si hramurile sfintilor , (cuv Parascheva , Sf Dimitrie , Sf Ioan cel Nou de la Suceava , etc) , incat , paganii , ateii si satanistii care s-au strecurat in aceasta tara , nu au nicio putere in fata poporului credincios si din ura si neputinta lor , ataca credinta noastra pe le televiziuni .
  Duminica si in sarbatori , toate sfintele biserici ci manastiri atat din Moldova cat si din tara , sunt arhi-pline de credinciosi , de toate varstele si de aceea Dumnezeu VA FI CU NOI !!! Asteptam cu mult dor si drag , frumoasa sarbatoare a NASTERII DOMNULUI , in pace , liniste si rugaciune , cumpatare in toate si iubire pentru cei saraci si napastuiti .

 3. Trebuie totusi sa fim realisti, in sensul ca romanii nu mai sunt chiar asa de credinciosi pe cat se dau. Ma bazez pe faptul ca mai toti cunoscutii mei, nu isi educa proprii lor copii cu credinta in Dumnezeu, fapt confirmat. Nici un copil aproape ca nu cunoaste la varste cuprinse intre 4-10 ani nici macar o rugaciune. Ultimii credinciosi mai numerosi sunt tot pensionarii care au prins vremuri tulburi nu gluma.Si in curand romanii v-or imbratisa cultura mall-urilor si nu numai. Toate drumurile duc la cimitir desigur…

 4. Cititi Biblia, Sfântă Scriptura. Nu religii, Apostolii nu au avut religie. Ei l-au urmat pe Christos. Singurul Mântuitor si Domn pe care sa-L urmam. Nici Tradițiile si nici obiceiurile nu mântuiesc. Numai Sângele lui Hristos.
  Sa ne deschidă Dumnezeu ochii sa nu mai fim orbi cu toții.

  • Voi sectarii habar nu aveti de faptul ca cei care au compus biblia erau ortodocsi si mergeau dupa legile ortodoxe lasate de Hristos. Au venit sectarii si v-au impuiat capul cu toate prostiile din lume.

   • Dumnezeu Sfantul sa iti deschida ochii orbiti de ura si minciuna. Biblia nu à fost scrisa de orthodoxie, e insuflata de Duhul Sfant à singurului Dumnezeu Adevarat. Am o intrebare: Moise, Isaia, Ieremia au fost ortodocsi?

    Dumnezeu are putere sa deschida inimile impiétrite si sa le umple cu Duhul Sfant. Pocainta si à fi o fiinta noua in Christos, nu religii si traditii. Scriptura e singura Adevarata, pentru ca il descopera pe Christos cel mort si inviat, iar sangele sau vindeca de pacat prin credinta si prin harul lui Dumnezeu.
    Dumnezeu sa va binecuvanteze !

   • Ura si minciuna este la tine Cristi, nu la noi, pocainta nu insemna sa fii sectanat. Duhul sfant se gaseste numai in ortodoxie. Profetii cei din vechime, sunt sfinti si ei si vestitori ai ortodoxiei. Esti pe un drum total gresit si nu iti dai seama, hai inapoi in sfanta Biserica Ortodoxa, apuca-te si citese si invata, cauta un duhovnic, deschide-ti ochii si mintea tu, ca nu faci bine ce faci si duci si pe altii la pierzare. Crezi ca poporul roman a trait 2000 de ani in minciuna, pana au venit sectantii din America? Incerca logic, daca inima apartine deja celui rau. Dumnezeu sa te ajute si pe toti ratacitii!

   • Draga VT, cred ca e bine sa nu ne vorbim necrestineste. Cred ca e mai bine sa ascultam de Dumnezeu decat de oameni. Uite, te rog citeste daca ai timp din Ieremia, cap. 17 de la vers. 5-10; apoi Isaia cap. 42. la urma, daca binevoiesti, incearca sa citesti 1 Ioan cap. 3, vers. 8-10., Galateni cap. 2-vers. 16. Mai sunt asa de multe.
    Prorocii au aratat spre Hristos, nu spre Ortodoxie. Credinta adevarata este credinta in Singurul Fiu al lui Dumnezeu, Iisus.

    Doamne ajuta poporul nostru sa deschida ochii, inima si sa se intoarca de la pacatele sale !

  • ia vezi sectare ai urmiatoarele versete in biblia ta? „Aceasta ştiind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuieşte după socotinţa fiecăruia” (II Petru 1, 20). Biserica este călăuzită de Duhul Sfânt la tot adevărul (Ioan 14, 26; Ioan 16, 13), este locul în care sălăşluieşte Domnul în Duhul (Efeseni 2, 22) şi este stâlpul şi temelia adevărului (I Timotei 3, 15). „dacă cineva urmează pe vreun făcător de schismă, nu va moşteni Împărăţia lui Dumnezeu „Ascultaţi pe mai-marii voştri şi vă supuneţi lor” (Evrei 13, 17) „Ascultaţi pe mai-marii voştri şi vă supuneţi lor” (Evrei 13, 17) „ţineţi predaniile cum vi le-am dat” (I Corinteni 11, 2).

 5. DUMNEZEU sa ti deschida tie ochii cel care semnezei „Cristi ” sa nu te duci in prapastia cea fara de scapare…
  V ati aruncat mirul pe apa cum Bine va zicea Sfantul Parinte Arsenie Boca si sunteti ca dracii fara coarne cum va arata Sfintitul Parinte Ilie Cleopa
  …prin voi lucreaza fiara antihristica si asemeni jidovilor blestemati sunteti inchinatori la vitelul de aur ,insa veti fi casapiti sectarilor , de Sabia Arhanghelului Mihail …pina veti marturisi cu Adevarat ORTHODOXIA
  Amin.

 6. Buna.
  Raman la Sfanta Scriptura. Poate imi definiti termenul „sectant” si termenul „”urmas al lui Christos”.
  Va urmaresc cu atentie toate articolele, insa e bine sa cercetati mai bine toate lucrurile.

  Multa sanatate.

  • Cristi draga, nu poti intelege de capul tau Sfanta Scriptura, citeste scrierile Sfintilor Parinti cum sunt Ioan Gura de Aur, Grigore Teologul sau Vasile cel Mare, care si-au dedicat toata viata lui Hristos, ajungand la trairi duhovnicesti dintre cele mai inalte, apoi vei intelege deslusit Scriptura. Daca vei citi ceea ce spun si vietile lor, iti vei da seamna cat de pacatos esti in comparatie cu ei si cat de gresit ai inteles pana acum Sfanta Scriptura. Citeste si cerceteaza de asemenea si istoria ortodoxiei, despre marea schisma, ca sa intelegi de unde pleaca toate. Sunt atat de multi care si-au dat viata pentru ortodoxie, tu crezi ca toti acestia, au fost nebuni? Sectanti sunt toti cei picati din Sfanta Biserica Ortodoxa. Urmareste-l te rog si pe actorul american Joathan Jackson ce spune cand descopera ortodoxia: https://vremuritulburi.com/2015/05/07/drumul-actorului-jonathan-jacksonserialul-general-hospital-de-la-erezie-la-ortodoxie/, sa vezi cat este de bucuros si cata emotie emana, acolo lucreaza duhul sfant. Si iti recomand de asemenea cu multa caldura sa citesti si cartea https://vremuritulburi.com/2014/05/11/marii-initiati-ai-indiei-si-parintele-paisie/, daca vrei si esti deschis la a intelege credintia neamului stramosesc si pentru a gasi adevarul. Dumnezeu sa te ajute!

   • Buna si multumesc de sfaturi, insa eu vreau sa ascult de Iisus. Singurul Invatator este Iisus Christos, dupa cum a spus chiar El in Evanghelii. Este Singuruil Mijlocitor intre omul pacatos si Dumnezeu.
    Scriptura e limpede ca lumina zilei, cai Issus este Lumina Lumii.

    Doamne ajuta !

   • Cristi, vad ca vorbesc degeaba, nu o sa faci nimic din ce spun, e pacat. Ai impresia ca deja cunosti adevarul, dar nu e asa nici pe departe. Treaba ta…

   • Nu asculti de Hristos, ca daca ai asculta de El ai face ce spune Hristos. Citeste te rog macar aici, daca o carte iti este prea greu:
    Puterea data de Hristos Apostolilor de a ierta pacatele oamenilor nu apare ca o harisma personala care ar fi disparut cu viata lor pamanteasca, ci ca o institutie permanenta si ca o expresie concreta a puterii Duhului Sfant cu care Hristos insusi a investit pe Apostolii Sai dupa inviere. Caci odata cu instituirea preotiei sacramentale: „Precum M-a trimis pe Mine Tatal va trimit si Eu pe voi… Luati Duh Sfant” (In. 20, 21-22), are loc si instituirea Tainei Spovedaniei, aratata ca lucrare a celor investiti cu puterea Duhului Sfant si trimisi in lume: „Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, tinute vor fi” (In. 20, 23).

    Deci, puterea episcopului si a preotului, ca savarsitori ai Tainei Spovedaniei, de a ierta pacatele, vine de sus, de la Hristos insusi si este permanent in acestia prin insasi Taina Hirotoniei. Dar pe aceasta putere dumnezeiasca de a ierta pacatele celor care si le marturisesc in fata lor, cu cainta adanca, episcopul si preotul o cer si de sus pentru Penitentul ce se afla in fata lor pentru iertare de pacate. Formula sau epicleza Tainei Spovedaniei arata atat pe savarsitorul Tainei cat si felul si originea puterii iertarii pacatelor: „Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, cu harul si cu indurarile iubirii Sale de oameni, sa te ierte pe tine fiule (N) si sa-ti lase tie toate pacatele. Si eu nevrednicul preot si duhovnic, cu puterea ce-mi este data, te iert si te dezleg de toate pacatele tale, in numele Tatalui si al Fiului si ai Sfantului Duh, Amin”. Este o formula rugatoare conforma cu spiritul chenotic al Bisericii Ortodoxe, total deosebita de formula imprecatorie romano-catolica: „Ego te absolvo a peccatis tuis in nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti”.

    In epicleza ortodoxa Tainei Spovedaniei nu se vede deci niciun fel de substituire a episcopului si preotului lui Hristos insusi, savarsitorul real si principal dar nevazut al Tainei. Preotul se sterge, de fapt, in fata lui Hristos, punand in fata constiintei penitentului pe Hristos insusi, in fata caruia niciun om nu se poate simti umilit si la care gaseste intelegere si iubire iertatoare a neputintelor omenesti, El insusi rugandu-se Tatalui pentru iertarea celor care L-au rastignit pe Cruce. Episcopul si preotul sunt organele vazute ale Arhiereului si Preotului nevazut Hristos, care i-a investit pe acestia cu puterea Duhului Sfant sa lucreze cele sfinte, Tainele, ca mijloace obiective de impartasire a harului dumnezeiesc, in Biserica Sa, care este o comunitate concreta sacramentala a oamenilor cu Dumnezeu.

