China si Brazilia au inregistrat ani in sir de crestere economica sustinuta, dar perioada fasta pare sa se fi terminat. Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, crede ca cele doua economii se vor confrunta cu provocari majore in cursul acestui an.
„Tarile in curs de dezvoltare au reprezentat motorul cresterii economice globale in perioada crizei financiare. Acum insa, au in fata un mediu economic mult mai ostil”, a explicat seful Bancii Mondiale intr-un raport dat publicitatii pe miercuri, aminteste postul CNN.
Soc puternic in septembrie
Banca Mondiala nu este singura institutie care se arata alarmata de vulnerabilitatea pietelor emergente.
La mana americanilor
Majoritatea analistilor asteapta ca septembrie sa fie luna in care Rezerva Federala sa anunte majorarea dobanzii de referinta pentru prima data in ultimii 9 ani.
O astfel de masura ar declansa cel putin doua efecte negative pentru economiile emergente.
In primul rand, companiile prezente pe aceste piete s-ar confrunta cu un cost ridicat al imprumuturilor in dolari.
In al doilea rand, masura ar urma sa faca atractive obligatiunile de pe piata americana, declansand o lichidare a titlurilor achizitionate de pe pietele emergente.
Din acest punct de vedere, Rezerva Federala pare sa nu aduca niciodata vesti bune pentru economiile emergente.
In 2013, cand fostul presedinte al Rezervei Federale Ben Bernanke a anuntat incetarea programului de relaxare cantitativa in SUA, pietele emergente s-au confruntat cu retrageri massive de capital.
Nori negri la orizont
Peisajul economic actual este mult mai arid decat cel de acum cativa ani cand dobanzile creditelor evoluau la un nivel redus, dolarul nu isi incepuse ascensiunea, iar preturile materiilor prime evoluau la un nivel ridicat.
„Toate aceste aspecte au ajutat economiile in cuurs de dezvoltare sa performeze in perioada aceea.
Acum insa, parca li s-a tras presul de sub picioare”, descrie situatia Win Thin, sef department analiza si strategii globale la Brown Brothers Harriman.
Thin crede ca impactul va avea intensitati diferite de la tara la tara. State precum India, China sau Columbia sunt mult mai stabile economic decat Brazilia si Africa de Sud.
Tarile asiatice in special ar putea sa treaca mult mai usor peste acest soc decat statele africane sau cele din America Latina.
Retrageri masive de capital
Economiile emergente sunt caracterizate de un grad masiv de indatorare inregistrat de fiecare dintre acestea, iar prabusirea pietei de materii prime le reduce considerabil veniturile.
La aceste doua chestiuni se adauga aprecierea dolarului inregistrata in ultimul an si o eventuala crestere a dobanzii de referinta in sistemul financiar din Statele Unite.
In primavara, semnele pareau incurajatoare, actiunile de pe pietele emergente inregistrand o crestere de 10 procente. Nu a fost decat o iluzie.
In momentul de fata, indicele MSCI de pe pietele emergente marcheaza o crestere de doar 2,2% fata de perioada similara a anului trecut.
Principala ingrijoarea a economistilor din institutiile financiare internationale este ca toti acesti factori pot declansa fenomenul retragerilor masive de capital din economiile in curs de dezvoltare, provocand falimente in lant.
„Prima majorare a dobanzii de referinta pe care Rezerva Federala o va face dupa declansarea crizei financiare poate cauza o volatilitate crescuta a pietelor emergente, ducand la reducerea capitalului prezent pe acestea”, se arata in raportul Bancii Mondiale.- business24.ro
Bogatii si clasa de mijloc vor fi afectati de aceasta criza economica artificiala , declansata de Papusari , insa saracii acestei lumi care traiesc in afara societatii de consum , nu vor fi afectati si sunt destui .
Cel mai bine , trebuie sa ne adaptam la conditiile de viata de acum o suta de ani ca sa nu fim afectati de aceste manevre ale papusarilor in economia mondiala asa cum au inceput in 2008 cu asa zisa criza economica creata de ei conform Planului .
Cu cat consumul va fi mic , puterea lor economica va scadea .
Daca oamenii nu vor mai imprumuta de la banci , nici marii bancheri care subjuga omenirea nu vor prospera din dobanzi .Toate bancile din lume se afla in subordinea Bancii Mondiale , toate traiesc si se imbogatesc din dobanzi . Ce s-ar intampla daca omenirea nu ar mai face imprumuturi si aceste capuse financiare nu ar mai colecta dobanzi ?
Consum excesiv , imprumuturi mari , imposibilitate de plata si faliment . Eu asa vad criza economica .
[…] a intelege ce urmeaza, urmariti cu atentie articolele de la categoria: Criza economica Sursa: https://vremuritulburi.wordpress.com If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed […]