Razboiul de la granita Statelor Unite despre care nu vorbeste nimeni

Pe 11 decembrie 2006, presedintele proaspat ales al Mexicului, Felipe Calderon, a dat startul unei vaste operatiuni de inabusire a tot mai periculoaselor carteluri de droguri mexicane. Numai ca de atunci violentele au escaladat intr-un adevarat razboi intre traficanti si autoritati, razboi care a luat viata a peste 100.000 de oameni si a creat peste un milion si jumatate de refugiati.

download
Desi intreaga atentie a Occidentului este indreptata catre Orientul Mijlociu, un conflict mult mai sangeros are loc de ani buni chiar la granita de sud a Statelor Unite.

In ciuda eforturilor sustinute ale guvernului mexican, cartelurile au reusit prin atrocitati greu de imaginat sa obtina controlul in multe regiuni ale tarii. Mii de oameni nevinovati au fost mutilati,decapitati sau taiati in bucati, iar ramasitele lor aruncate in locuri publice si totul pentru a transmite un mesaj simplu – nimeni nu e in siguranta.

In multe randuri au luat in vizor femeile si in special copiii, pentru a intimida si mai mult populatia civila, recurgand totodata la mediul online pentru a capata notorietate pentru crimele comise.

In acelasi timp, zeci de mii de copii sunt folositi sa transporte droguri, sunt transformati in soldati loiali, gata sa fie sacrificati, ori sunt rapiti pentrur ecoltarea de organe.

Cartelurile fac legea

Jurnalistii prefera in mare sa evite reportajele legate de carteluri. Peste cincizeci de ziaristi dintre cei care au scris despre Razboiul Drogurilor si-au pierdut viata, iar Mexicul este considerat astazi una dintre cele mai periculoase tari pentru presa.

In schimb, lipsa unor surse de informare si anonimatul mediului online a dus la o dezvoltare a jurnalismului cetatenesc. Dar traficantii platesc bani grei pentru a-i identifica pentru acestia si a-i ucide.

Marea libertate de actiune a cartelurilor este datorata si coruptiei endemice, dupa unele estimari, platind mai bine de un miliard de dolari in fiecare an pentru a cumpara loialitatea fortelor de ordine, nemaipunand la socoteala sumele destinate oficialilor de rang inalt. Din aceasta cauza, guvernul este puternic subminat din interior in lupta impotriva traficantilor ce reusesc cu impunitate sa-si continue operatiunile chiar si dincolo de granita.

Un razboi fara incetare

Unele raporte noteaza ca traficantii s-au extins in trei mii de orase americane si au inceput sa recruteze pana si agenti ai fortelor de ordine locale. Deja cartelurile controleaza cam 80% din traficul ilicit de droguri in Statele Unite de pe urma careia castiga peste 30 de miliarde de dolari.

Cu banii obtinuti au reusit sa-si procure cantitati impresionante de arme din Statele Unite, unde legile privind controlul armelor sunt mult mai permisive. Iar controversele nu se opresc aici. In urma investigatiilor s-a descoperit ca banci din SUA cu reputatie au spalat miliarde pentru cartelurile mexicane.

Insa, mai nou, oamenii obisnuiti si-au creat propriile militii, in Mexic, arestand politistii corupti si luptand impotriva traficantilor cu un oarecare succes, dar au intrat in conflict cu autoritatile mexicane.

Iar Razboiul Drogurilor merge inainte cu aceeasi intensitate si brutalitate, iar un sfarsit pare mai departe ca niciodata. Statele Unite reprezinta principala piata de desfacere a cartelurilor care obtin castiguri imense de pe urma traficului de droguri. Neutralizarea lor nu depinde doar de masurile autoritatilor mexicane, cat de capacitatea guvernului american de a micsora cererea pentru narcotice.

Dezbaterile continua daca droguri precum marijuana ar trebui legalizate, un studiu recent dezvaluind ca doar aceasta industrie ar valora 35 de miliarde de dolari.

Totodata, se discuta intens despre o eventuala inasprire a controlului armelor, care ar ajuta nu doar reducerea criminalitatii in Statele Unite, ci si guvernul mexican in lupta sa cu traficantii.

Pana atunci insa, conflictul care mocneste de opt ani de zile va lua si mai multe vieti, devenind mai devreme sau mai tarziu o problema de securitate si pentru Statele Unite, care voit sau nu, prefera sa inchida ochii la un pericol crescand la propriile granite. – ziare.com

Bine ca americanii au treaba sa se lupte prin alte parti si sa omoare oameni nevionvati, cand la ei in tara rata criminalitatii e cea mai ridicata si aici ma refer la tot: trafic de droguri, arme, femei usoare, spalari de bani, reglari de conturi intre bande, jafuri armate. Mai un pic si ajung ca Mexicul, oricum la ritmul in care se deterioreaza economia, nu mai e mult pana la un razboi civil si la ei. Nu degeaba s-au infintat zeci de garzi nationale si campusuri FEMA. Mai un pic si se ajunge la haosul dorit de Kissinger pentru a instaura in totalitate NOM. Spun in totalitate pentru ca deja s-a inceput acest lucru de ceva vreme, vezi articolul: 30 de semne care arata ca SUA s-a transformat intr-o imensa inchisoare.

2 gânduri despre &8222;Razboiul de la granita Statelor Unite despre care nu vorbeste nimeni&8221;

  1. Mafia din Mexic este susţinută şi încurajată perfid chiar de către americani. Drogurile care fac ravagii printre tinerii americani, convin de minune celor care urmăresc distrugerea umană şi de acest fapt „beneficiază” şi SUA care de fapt nici nu-i ţara lor, ci un loc de popas în eterna lor rătăcire prin lume !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s