    Lucrand insusi Hristos prin ei, puterea episcopului si preotului in iertarea pacatelor este relativ nelimitata (Mt. 18, 18; In. 20, 23; Mt. 18, 19). Nu exista nicio discriminare de persoana, de greseala sau de cantitatea pacatelor. Pentru tot felul de pacate, Apostolii au primit puterea iertarii sau legarii acestora si, prin ei, Biserica intreaga mai departe in timp, prin episcopii si preotii ei. Puterea nelimitata a iertarii pacatelor in Biserica este inclusa in insasi trimiterea Apostolilor in lume, investiti cu puterea Duhului Sfant: „Precum M-a trimis pe Mine Tatal si Eu va trimit pe voi… Luati Duh Sfant” (In. 20, 21, 22). Comentand acest text, Sf. Ioan Hrisostom noteaza: „Tatal a dat Fiului toata judecata; eu va incredintez in intregime prin Fiul, Apostolilor si preotilor”.

    Sf. Ap. Pavel reprimeste la Corint, in Biserica, in urma pocaintei sale sincere, pe incestuosul pe care el il excomunicase mai inainte (II Cor. 2, 7-10 si I Cor. 5, 1-5), dupa exemplul Mantuitorului care a iertat pe femeia prinsa in adulter (In. 8, 11) si a reintegrat in iubirea Sa si in cenaclul Apostolilor pe Petru (In. 21,15-19).

    In Taina Spovedaniei, episcopul sau preotul asculta cu atentie mLrturisirea pacatelor facute de catre penitent, ajutandu-1 prin intrebari si indemnuri pentru ca marturisirea lui sa fie cat mai corrlpleta si explicita. Duhovnicul nu va manifesta absenta sufleteasca, plictiseala sau graba, ci o foarte mare intelegere umana care sa creeze si sa sustina starea de cainta in sufletul penitentului. Cu alte cuvinte, preotul duhovnic trebuie sa coboare in adancul de taina al penitentului, stiind ca nu este singur, ci Hristos impreuna cu el coboara in sufletul penitentului. Iar acesta din urma traieste aceasta coborare a duhovnicului in fiinta si viata lui ca o coborare datatoare de putere.

    Puterea episcopului si preotului, savarsitori ai Tainelor Spovedaniei, este experiata de penitent ca o putere spirituala, esential diferita de puterea civila judiciara. Iar sentinta sau judecata pe care o da duhovnicul la Spovedanie este o judecata de har, de milostivire, urmarind ca scop principal iertarea pacatosului si restabilirea lui in comunitatea fratilor sai in Hristos, ca un madular sanatos. Excomunicarea si scoaterea membrului bolnav din comunitatea Bisericii pentru pacatul apostaziei sau ereziei, sau a altui pacat similar acestora, nu sunt executate de un singur preot, ci de episcop si foarte adesea de un sinod de episcopi, de Biserica intreaga prin episcopii ei (Mt. 18, 17). Scopul mai indepartat al excomunicarii este tot vindecarea celui bolnav si indreptarea lui.

    Episcopul si preotul pot sa si amane un timp dezlegarea penitentului de pacatele grele savarsite, dand acestuia un anumit canon sau epitimii. Dar prin acestea nu se urmareste pedepsirea, ci vindecarea penitentului de anumite pacate grave. Duhovnicul apare acum fata de penitent ca judecator si medic iscusit care apreciaza natura si ponderea gravitatii pacatelor marturisite, fara sa inceteze a fl in continuare un prieten intelegator al acestuia. Lucrarea de Judecator este o simpla lucrare de apreciere pusa in slujba celei de ntedic. Necesitatea preotului apare pe primul plan in aceasta faza, tindea penitentul nu-si poate fixa el singur mijloacele de vindecare si nici nu i le poate da un alt semen al sau cu suficienta autoritate si putere, pentru a-l face sa le implineasca.

    Episcopul si preotul dispun si de putere. Dar acestia nu pot dezlega pe penitent sau constata ca acesta nu poate fi dezlegat, pana ce penitentul nu se dezleaga el insusi in interiorul sau, de legaturile pacatului si pana ce nu s-a deschis el insusi putintei de comunicare intre el si Biserica intre el si Hristos. Iar aceasta este un act de credinta deplina in Hristos si in Biserica. De aceea, ca si la Botez si Euharistie penitentul este intrebat de credinta sa, caci cineva din afara Bisericii nu poate fi primit nici la Euharistie si nici la Spovedania dinaintea acesteia, necesara pregatirii pentru primirea Euharistiei.

    Episcopul si preotul lucreaza in Taina Spovedaniei atat in numele lui Hristos cu a carui putere sunt investiti si o manifesta, dar si in numele comunitatii care isi da asentimentul ei implicit la toate actele lor. In cazul Tainei Spovedaniei, asentimentul implicit al comunitatii ecleziale transpare din intreaga disciplina penitentiala, stabilita de Biserica pe baza cunoscutelor locuri din Noul Testament, amintite si de noi in cursul acestui referat, dar mai cu seama pe baza cunoscutului text din I Cor. 5, 9-12, in care se atrage atentia crestinilor sa nu aiba legaturi cu o serie de oameni pacatosi si pacate. Epitimiile trebuie sa fie insa in raport cu gravitatea si felul pacatelor, cu situatia si capacitatea fiecarui penitent.

    De aceea, ele pot fi si scurtate sau si intrerupte cand preotul observa la penitent o ravna deosebita de a rupe interior cu obisnuinta pacatoasa sau cand penitentul este amenintat de o moarte apropiata. Canonul 102 Trulan, care sintetizeaza intr-un fel intreaga disciplina penitentiala de pana aici, nu este numai unul dintre cele mai pretioase ghiduri pentru episcop si preot in Taina Spovedaniei, ci si un document de mare valoare in care sunt surprinse nu numai implicatiile ecleziale ale pacatului si iertarii acestuia de catre Hristos prin episcop sau preot, ci si implicatiile profunde ale puterii harice de a ierta sau lega pacatele, pentru Biserica, pentru episcopul si preotii Bisericii si pentru penitentii insisi in mantuirea lor.

    Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Radu

 7. Buna sa va fie inima oameni buni.

  Va rog fierbinte cititi Isaia, capitolul 44, versetele de la 9 la 20.

  Haideti sa ne intoarcem cu totii cu fata la Dumnezeu !

  Doamne ajuta-ne !

 8. Buna din nou, VT.

  Vreau sa iti arat ce spune Scriptura, nu diferiti profesori sau invatatori:

  Sfanta Evanghelie dupa Marcu 16:
  16. Cel ce va crede si se va boteza se va mantui; iar cel ce nu va crede se va osandi.
  17. Iar celor ce vor crede, le vor urma aceste semne: in numele Meu, demoni vor izgoni, in limbi noi vor grai,
  18. Serpi vor lua in mana si chiar ceva datator de moarte de vor bea nu-i va vatama, peste cei bolnavi isi vor pune mainile si se vor face sanatosi.

  Deci aceasta putere este data tuturor celor ce cred, nu numai apostolilor.

  In alt loc, iata ce spune Scriptura:
  Epistola intaia catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel 1
  18. Caci cuvantul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu.
  19. Caci scris este: „Pierde-voi intelepciunea inteleptilor si stiinta celor invatati voi nimici-o”.
  20. Unde este inteleptul? Unde e carturarul? Unde e cercetatorul acestui veac? Au n-a dovedit Dumnezeu nebuna intelepciunea lumii acesteia?
  21. Caci de vreme ce intru intelepciunea lui Dumnezeu lumea n-a cunoscut prin intelepciune pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu sa mantuiasca pe cei ce cred prin nebunia propovaduirii.
  22. Fiindca si iudeii cer semne, iar elinii cauta intelepciune,
  23. Insa noi propovaduim pe Hristos cel rastignit: pentru iudei, sminteala; pentru neamuri, nebunie.
  24. Dar pentru cei chemati, si iudei si elini: pe Hristos, puterea lui Dumnezeu si intelepciunea lui Dumnezeu.
  25. Pentru ca fapta lui Dumnezeu, socotita de catre oameni nebunie, este mai inteleapta decat intelepciunea lor si ceea ce se pare ca slabiciune a lui Dumnezeu, mai puternica decat taria oamenilor.
  26. Caci, priviti chemarea voastra, fratilor, ca nu multi sunt intelepti dupa trup, nu multi sunt puternici, nu multi sunt de bun neam;
  27. Ci Dumnezeu Si-a ales pe cele nebune ale lumii, ca sa rusineze pe cei intelepti; Dumnezeu Si-a ales pe cele slabe ale lumii, ca sa le rusineze pe cele tari;
  28. Dumnezeu Si-a ales pe cele de neam jos ale lumii, pe cele nebagate in seama, pe cele ce nu sunt, ca sa nimiceasca pe cele ce sunt,
  29. Ca nici un trup sa nu se laude inaintea lui Dumnezeu.
  30. Din El, dar, sunteti voi in Hristos Iisus, Care pentru noi S-a facut intelepciune de la Dumnezeu si dreptate si sfintire si rascumparare,
  31. Pentru ca, dupa cum este scris: „Cel ce se lauda in Domnul sa se laude”.

  Si iatace spunea si proorocul Ieremia:
  23. Asa zice Domnul: „Sa nu se laude cel intelept cu intelepciunea sa, sa nu se laude cel puternic cu puterea sa, nici cel bogat sa nu se laude cu bogatia sa;
  24. Ci de se lauda cineva, sa se laude numai cu aceea ca pricepe; si Ma cunoaste ca Eu sunt Domnul, Cel ce fac mila si judecata si dreptate pe pamant, caci numai aceasta este placut inaintea Mea, zice Domnul.

  VT, nu mai cauta citate din alte parti, hai sa ne uitam in SCRIPTURI. Aici gasim Adevarul.

  Doamne ajuta !

  • Cristi iara-ma ca ma repet, dar esti ratacit rau de tot, tu tot imi dai citate din Scriptura pe care nu le intelegi si le interpretezi total gresit, eu ti-am dat citate din scriptura si explicate frumos de Slujitorii adevarati ai lui Dumnezeu, adevartul sens, nu cel pe care il invatati voi de la pastorii vostri. Nu e suficent sa crezi, trebuie sa urmezi oranduiala lasata de Dumnezeu, cum sunt Sfanta Spovedanie si Impartasania, pentru a te mantui, care nu se face decat prin slujitorii lui Dumnezeu:“Precum M-a trimis pe Mine Tatal va trimit si Eu pe voi… Luati Duh Sfant” (In. 20, 21-22), are loc si instituirea Tainei Spovedaniei, aratata ca lucrare a celor investiti cu puterea Duhului Sfant si trimisi in lume: “Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, tinute vor fi” (In. 20, 23). De ce rastalmaciti cuvntele Domnului si interpretati gresit dupa capul vostru? Cum zicea Petre Tutea: „Eu cand vobesc cu un ateu, parca vorbesc cu usa”, asa si cu voi sectarii, v-a luat cel rau mintile si nu mai vreti sa stiti nimic. E mare pacat.

 9. Cristi,
  Scriptura a-ti schimbat-o voi dupa cum a-ti considerat ca puteti insela pe unii , iar ce nu a-ti putut schimba din Scriptura , interpretati totul pe dos . A-ti schimbat termenii si sensul unor termeni din Scriptura , deci , Biblia sectara , nu-i aceeasi cu Sfanta Scriptura sau Biblia neschimbata cu absolut nimic din Legea lasata de Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos !!!!
  Acum spune-mi si mie , cine este „Iisus ” de care tu vorbesti , ca sa ne lamurim noi toti aici . cine este , ce a facut pe pamant , spune tot ce stii sau ce te-au invatat predicatorii tai .
  Apoi spune-ne daca te inchini la Maica Domnului , la sfinti , ca sa ne lamuresti in mod direct si nu ne mai trimite la scriptura voastra modificata si interpretata ca atare .
  Cine este Iisus „al tau ” ca sa-ti spun si eu cine este Iisus al nostru !!!!!!!!!
  Deasemeni , te intreb daca cinstesti Sfanta Cruce si te inchini la ea .

  • Buna oameni buni.
   Citatele sunt din Biblia Ortodoxa.
   Oameni, intorceti-va la Dumnezeu, ca sunteti orbiti de ura si sunteti mintiti.

   Cu tot respectul.

 10. Maria,

  Singurul la care trebuie sa ne inchinam este Dumnezeu, Asa spune El in Scriptura. Sunt multe locuri unde spune asa.
  Citeste Scriptura, nu te rataci printre idoli, lemne si icoane.
  Intoarce-te catre Dumnezeu.

 11. Maria,

  Care este legea lasata de Domnul Iisus? Ce spune Scriptura?
  Cerceteaz-o si nu vorbi lucruri fara noima.
  Singurul mijlocitor la Tatal este Iisus, Domnul Domnilor.

  Dumnezeu sa te lumineze si sa nu mai stai in intuneric. Citeste Scriptura si Dumnezeu sa te ajute.

 12. Maria, uite ce spune Scriptura (Ortodoxa):

  ISAIA, capitolul 44:

  9. Toti facatorii de idoli nu sunt nimic si cele mai alese lucrari ale lor nu slujesc la nimic. Martorii lor nu vad nimic si, spre rusinea lor, nici nu inteleg nimic.
  10. Cine a facut un dumnezeu si a turnat un idol fara sa traga un folos din aceasta?
  11. Iata toti cinstitorii lor se rusineaza; mestesugarii nu sunt decat oameni! Sa se adune toti si sa se apropie! Ei tremura laolalta si simt mare rusine!
  12. Fierarul ascute o dalta si da chip lucrului sau cu carbuni aprinsi. Alcatuieste idolul cu lovituri de ciocan si-i da chip cu puterea bratului sau. Lui ii este foame si, sleit de puteri, el rabda de sete si este tare obosit.
  13. Lemnarul intinde sfoara, face un semn cu plumbul. El lucreaza cu sculele lui si masoara cu compasul. El face lucrul lui dupa chipul unui om, dupa frumoasa infatisare a unui pamantean, ca sa fie asezat intr-o casa.
  14. El si-a taiat un cedru, sau a luat chiparos sau stejar, pe care si-i alesese dintre copacii padurii, sau a plantat un cedru pe care ploaia l-a facut sa creasca.
  15. Omul se slujeste de ei pentru aprins focul si ii ia sa se incalzeasca. El ii arde ca sa coaca painea, ba mai mult, tot din el face si un dumnezeu si se inchina la el, face un idol pe care il cinsteste.
  16. El a ars jumatate din lemne, a fript pe jeratic carne pe care o mananca si se satura. Se mai incalzeste si zice: „Mi-e cald! Simt vapaia lui!”
  17. Si cu ce a ramas, el face un dumnezeu, un idol pe care il cinsteste si caruia i se inchina si caruia se roaga zicand: „Izbaveste-ma, ca tu esti dumnezeul meu!”
  18. Ei nu-si dau seama si nici nu pricep ca ochii lor sunt inchisi si nu pot sa vada si inima lor este impietrita si nu pot sa inteleaga.
  19. Cu toate acestea el nu-si face socoteala in inima sa, ca este simplu si fara pricepere, si nu zice: „Jumatate l-am pus pe foc si am copt paine, pe carbuni am fript carne si am mancat-o, iar cu cealalta jumatate care a mai ramas, voi face un idol uracios si ma voi inchina la un trunchi de copac”.
  20. El se hraneste cu naluci, inima lui inselata l-a dus la ratacire. El nu-si mantuieste sufletul sau si nu zice: „Oare ce am eu in mina mea nu este o momeala?”

  FAPTE cap. 17

  24. Dumnezeu, Care a facut lumea si toate cele ce sunt in ea, Acesta fiind Domnul cerului si al pamantului, nu locuieste in temple facute de maini,
  25. Nici nu este slujit de maini omenesti, ca si cum ar avea nevoie de ceva, El dand tuturor viata si suflare si toate.
  26. Si a facut dintr-un sange tot neamul omenesc, ca sa locuiasca peste toata fata pamantului, asezand vremile cele de mai inainte randuite si hotarele locuirii lor,
  27. Ca ei sa caute pe Dumnezeu, doar L-ar pipai si L-ar gasi, desi nu e departe de fiecare dintre noi.
  28. Caci in El traim si ne miscam si suntem, precum au zis si unii dintre poetii vostri: caci ai Lui neam si suntem.
  29. Fiind deci neamul lui Dumnezeu, nu trebuie sa socotim ca dumnezeirea este asemenea aurului sau argintului sau pietrei cioplite de mestesugul si de iscusinta omului.
  30. Dar Dumnezeu, trecand cu vederea veacurile nestiintei, vesteste acum oamenilor ca toti de pretutindeni sa se pocaiasca,
  31. Pentru ca a hotarat o zi in care va sa judece lumea intru dreptate, prin Barbatul pe care L-a randuit, daruind tuturor incredintare, prin Invierea Lui din morti.
  32. Si auzind despre invierea mortilor, unii l-au luat in ras, iar altii i-au zis: Te vom asculta despre aceasta si altadata.

  FAPTE, cap. 4:
  10. Cunoscut sa va fie voua tuturor, si la tot poporul Israel, ca in numele lui Iisus Hristos Nazarineanul, pe Care voi L-ati rastignit, dar pe Care Dumnezeu L-a inviat din morti, intru Acela sta acesta sanatos inaintea voastra!
  11. Acesta este piatra cea neluata in seama de catre voi, zidarii, care a ajuns in capul unghiului;
  12. Si intru nimeni altul nu este mantuirea, caci nu este sub cer nici un alt nume, dat intre oameni, in care trebuie sa ne mantuim noi.

  EVANGHELIA DUPA IOAN, CAP. 4:
  21. Si Iisus i-a zis: Femeie, crede-Ma ca vine ceasul cand nici pe muntele acesta, nici in Ierusalim nu va veti inchina Tatalui.
  22. Voi va inchinati caruia nu stiti; noi ne inchinam Caruia stim, pentru ca mantuirea din iudei este.
  23. Dar vine ceasul si acum este, cand adevaratii inchinatori se vor inchina Tatalui in duh si in adevar, ca si Tatal astfel de inchinatori isi doreste.
  24. Duh este Dumnezeu si cei ce I se inchina trebuie sa i se inchine in duh si in adevar.

  Cere o Biblie, maria, si incepe sa o citesti.

  DUMNEZEU SA TE AJUTE.
  IISUS ESTE LUMINA LUMII !

  • Oameni buni, Cristian a venit doar cu citate biblice, si voi veniti cu tot felul de traditii, dogme. Tare m-as bucura sa imi gasiti in Sfanta Scriptura, unde Domnul Isus specifica faptul ca, adevarata cale este ortodoxia. Sau Catoliciamul, sau Penticostaliamul.

   • Citate interpretate gresit, asculta-l pe Parintele Cleopa ce spune, nu te mai baga in seama asa aiurea si se scrie Iisus nu Isus.

 13. Cristi,
  Dumnezeu nu exista decat in SFANTA TREIME : TATAL FIUL SI SFANTUL DUH !!!
  Iar Iisus Hristos este „DUMNEZEU ADEVARAT DIN DUMNEZEU ADEVARAT ” daca nu stii , deci Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos este Dumnezeu , impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant , deci , cand ne adresam lui Dumnezeu , ne adresam acestor TREI PERSOANE TRINITARE , fara de care , nu exista Dumnezeu .
  Tatal , Fiul si Sfantul Duh = DUMNEZEU !!!! Ai inteles ??? dumnezeu tau la care te inchini , nu-i DUMNEZEUL ADEVARAT .
  Iar eu iti spun si iti doresc ca Dumnezeu sa te lumineze pe tine , ca esti ratacit , iar cuvintele din Sfanta Scriptura , voi le interpretati gresit , asa cum v-au invatat predicatorii , care sunt proorocii mincinosi la care face referire insusi Domnul !
  Sa-ti povestesc o intamplare adevarata :
  Un ortodox care a vrun neaparat , din curiozitate sa vada ce se intampla pe la adunarile voastre , a hotarat sa mearga cu un vecin sectar , la o adunare . Intrand acolo , a vazut predicatorul care mergea pe la fiecare adept din acea adunare iar dintr-o data , l-a vazut transformat intr-un caine mare si fioros , care mergea pe la fiecare si le dadea cu coada peste fata . Cand a vazut aceasta vedenie infricosatoare , omul a rupt-o de fuga inspaimantat de moarte ! Dumnezeu i-a aratat cum stau lucrurile cu ceea ce se intampla la adunarile sectare . Acest predicator nu era altul decat diavolul iar adeptii se aflau in stapanirea diavolului .
  Vin-o la Ortodoxie , inchina-te la Dumnezeu in Treime , la Maica Domnului si la Sfinti si te vei mantui !!!
  Stii ce spune Mantuitorul in cuvintele „Mai AM si alte oi , care nu sunt in staul ” . Voi sunteti aceia !
  Dumnezeu vrea ca si voi sa reveniti in STAULUL lui Dumnezeu si sa va mantuiasca . Sunteti rataciti .

  • Nu e vorba de bagat in seama, acuzati si judecati diferite confesiuni, dar Domnul nostru Iisus, nu a facut asta. Te-am rugat sa imi arati citate din Biblie unde arata ca Ortodoxia sau alte religii , sunt cele adevarate. Si nu Cleopa invata, Cuvantul imi este indeajuns. Cata ura si maine denota din comentariile voastre, ceva de nedescris, sa nu mai vb de articol. Farisei si fatarnici ! Te poticnesti intr-un i.

  • Omule, traditia mantuieste ? Te ratacesti rau. Poti sa pupi n’spe mii de moaste, si cruci , sa mergi in genunchi toata tara asta, sa tii toate traditiile stramosesti pe care oameni le-au lasat si tot degeaba. Nu te mantuiesc. Singurul care are putere sa mantuiasca este Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Ma intreb cum iti permiti sa faci pe cineva sarlatan. Bazat pe ce ? Pe pareri personale, pe ce ziceau ” Sfintii Parinti ” ” Raiul sa va manance ” ? Te rog, arata sarlatania din Cuvantul Domnului . Vorbind punctual, nu povesti .

   • Nu pareri personale ci pe ce a lasat Hristos si apoi Sfintii Apostoli si toata succesiunea apostalica care a urmat. Dar tu nu stii, ca nu ai studiat si nu ai citit nimic.

   • Vt nu te mai chinui cu astia ca iti pierzi timpul. Sa sti ca nici nu vbesti cu ei ci indirect cu demonii arhiconi. Sunt cuprinsi baietii nu prea ai ce le mai face.

 14. pentru cristi
  eu ma bucur din suflet ca tu cristi esti detinatorul adevarului absolut!! cum de s-a nimerit sa fi doar tu. cel care realizezi ca nici pe departe ortodoxia nu este calea adevarata si ca atatea milioane de romani au ajuns in iad pentru ca nu au citit biblia cum trebuie!
  Daca esti intr-adevar preocupat de mantuire iti cer un lucru extrem de mititel: pune-ti doar o intrebare: dar daca? nu e asa cum cred eu?

 15. Cristi,
  Cum iti imaginezi tu ca noi toti cei de pe aici , nu avem Biblii ???
  Cum iti imaginezi tu ca noi nu am citit de cateva ori in viata noastra Biblia ?
  Insa , sa stii ca Biblia este scrisa in parabole , iar cine nu are putere de la Duhul Sfant , nu poate talmaci(„traduce”) Biblia , dar stii cine a facut aceasta traducere a Bibliei ca s-o inteleaga credinciosii ? Numai si numai Sfintii , care au avut revelatii de la Dumnezeu si vedenii . De aceea noi ca sa putem intelege Biblia (Cuvantul Domnului ) trebuie sa citim tot ce au scris Sfintii Parinti ai Bisericii , altfel , cum este si cazul tau , citesti niste cuvinte si le dai un alt sens . Din acest motiv , cand voi , nu cercetati scrierile sfintilor , nu cititi nimic de niciunde , din mandria voastra draceasca , care nu va lasa sa va luminati , interpretati Cuvantul Domnului , dupa cum va taie capul .
  Exemplu : Ce au inteles fariseii cand Mantuitorul a zis catre calai ca templul pe care ei il vor darama , Mantuitorul il va reconstrui in trei zile ? Au inteles asa cum intelegeti si voi Sfanta Scriptura , ca era vorba de Templul lui Solomon , cand Domnul s-a referit la Insusi fiinta Lui , la Templul Trupului lui Hristos , ca-l va reconstrui in trei zile , adica , VA INVIA DIN MORTI !!!! Iata cum Sfanta Scriptura este interpretata de rataciti , dupa capul lor , fara inspiratia Duhului Sfant , si tot asa se incapataneaza si o tin pe-a lor .
  Ce este mai suparator este ca fac prozelitism , nu-si vad ratacirea si vor sa aduca si pe altii , in ratacirea lor .
  Orice ortodox , cand se afla la Sfanta liturghie , este cuprins de puterea Harului lui Dumnezeu , Duhul Sfant il lumineaza si omul intelege foarte usor , toata Ortodoxia care este dreapta invatatura lasata de Dumnezeu .Orice crestin , nu poate intelege Sfanta Scriptura sau Biblia , pana nu citeste scrierile Sfintilor Parinti , cartile de teologie ortodoxa , marii duhovnici si pustnici ai tuturor timpurilor de doua mii de ani pana in prezent . Altfel nu ai cum sa-L cunosti pe Dumnezeu , intelegi ????
  Toti cei care interpreteaza dupa capul lor , nu inteleg nimic si ratacesc .
  Citeste Evanghelia cu lucratorii din vie , citeste Evanghelia cu Stapanul care si-a lasat lucratori in vie , iar cand Stapanul a trimis slugile sa ia roadele , lucratorii au omorat slugile , Stapanul a trimis alte slugi pe care lucratorii le-au omorat si pe acestea , apoi Stapanul a trimis pe insusi Fiul , crezand ca daca vor vedea pe fiul Stapanului , acestia se vor rusina , insa ei zicand ca acesta-i mostenitorul trebuie sa-l omoram si l-au omorat si pe fiul stapanului . Dar cand va veni stapanul viei ce va face acestor lucratori ?
  „ZIs-a lor Iisus : Oare n-ati citit niciodata scripturile , piatra pe care au nesocotit-o ziditorii , aceasta a ajuns in capul unghiului ? Imparatia lui Dumnezeu se va lua de la voi si se va da neamului care va face roadele ei , cine va calca pe piatra aceasta se va sfarama , iar pe cine va cadea , il va strivi „(Matei 21, 33-44).
  Talcuire :
  Lucratorii din vie reprezinta poporul iudeu , Stapanul este Insusi Dumnezeu , slujitorii trimisi sa ia roadele erau proorocii Vechiului Testament care au fost omorati de iudei , fiul Stapanului era Insusi Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos Mantuitorul lumii care a fost rastignit si omorat de iudei , iar pedeapsa Stapanului este blestemul asupra acestui popor , luarea credintei de la ei si data altor neamuri (Imparatia lui Dumnezeu se va lua de la voi ) , ce alta pedeapsa mai mare trebuia ???
  Apoi pilda talantilor , cand slugile au primit avutia Stapanului , unul cinci talanti , altul doi , altul un talant , pe care fiecare trebuia sa-i inmulteasca , dintre toti cel cu un talant , l-a ingropat in pamant fara sa-l inmulteasa , iar stapanul l-a aruncat in intuneric pedepsindu-l .
  Talantii nu erau altceva decat invatatura dreapta a lui Dumnezeu , pe care trebuiau s-o distribuie altora in masura in care au primit-o fiecare de la Domnul , cei care au raspandit dreapta invatatura au fost rasplatiti , iar cel care nu a facut nimic in acest sens , a fost aruncat in iad .
  Asa se interpreteaza Sfanta Scriptura , corect , nu dupa cum va taie capul pe voi , iar Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii din capul unghiului este Hristos . Iar cine va calca pe piatra aceasta (unii ca voi care nu recunosc Dumnezeirea lui Hristos Fiul lui Dumnezeu )se va SFARAMA , , ia pe cine va cadea , il va STRIVI !!!!!!!!! Ai inteles , cine nu recunoaste ca Fiul lui Dumnezeu cel rastignit , Mantuitorul lumii , care va judeca lumea intreaga , este Dumnezeu , a doua persoana din SFANTA TREIME , va fi sfaramat de PIATRA din capul unghiului Hristos .
  Vezi ca Sfanta Scriptura este scrisa in parabole , via reprezenta poporul iudeu , Stapanul era Dumnezeu , talantii nu erau bani ci invatatura dreapta lasata oamenilor , inmultirea talantilor inseamna propovaduirea sau raspandirea dreptei credinte , etc .
  Ai inteles ceva , din toate astea ??? Pot sa-ti dau sute de exemple din Biblie insa cred ca e in zadar cu tine , Domnul sa te lumineze si sa stii ca am in casa o Biblie ortodoxa editata in 1914 , si una mai nou editata inainte de anul 1980 si le-am citit de cinci ori in viata mea , dar numai in paralel cu invataturile si talmacirile sfintilor si a marilor duhovnici ortodocsi !!!!
  Nimeni , niciodata nu ma poate clinti din ceea ce am asimilat in Dreapta Credinta Ortodoxa !

 16. Cristi,
  Legat de ceea ce spuneai despre chipuri cioplite . Iata ca si aici , nu stiti sa dati interpretarea corecta din Biblie referitor la porunca intaia a Decalogului .
  Chipuri cioplite la care se inchina idolatrii din toate timpurile sunt zeii , statuile care reprezinta pe Buda , sau alte personalitati ale timpurilor care au fost zeificate , idolatrizate si la care se inchina ratacitii , apoi , unele creatii din natura la care se inchina multi ratacini , precum soarele , vulcanii , muntii considerati de diverse triburi ca fiind sacri , unele rauri , unele animale precum sobolanii deveniti sacri , fiinte zeificate de hindusi , indieni , etc , serpii care devin animale sacre , etc etc , cred ca e suficient sa intelegi ce inseamna a te inchina la chipuri cioplite . Cat despre icoanele ortodoxe sau catolice (pentru ca au si ei icoane ) , acestea nu sunt chipuri cioplite ci reprezinta IMAGINEA REALA A UNEI PERSOANE CARE A EXISTAT SI A TRAIT IN CREDINTA , asa cum fiecare dintre noi are fotografii ale persoanelor dragi si le respecta .
  Icoana reprezinta chipul celui sfant , chipul Maicii Domnului , sau a Mantuitorului , adica niste poze ale persoanelor sfinte pe care le-a cunoscut omenirea , nu sunt o inventie , sunt o certitudine si ne inchinam in semn de respect si evlavie , astfel incat icoanele prin Harul lui Dumnezeu devin cu adevarat sacre si VII .
  Credinciosii , inchinandu-se la icoane , vorbesc direct cu persoana din icoana , o simtim in suflet , ne transforma in fiinte apropiate de Dumnezeu , Sfintii sunt mijlocitori pentru noi , la Dumnezeu ,
  Iar in Vechiul Testament , in Sfanta Sfintelor , sfintenia era reprezentata prin niste sculpturi din aur care erau Serafimi si Heruvimi , aceeasi care inconjoara permanent Tronul Dumnezeiesc .
  Citeste si vezi cate ai de invatat si vino cu picioarele pe pamant !!!
  Sa-mi spui daca ai inteles sau o tii tot pe-a ta !
  Doamne ajuta !!!

 17. Nicodim era preocupat de cum sa intre in Imparatia Cerurilor, iar raspunsul Mantuitorului a fost cat se poate de clar si valabil si pt zilele noastre, fara nastere din nou cu nici un chip nu vom intra in Imparatia Cerurilor…. aceasta trebuie propovaduita si in Biserica Ortofoxa, pe acest lucru sa se puna accentul si nu pe altele mai sus amintite, mai e putin timp si vine Domnul gasindu-ne judecand pe altii….

 18. Domnul Cristi face multe confuzii: confunda icoana cu chipul cioplit, ortodoxia cu religia, etc. Deh, credinta dreapta tine pana la urma si de inteligenta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s